Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Κυριακή 14 Ιουνίου υπήρξε μία ξεχωριστή ημέρα και αυτό γιατί έλαβαν χώρα δύο σημαντικές εκδηλώσεις, οργανωμένες από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, στα πλαίσια του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα γραφικό εξωκλήσι της περιοχής, περιτριγυρισμένο από ένα όμορφο φυσικό τοπίο, όπου συγκεντρώνονται τα μέλη, οι φίλοι του Συλλόγου και πολλοί άλλοι συντοπίτες μας, για να συμπροσευχηθούν και να ευχαριστήσουν το Δημιουργό για την πανέμορφη φύση που μας χάρισε και βέβαια, να τον παρακαλέσουν να χαρίζει υγεία καθώς και τη σύνεση να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, που δυστυχώς, με την πρόοδο και την εξέλιξη, κακοποιείται βάναυσα με διάφορους τρόπους, εις βάρος πάντα της ποιότητας ζωής και της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου.

Φέτος το Δ.Σ. του Συλλόγου επέλεξε την Ι.Μ. Ομπλού, η οποία φέτος συμπληρώνει 700 χρόνια από την ίδρυσή της, έχοντας προσφέρει πολλά στη θρησκευτική, εθνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Στη τέλεση της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Δεσπότης μας, κ.κ. Χρυσόστομος, του οποίου το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, τον άνθρωπο καθώς και τους σκοπούς του Συλλόγου, είναι γνωστό. Στο εκκλησίασμα, μετά το σχόλασμα, προσφέρθηκε άρτος, αναψυκτικά και διάφορα σπιτικά γλυκίσματα. Όλοι έφυγαν ενθουσιασμένοι, γεμάτοι από εντυπώσεις και θαυμασμό για το αιωνόβιο αυτό ιστορικό μνημείο, το υπέροχο τοπίο, καθώς και για την φιλοξενία του Συλλόγου και των μοναχών.

Η ευφροσύνη αυτή συνεχίστηκε… Το βράδυ, στο Θέατρο της Κρήνης, ακριβώς στις ρίζες του Ομπλού, ο Σύλλογος οργάνωσε μια μουσική συναυλία στα πλαίσια πάντα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη και στον αείμνηστο οραματιστή μαέστρο Θαν. Τσιπινάκη, μια που ήταν ο δημιουργός της ορχήστρας νυκτών εγχόρδων, της οποίας τις υπέροχες εκτελέσεις καθώς και τα τραγούδια μιας ομολογουμένως, εξαιρετικής τραγουδίστριας, της Δάφνης Ζουρνατζή, απήλαυσε το κατάμεστο Θεατράκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οργάνωση του καλλιτεχνικού γεγονότος συνέβαλαν ο Δήμος Πατρέων που παραχώρησε το χώρο, με τη δωρεάν επίσης παραχώρηση της γνωστής πλέον, εντός και εκτός Ελλάδος, ορχήστρας νυκτών εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» αλλά και αρκετοί συμπολίτες χορηγοί, όπως το Coffee Island, την ΑΒΙΓΑΛ, τη Resilux, τα Εντελβάις, τη Ζέρμπερα, τη Lux κ.α.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αιδεσιμότατοι ιερείς π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου, ο π. Ανδρέας Μπακάλαρος εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Κρήνης και μοναχοί της Ι.Μ. Ομπλού., η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος , κα Αναστασία Τογιοπούλου, ο υποδιοικητής της η 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δ. Ελλάδος κ. Δημήτριος Κωστακιώτης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Άννα Μαστοράκου, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κρήνης κ. Αργύρης Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι Συλλόγων, κ.α.

Στο βήμα ανέβηκαν αρχικά η φιλόλογος-λογοτέχνης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, κα. Γεωργία Γκοτσοπούλου η οποία έκανε μια πολύ κατατοπιστική και γλαφυρή εισαγωγή στις δύο εκδηλώσεις της ημέρας με θέμα τη φύση. Παρουσίασε επίσης την ορχήστρα και το βιογραφικό του δημιουργού της.

Ακολούθως μίλησε ο φιλόλογος και ποιητής κ. Διονύσιος Καρατζάς, μελοποιημένα έργα του οποίου εκτέλεσε η ορχήστρα. Εστίασε στη ζωή, τις σπουδές, το έργο του αείμνηστου μαέστρου, που δεν πήγε χαμένο, αφού συνεχίζει να προάγει την Τέχνη και τον Πολιτισμό, κάτω από την καλλιτεχνική Διεύθυνση της κας. Βάγιας Ζεππάτου.

Για την ημέρα μίλησε και η πρόεδρος του Ι.Σ.Π. κα. Άννα Μαστοράκου, μέλος του Συλλόγου μας και συντοπίτισσα, εστιάζοντας κυρίως στην ανάγκη συσπείρωσης όλων στον αγώνα για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία, συνακόλουθα, της υγείας μας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο αδελφός του Θαν. Τσιπινάκη, κ. Κώστας Τσιπινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τιμώμενο οραματιστή, σ’ αυτούς που τον βοήθησαν, στους αγώνες του να στήσει και να κάνει γνωστή την Ορχήστρα νυκτών εγχόρδων, για την ύπαρξη και συνέχειά της. Έκανε έκκληση για συλλογική συμμετοχή των συνδημοτών που πιστεύουν στην αξία της Τέχνης και του πολιτισμού, ιδιαίτερα στην εποχής μας.

Αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» και ένα «ευχαριστώ» στην Ορχήστρα από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, σε όλους τους μουσικούς, στη χαρισματική νεαρή τραγουδίστρια Δάφνη Ζουρνατζή, καθώς και στη νέα τους μαέστρο κα. Βάγια Ζεππάτου για την ωραία και μελωδική βραδιά που μας προσέφεραν.

Τόσο η πρωινή όσο και η βραδινή, ήταν και οι δύο γιορτές της φύσης, της Παράδοσης, του πολιτισμού και όντως, υπήρξαν άκρως επιτυχημένες, αφού γέμισαν με χαρά και ψυχική ευφορία όλους του παρευρισκόμενου, ήταν μια ακόμα προσφορά του δραστήριου Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος, για τους κατοίκους της περιοχής.