9η Γιορτή Τσίπουρου

 

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο κτήμα Διαμαντή (Κουρλαμπά) πραγματοποιήθηκε η 9η κατά σειρά γιορτή τσίπουρου. Αυτή οργανώθηκε από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας αφενός και αφετέρου από τους 38 Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας. Ως συνδιοργανωτές ήσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και οι Δήμοι Πατρέων, Ερυμάνθου & Αιγιαλείας.

Η εκδήλωση αυτή σκοπό είχε την ενημέρωση για τη σωστή παραγωγή του τσίπουρου και την προαγωγή αυτού του παραδοσιακού μας ποτού στην περιοχή, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς και την προβολή του αφενός και αφετέρου να αναδείξει τη συνεργασία τόσων φορέων.

 

Στο προεδρείο της γιορτής από αριστερά ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θ. Μπαρής, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων κα. Αν. Τογιοπούλου και ο πρόεδρος του Πολ. Συλ. Μοίρα κ. Κων/νος Αγγελόπουλος ως εκπρόσωπος των 38 συνεργαζομένων Πολιτιστικών Συλλόγων

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας κ. Βασίλη Κοτσώνη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους επισήμους και όλους τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Προλόγισε επίσης τη χορωδία του ΚΑΠΗ του Δήμου Αιγιαλείας καθώς και το πρώτο χορευτικό του Ελληνικού με τα οποία ξεκίνησε η εκδήλωση.

 

Η χορωδία του ΚΑΠΗ του Δήμου Αιγιαλείας με τη χοράρχη κα. Νάσση συνοδεία μουσικών Οργάνων

 

 

Το χορευτικό του Πολ. Συλλ. Ελληνικού

 

Η υπεύθυνη της χορωδία του Δήμου Αιγιαλείας κα. Βασιλική Νάσση ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κου. Καλογερόπουλου και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας. Τσουκαλά.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι συντονιστές κα. Τογιοπούλου Αναστασία, Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων, ο κ. Θεόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου και ο κ. Κων/νος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα ‘’Η Θάνα’’, ως εκπρόσωπος στο προεδρείο των 38 Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ο κ. Αγγελόπουλος ανεφέρθη στη δύναμη της συνεργασίας τόσων Συλλόγων, που επετεύχθη με την ευκαιρία της γιορτής του τσίπουρου και τη σύναψη των σχέσεων μεταξύ των. Η κα. Τογιοπούλου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων κου. Κώστα Πελετίδη μετέφερε τις ευχές του και τη στήριξη του Δήμου Πατρέων στην 9η γιορτή τσίπουρου. Ο κ. Θ. Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου εξήρε τη συλλογικότητα και τα μηνύματα που εκπέμπει στην τοπική κοινωνία η πολιτιστική αυτή εκδήλωση. Στη συνέχεια ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του για την επιτυχία της γιορτής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Παν. Σακελλαρόπουλος ανεφέρθη στην προσπάθεια που γίνεται από την πολιτεία ώστε να ενταχθεί το τσίπουρο στα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά όπως είναι το ούζο, για να παραμείνει ως έχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.   

Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Φίλιας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ερυμάνθου κ. Διαμαντής Κανελλόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ερυμάνθου κκ. Διονύσης Γεωργαντόπουλος, Γεώργιος Παρασκευόπουλος και Ηλίας Βέρρας. Επίσης παρέστησαν ο κ. Πέτρος Ψωμάς, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ερυμάνθου κα. Ευανθία Μπερδένη και κ. Κώστας Κωστόπουλος, ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μαρίνος Σκανδάμης, ο Διευθυντής του ΚΥΧ κ. Γρηγόρης Αλόκριος και ο εκδότης κ. Π. Γιαλένιος του Συμβούλου Επιχειρήσεων.

Άριστες εντυπώσεις άφησε η πρώτη ομιλία του κου. Παναγιώτη Χάχαλη, Χημικού Μηχανικού,  Αποσταγματοποιού της Ποτοποιίας ‘’Χάχαλη’’, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο ανέπτυξε το ενδιαφέρον για όλους θέμα  ‘’Η καρδιά της καρδιάς μας’’.

