ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου  2009 η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου μας και η κοπή της πίτας στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας με μεγάλη προσέλευση μελών και φίλων  του. Στην αρχή ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασ. Κοτσώνης αφού προσφώνησε, τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πατρών, τους σεβαστούς ιερείς της Χαλανδρίτσας, Κρήνης και Λεοντίου, τον Δήμαρχο Μεσσάτιδος κ. Αθ. Κολλιτσίδα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών τους προέδρους των πολιτιστικών Συλλόγων Πλατανόβρυσης, Χαλανδρίτσας, Οβρυάς και τους τοπικούς προέδρους γονέων και κηδεμόνων Οβρυάς, Δεμενίκων, Χαλανδρίτσας ευχήθηκε για την νέα χρονιά υγεία σε όλους. Στη συνέχεια εξελέγη εφορευτική επιτροπή με πρόεδρο την Δικηγόρο κα Τσανάκα Σοφία από την οποία μετά τις καθιερωμένες ευχές ανακοινώθηκαν τα θέματα της ημέρας. Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός από τον πρόεδρο της εξελεγκτικής επιτροπής κον Ηλία Κάντζαρη ο οποίος συνεχάρη το Δ.Σ. για την πολλή και καλή δουλεία που επιτελεί και εν συνεχεία ο διοικητικός απολογισμός.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσάτιδος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το θέμα της οικολογίας είναι το υπαρκτόν ένα πρόβλημα στον κόσμο. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει να καταστραφεί με μαθηματική ακρίβεια για λόγους οικολογικούς άρα λοιπόν όσοι ασχολούνται με αυτό στην ουσία έρχονται σε σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα συμφέροντα όχι μόνο τοπικά αλλά παγκόσμια και θα είναι στην μπούκα όσων δεν ενδιαφέρονται για την ζωή των ανθρώπων αλλά ενδιαφέρονται για αυτό το οποίο πιστεύουν την δόξα και το χρήμα.

Στην συνέχεια η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κ. Ιωάννα Θεοδωροπούλου ανέφερε: Στην περσινή γενική συνέλευση πήραμε απόφαση να βραβεύσουμε ένα μέλος μας ένα μέλος της τοπικής κοινωνίας που είναι ίσως ο πρώτος άνθρωπος που ανέπτυξε την οικολογική, περιβαλλοντική, αθλητική συνείδηση στην περιοχή μας. Όλοι τον έβλεπαν, κανένας δεν πίστευε την αναγκαιότητα αυτού του πράγματος. Με την πάροδο όμως των ετών φάνηκε ότι ο άνθρωπος  αυτός έβλεπε πολύ μακριά, δεν είναι όμως μόνο αυτό΄, δεν είναι μόνο η αθλητική και οικολογική συμπεριφορά αυτού του συμπατριώτη μας, είναι ότι είναι πάντα κοντά στον Σύλλογό μας, είναι πάντα κοντά σε μας είτε με τα δημοσιεύματά του είτε με τα θετικά είτε με τα αρνητικά, είτε με τις κρίσεις του, βέβαια αυτό πρέπει να το κάνει κάθε συμπολίτης μας. Είναι ένας ταπεινός άνθρωπος που ίσως δεν ήθελε να κάνουμε αυτό το πράγμα όμως η απόφαση της γενικής συνέλευσης είναι αυτή. Επροτάθη από κάποιο μέλος μας, το Δ.Σ. εξέτασε την περίπτωση και ομόφωνα αποφάσισε να του απονείμει μια πλακέτα. Θα σας διαβάσω λίγα πράγματα για την ζωή του .

 

«Όταν στη δεκαετία του ’80 κάποιος γνωστός μου (όνομα και μη χωριό) άρχισε να κάνει και τζογκιν, έγινε αμέσως το πιο συζητήσιμο πρόσωπο της περιοχής του. Και σε όλους δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι ο άνθρωπος αυτός κάτι έχει πάθει με τα λογικά του, γι’ αυτό και είχε πάρει τους δρόμους. Έτσι πολλοί ήταν αυτοί που τον χαρακτήριζαν ανεπιφύλακτα και ως ¨τρελό¨ .

