Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) στον Άγιο Κωνσταντίνο του Κεφαλοβρύσου

Σε περίοδο πανδημίας αλλά και εθνικής προσπάθειας για την απόκτηση τοίχου ανοσίας, έναντι του κορωναϊού, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ‘’Ελευθερία’’, το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας αποφάσισε για τη φετινή χρονιά να οργανώσει, σύμφωνα με τα τρέχοντα υγειονομικά μέτρα, την τέλεση τουλάχιστον της Θείας Λειτουργίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) στον Άγιο Κωνσταντίνο του Κεφαλοβρύσου, στον ιστορικό Ιερό Ναό όπου κατά την παράδοση τελέσθηκε ο δεύτερος γάμος του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου. Ο χώρος άλλωστε συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που αναζητά το ΔΣ κάθε χρόνο για τον εορτασμό σε περιοχές δραστηριότητάς του (Δήμος Ερυμάνθου, Δημοτικά Διαμερίσματα πρώην Δήμου Μεσσάτιδος, κ.α.).

Επίσης με τις ετήσιες αυτές εκδηλώσεις-επιλογές για το περιβάλλον, ο Σύλλογος δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του και στους φίλους του να γνωρίσουν άγνωστες στους περισσότερους φυσικές ομορφιές της περιοχής μας και να απολαύσουν το πράσινο, την ηρεμία και την καθαρή ατμόσφαιρα που αυτές προσφέρουν. Δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για τη σημερινή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Μια κοινωνικότητα που τόσο μας έλλειψε κατά την περίοδο των απαγορευτικών.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, μετόχι σήμερα της Ιεράς Μονής Ομπλού, ευχαρίστως προσεφέρθη από τον ηγούμενο και τους μοναχούς της για τη διεξαγωγή της Θείας Λειτουργίας.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου λειτουργούντος του Αρχ. Επιτρόπου του τέως Δήμου Φαρών π. Δημητρίου Παπαγεωργίου συγκεντρωθήκαμε, όσοι ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα του Συλλόγου. Με ικανοποιητική συμμετοχή που δεν ξεπερνούσε την προβλεπόμενη και όλοι με μάσκες, τηρώντας τις αποστάσεις, παρακολουθήσαμε τη λατρευτική εκδήλωση, στην οποία βοήθησαν οι ιεροψάλτες κκ. Γ. Κοντογεωργάκης, Ανδ. Θεοδωρόπουλος και Αντ. Λότσος, που εθελοντικά προσήλθαν.

Η ημέρα ιδανική εξυπηρέτησε τους σκοπούς, η θέα μαγευτική, τα πανύψηλα γύρω πλατάνια,  η ψαλμωδία δημιούργησαν στιγμές ανάτασης, γαλήνης και χαλάρωσης.

Ο π. Δημήτριος κάλυψε με τον μεστό λόγο του την ημέρα για το περιβάλλον και ο πρόεδρος κ. Βασ. Κοτσώνης ευχαρίστησε πρωτίστως τον Σεβασμιότατο, τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Ομπλού για την παραχώρηση και ιδιαίτερα τον ηγούμενο αυτής π. Νεκτάριο Κωτσάκη. Επίσης ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο Πατρών κα. Τασία Τογιοπούλου, τον αντιδήμαρχο  Ερυμάνθου κ. Γ. Κουραχάνη, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντ. Χαροκόπο, τον εκπρόσωπο της ΟΙΚΙΠΑ και τον Διευθυντή του ΚΥΧ κ. Γρ. Αλόκριο, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν καθώς και τις κυρίες του Συλλόγου για τα γλυκίσματα που ετοίμασαν.

Ο π. Δημήτριος μεταξύ των άλλων στην κατανοητή και απλή ομιλία του ανέφερε: Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος σήμερα μου έκαμε την μεγάλη τιμή να τον εκπροσωπήσω, αλλά και την ευγενική συγκατάθεση του πανοσιολογιότατου καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ομπλού, π. Νεκταρίου Κωτσάκη, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Συναχθήκαμε να δοξάσουμε τον εν Τριάδι Θεό μας για όλες τις δωρεές που μας παρέχει απλόχερα, αλλά και να τον παρακαλέσουμε αφ’  ενός μεν να μας χαρίζει υγεία, να διώξει την φοβερή πανδημία που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη και αφ’  ετέρου να χαρίζει υγεία και δύναμη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την προστασία της υγείας μας.

Να ζητήσουμε την βοήθειά Του και για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίο εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε και αντί να είμαστε χρήστες, γινόμαστε καταχραστές.

Το οικολογικό πρόβλημα, έχει αναγνωριστεί, ότι είναι ηθικό ζήτημα και όχι τεχνικό θέμα. Οφείλεται στην εσφαλμένη στάση μας απέναντι στη φύση. Η κτίση δεν είναι ιδιοκτησία μας. Είμαστε διαχειριστές, οικονόμοι και φύλακες, σύμφωνα με την Βίβλο.

Όμως ο άνθρωπος υπερέβη τα όρια που του όρισε ο Θεός από απληστία.

Οι θησαυροί της γης είναι πολλοί, ατελείωτοι. Όλα φτάνουν και περισσεύουν, αρκεί ο άνθρωπος να μην υπερβεί τα όρια που του έδωσε ο Θεός.

Αντλεί περισσότερο νερό από την δυνατότητα της γης να το αναπαραγάγει. Σκορπίζει περισσότερα καυσαέρια από την δυνατότητα της ατμόσφαιρας να αυτοκαθαριστεί. Τρώει περισσότερο κρέας από την δυνατότητα της αναπαραγωγής των ζώων. Κόβει την ξυλεία και καίει τα δάση πολύ περισσότερο από την αναπαραγωγή και αναπλήρωσή τους.

Στην εικονογραφία της Εκκλησίας μας απεικονίζεται η φύση σε ένα αρμονικό σύμπλεγμα με τον άνθρωπο. Προβάλλεται ο άνθρωπος, αλλά και η ευθύνη του για την αρμονική  συνύπαρξη.

Αλλά και η λατρευτική παράδοση της Εκκλησίας μας, τοποθετεί τη φύση στη θέση που της αρμόζει. Η φύση παντού και μπροστά.

Σε αναφορά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος τόνισε για το θέμα: «Οι άνθρωποι συνήθως προχωρούμε εις την κάλυψη των αναγκών μας κατά τρόπο βουλιμικό και όχι οικονομικό και οικοφιλικό, χωρίς πολύ έννοια για τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού, ή για τις ανθρώπινες γενιές που θα έρθουν μετά από μας………».