 

Ο ομιλητής κ. Παν. Χάχαλης

Ο κ. Χάχαλης με την επαγγελματική του εμπειρία και γνώση, ανεφέρθη στις τακτικές που πρέπει να ακολουθούν οι διήμεροι, οι οικιακοί παραγωγοί τσίπουρου, για ένα ποιοτικό αυθεντικό τσίπουρο καθώς και για την επιλογή της ‘’καρδιάς’’ του αποστάγματος για να προσφέρει στους καταναλωτές αισθήματα επικοινωνίας αγάπης και ευφορίας.

Ο κ. Φώτης Θεοδωράτος, Γεωπόνος MSc Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial college), Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Αχαΐας, Κεφαλληνίας & Ζακύνθου ανέπτυξε με σαφήνεια το θέμα “Πρωτογενής τομέας, Ευκαιρία και πυλώνας ανάπτυξης”. Πρώτα ανέλυσε τον όρο πρωτογενής τομέας και τη σχέση του με τους άλλους τομείς παραγωγής, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονάσματα που έχουν τα βασικότερα προϊόντα παραγωγής της περιφέρειάς μας.

 

Ο ομιλητής κ. Φωτ. Θεοδωράτος

 

Στην κατατοπιστική εισήγησή του επικεντρώθηκε στα κύρια φυτικά και ζωικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, ο οίνος, τα κηπευτικά, το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας και στη μελισσοκομία, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, ο οποίος καλείται να αναπτυχθεί δράττοντας τις ευκαιρίες που απορρέουν από την κοινή αγροτική πολιτική, τα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα. Επίσης τόνισε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και κατέληξε επισημαίνοντας τις προκλήσεις που καλούμαστε να ξεπεράσουμε.

Δεν παρέλειψε μεταξύ των άλλων να αναφέρει τους στρατηγικούς στόχους στον τομέα της γεωργίας με εθνική ταυτότητα και ευρωπαϊκή διάσταση, την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος και την ενίσχυση και τη χρηματοδότηση της καινοτομίας.

 Τέλος ανέφερε την προσπάθεια της σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και τη διάθεση των προϊόντων από τον παραγωγό με χρηματοδοτικό εργαλείο το ΠΑΑ 2014-2020.

Ο πρωτογενής τομέας είπε είναι μια τεράστια πρόκληση για τη χώρα μας. 

Επίσης κατά τη διάρκεια της γιορτής με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής του ΚΥ Χαλανδρίτσας και των 38 συνεργαζομένων Πολιτιστικών Συλλόγων τιμήθηκε ο κ. Νίκος Κοτσόκολος χοροδιδάσκαλος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την πολυετή συμμετοχή του ως υπεύθυνος των χορευτικών της γιορτής τσίπουρου. Την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο εκπρόσωπος των 38 Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Κων/νος Αγγελόπουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Μοίρα ‘’Η Θάνα’’.

 

Ο τιμηθείς κ. Νικ. Κοτσόκολος (δεξιά)

Τα χορευτικά που συμμετείχαν και έδωσαν το δικό τους χρώμα στο ψυχαγωγικό κομμάτι της εκδήλωσης αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων ήσαν: 1) Ελληνικού (υπεύθυνος Ν. Κοτσόκολος), 2)Άνω Οβρυάς (υπεύθυνη Β. Σιβρήκα), 3) Καρατζάδες (Ν. Κοτσόκολος), 4)Βασιλικού (υπεύθυνος Ι. Ντάνος), 5)Δεμενίκων (υπεύθυνος Γ. Τοπάλης), 6)Χαλανδρίτσας (υπεύθυνος Ν. Ζαχαρόπουλος), 7)Παραλίας Προαστείου (υπεύθυνος Ευ. Χαχόπουλος), 8)Χορογραφίες από το χορευτικό του Δήμου Πατρέων (υπεύθυνοι Ι. Τοπάλης-Χρ. Γιαννόπουλος).

            Η φετινή γιορτή μπορεί να μην είχε την ασφυκτική προσέλευση των προηγούμενων ετών, δεν υστέρησε όμως σε οργάνωση, σε ενημέρωση, σε προσφορά εδεσμάτων συνοδευτικών του τσίπουρου και σε διασκέδαση. Η παρουσία 8 χορευτικών και η εμφάνιση της χορωδίας του ΚΑΠΗ Αιγίου και η δημοτική ορχήστρα με ερμηνευτές το γνωστό κ. Τάκη Μπαλάση μαζί με την κα. Ρούλα Χρήστου κράτησαν το κέφι έως αργά τις βραδινές ώρες. Καταναλώθηκαν αρκετά λίτρα πολύ καλής ποιότητας τσίπουρου αφήνοντας πίσω ευχάριστες αναμνήσεις από την 9η γιορτή τσίπουρου.