Αυτή όμως η εντύπωση, σε κάποιους δημιουργούσε και έναν φόβο. Με αποτέλεσμα, να κρύβονται οσάκις τον έβλεπαν να τρέχει σε ερημικά μέρη. Όπως κάποια μέρα μια γυναίκα, που της κόπηκε η ανάσα.

Με τον που τον είδε να τρέχει προς το μέρος της, έγινε λαγός. Και όταν έφτασε κοντά στην πεθερά της σε κατάσταση αλλοφροσύνης, χώθηκε στην αγκαλιά της σαν κυνηγημένο αγρίμι. Το ίδιο πανικοβλήθηκε  και μια άλλη γυναίκα, που είχε βγάλει σε βοσκή τα πρόβατά της.

Καθώς ο εν λόγω δρομέας πρόβαλε από μια στροφή του δημόσιου δρόμου, αυτή με μια αστραπιαία κίνηση, με μια βουτιά πρέπει να πω, βρέθηκε μέσα σε έναν πυκνό θάμνο. Το ίδιο κατατρόμαξε σε μια άλλη περιοχή και ένας αγρότης, που όργωνε ένα χωράφι του με το τρακτέρ του. Μόλις τον πήρε το μάτι του να τρέχει λίγο πιο πέρα, ο άνθρωπος έπαθε σοκ.

Αλλά  αμέσως μόλις συνήλθε, πάτησε γκάζι και έγινε άφαντος. Το ίδιο ξεκαρδιστική ήταν η συνάντηση και ενός άλλου αγρότη με τον δρομέα. Αυτός ο αγρότης, κάπου πήγαινε με το τρίκυκλο τρακτεράκι του και παραλίγο να έσπαγε η καρδιά του όταν τον είδε. Χάνοντας εντελώς την ψυχραιμία του, το μόνο που του πέρασε από το μυαλό ήταν να κάμει ένα πήδημα σαν καγκουρό από το μηχανάκι του και να τρέχει καλώντας σε βοήθεια…

Μοιραίο όμως κόντεψε να γίνει το τζόγκιν γι’ αυτόν τον φίλο μας, τη στιγμή που πλησίαζε σ’ ένα ορεινό χωριό.

Η θέα του αναστάτωσε τόσο πολύ δυο τσοπάνηδες, που αντέδρασαν αυθόρμητα με ένα πετροπόλεμο. Βροχή, τις έριχναν καταπάνω του τις πέτρες. Πρόλαβε όμως και τους ξέφυγε. Και γλίτωσε φυσικά. Ο φίλος μας ο δρομέας, χρειάσθηκε αρκετά χρόνια για να τους καθησυχάσει τους συντοπίτες του και να τους κάμει να καταλάβουν, ότι το τρέξιμο το έκανε μόνο για την υγεία του και όχι από κάποιους άλλους λόγους. Δηλαδή από τους λόγους, που αυτοί υπέθεταν. Αυτή ήταν κάποτε η στάση του κόσμου για τον αθλητισμό. Ήταν μια στάση, πέρα για πέρα τραγελαφική».

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν μόνο για την υγεία του ανθρώπου αυτού που σήμερα βραβεύουμε σαν Σύλλογος ήταν γιατί δεν ήξερε πιο θα ήταν το μέλλον των ανθρώπων αν δεν ακολουθήσουν αυτή την τακτική και όλοι βλέπουμε στους δρόμους να τρέχουν να αθλούνται τα παιδιά στα γυμναστήρια κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο μέσα στη φύση όπως αυτό που τόσα χρόνια έκανε ο αγαπημένος μας συμπολίτης και κάνει ακόμα.  Αρκεί να σας πούμε ότι το Κ.Υ. παρά την ηλικία του μας είχε πει ότι είναι γερότατος και πρέπει εμείς και τα παιδιά μας να τον μιμηθούμε.

Ο αγαπημένος μας συμπολίτης είναι ο κ. Τάκης Σουβαλιώτης. Μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Μεσσάτιδος κον Κολλιτσίδα πήρε το λόγο ο κος  Τάκης Σουβαλιώτης και ανέφερε: Κυρίες και κύριοι, θέλω πρώτα να πω ένα θερμότατο ευχαριστώ στους διοικούντες τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος  γι’ αυτή την διάκριση που μου έκανε σε σχέση με το ενδιαφέρον για οικολογικά θέματα και για τον αθλητισμό και συνάμα θέλω να ευχηθώ σε όλους σας μια καλή χρονιά πραγματικά ειρηνική και πραγματικά δημιουργική σε όλα τα επίπεδα δημιουργική.

Τώρα όσον αφορά την οικολογική σας δράση την παρακολουθώ, την παρακολουθώ και εγώ ανελλιπώς και με την προσοχή μου πάντοτε τεταμένη και χαίρομαι ειλικρινά που αυτή  η δράση σας άρχισε για να έχει μια ευρύτερη κοινωνική απήχηση. Συνεχίστε την λοιπόν και συνεχίστε την με την ίδια πάντα σχέση ώστε αυτά τα τόσα σημαντικά μηνύματα που στέλνετε στην κοινωνία μέσω αυτής της δράσης σας για να καταλήξουν και στον τελευταίο πολίτη. Κυρίες και κύριοι ας μην έχουμε αυταπάτες ζούμε σε μια εποχή που πολλά πράγματα δοκιμάζονται και διακυδεύονται όπως το περιβάλλον η παγκόσμια οικονομία, οι ανθρώπινες αξίες και άλλα πολλά. Ζούμε σε ….. ένα πολιτισμό που όπως λέει και μια λαϊκή ρήση ¨ μια να σου ρίχνει ξυδάτη  και μια λαδάτη¨. Ζούμε σε ένα πολιτισμό που απ’ την μια μεριά μας φορτώνει και απ’ την άλλη μας πληγώνει και στην κυριολεξία μας δαγκώνει.

Γι’ αυτό και πρέπει και είναι επιτακτικότατο το χρέος μπροστά σ’ αυτή την εικόνα που αντιμετωπίζουμε ώστε να πάρουμε τις ανάλογες θέσεις και φυσικά να κάνουμε και τις ανάλογες αντιδράσεις. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουμε πιο ευγενικοί πολίτες, πιο παρεμβατικοί και πιο αποτελεσματικοί ώστε να αποτρέψουμε τουλάχιστον τα χειρότερα.

Βαθιά συγκινημένος απ’ αυτή την τιμητική διάκριση που μου έκανε ο Σύλλογος  Προστασίας Υγείας και Προστασίας Περιβάλλοντος  του εκφράζω και πάλι τις θερμότατες ευχαριστίες μου και εύχομαι  σε όλες σας και σε όλους τα καλύτερα. Να είστε καλά.

 

 

 

 

Γενικά η προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας ήταν επίπονη και διαρκής  προκειμένου να καθιερώσουμε την παρουσία του στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας και όχι μόνο.

Οι δραστηριότητες μας, μας έκαναν μια αξιόμαχη φερέγγυα δύναμη στην καθημερινή μας  ενασχόληση με τα προβλήματα υγείας και του περιβάλλοντος.

Η εντόπιση και  ανάλωση των προβλημάτων, οι προτάσεις και η προώθηση στους αρμοδίους και η διατήρηση στην επικαιρότητα. Ήταν οι βασικοί άξονες  του παλιού  ΔΣ τους οποίους και το νέο ΔΣ θα συνεχίσει.