 

Η Δημοτική Ορχήστρα του κου. Τάκη Μπαλάση

 

  Η 9η Γιορτή Τσίπουρου χάρη στους 38 Πολιτιστικούς Συλλόγους, χάρη στο Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του ΚΥΧ και τους συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμου Πατρέων, Ερυμάνθου & Αιγιαλείας άφησε το έντονο αποτύπωμά της για την περιοχή και για τους σκοπούς που υπηρετεί και τα μηνύματα που εκπέμπει στην τοπική κοινωνία.    

 

Σε τρεις διαδοχικές φωτο οι εκπρόσωποι των 38 συνεργαζομένων Πολιτιστικών Συλλόγων

 

Οι 38 Πολιτιστικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν ήσαν: 1)Πολιτιστικός Σύλλογος ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ «Ο Άγιος Αθανάσιος», 2)Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ «Ο Άγιος Αθανάσιος», 3)Σύλλογος ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Κ.Υ. Χαλανδρίτσας «Ο Άγιος Χαράλαμπος», 4)Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος ΛΑΚΚΩΜΑΤΩΝ, 5)Σύλλογος Απανταχού ΛΕΟΝΤΙΤΩΝ «Ο Άγιος Ανδρέας», 6)Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΟΙΡΑΛΙΟΥ «Ο Άγιος Νικόλαος», 7)Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ, 8)Πολιτιστικός Σύλλογος ΣΤΑΡΟΧΩΡΙΟΥ, 9)Πολιτιστικός Σύλλογος ΦΑΡΡΩΝ «Η Αλληλεγγύη», 10)Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ, 11)Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΑΝΙΣΤΡΑΣ, 12)Γυναίκες & Φίλες των ΔΕΜΕΣΤΙΧΩΝ «Η ακακία», 13)Πολιτιστικός Σύλλογος ΘΩΜΕΪΚΩΝ «Η Αγία Παρασκευή», 14)Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΟΥΣΙΟΥ, 15)Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΟΜΠΗΓΑΔΙΟΥ, 16)Πολιτιστικός Σύλλογος ΞΗΡΟΧΩΡΙΟΥ ΤΡΙΤΑΙΑΣ, 17)Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος ΚΑΡΟΥΣΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ «Ο Άγιος Δημήτριος», 18)Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΔΡΟΣΑΤΟΥ, 19)Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ενορίας Προφήτου Ηλία» ΆΝΩ ΟΒΡΥΑΣ, 20)Πολιτιστικός Σύλλογος ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ «Οι Άγιοι Πάντες», 21)Πολιτιστικός Σύλλογος ΘΕΑΣ «Η Ζωοδόχος Πηγή», 22)Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Η Πρόοδος», 23)Σύλλογος Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΚΡΗΝΗΣ Πατρών «Ο Άγιος Αθανάσιος», 24)Χορευτικός Όμιλος ΚΑΡΑΤΖΑΔΕΣ, 25)Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΒΡΥΣΗΣ, 26) Πολιτιστικός – Φιλοδασικός Σύλλογος ΣΑΡΑΒΑΛΙΟΥ «Ο Άγιος Νικόλαος», 27)Πολιτιστικός Σύλλογος ΣΟΥΛΙΟΥ «Η Πρόοδος», 28)Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΟΙΡΑ «Η Θάνα», 29)Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ, 30)Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωση Σωτήρος ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ, 31)Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΑΣΤΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ «Η Δράση», 32) Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΣΤΕΛΛΟΚΑΜΠΟΥ, 33)Πολιτιστικός Σύλλογος ΒΑΛΑΤΟΥΝΑΣ – ΠΕΤΡΩΤΟΥ, 34)Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΝΘΟΥΠΟΥΛΗΣ, 35)Πολιτιστικός Σύλλογος ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ «Η Σποδιάνα», 36)Πολιτιστικός Σύλλογος ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ «Η Αγία Μαρίνα», 37)Πολιτιστικός Σύλλογος ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ και 38)Προοδευτικός Σύλλογος ΣΑΛΜΕΝΙΚΟΥ «Το κάστρο της Ωργιάς».

 

Άποψη του κοινού

 

Το χορευτικό του Πολ. Συλλ. Χαλανδρίτσας

 

Το χορευτικό του Πολ. Συλλ. Δεμενίκων

https://youtu.be/JWcqHTGpBcA