ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ-ΕΚΛΟΓΕΣ 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ-ΕΚΛΟΓΕΣ

         Την Κυριακή στις 09-01-11 ο σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και διεξήγαγε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής επιτροπής.

Η ανωτέρω εκδήλωση έλαβε χώρα στην διαμορφωμένη αίθουσα του κέντρου ‘Μπαλκόνι’ της Χαλαδρίτσας, η οποία ήταν κατάμεστη από μέλη, φίλους και συνταξιδιώτες. Μέσα σε γιορτινή και αισιόδοξη ατμόσφαιρα ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κοτσώνης καλωσόρισε τους καλεσμένους, έδωσε ευχές για τη νέα χρονιά, και αναφέρθηκε στην πορεία του Συλλόγου. Στις προσκλήσεις του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής. Αντιπροσωπευτικά απηύθυναν χαιρετισμό οι πατέρας Δημήτριος Παπαγεωργίου εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, ο βουλευτής κ. Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής, η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων ΜΗΚΥΟ και ένταξης Μεταναστών Δήμου Πατρών κα Ήρα Κουρή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος και η Γ. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας κα Έφη Σκέντζου-Γεωργαντοπούλου.

Με τις ευλογίες του πατέρα Δημητρίου Παπαγεωργίου και των ιερέων των γύρω περιοχών κόπηκε η βασιλόπιτα και εν συνεχεία μοιράστηκαν  παραδοσιακά γλυκά και τεντούρα (προσφορά της οινοποιίας Χάχαλη) στους παρισταμένους από τις κυρίες του Συλλόγου.

Επίσης παραβρεθήκαν ο Αντιδήμαρχος Πατρών κ. Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, ο βοηθός Δημάρχου Πατρών για την Μεσσάτιδα κ. Χάρης Καρκούλιας, ο βοηθός Δημάρχου Ερυμάνθου κ. Φώτης Ιατρού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ερυμάνθου κ. Ιωάννης Σουβαλιώτης και Λεωνίδας Γεωργαντόπουλος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων κ. Τάκης Παπαγεωργίου Χαλανδρίτσας, κ. Νικόλαος Ζαχαρόπουλος και κ. Θεόδωρος Πετρούτσος Μήραλι, κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος Κρυσταλόβρυσης, οι Πρόεδροι Συλλόγων Ανδρέας Θεοδωρόπουλος Χαλανδρίτσας, κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος και κα Σοφία Τσανάκα Πλατανόβρυσης, κ. Γεώργιος Κυπριανός Μεταμόρφωσης Σωτήρος Εγλυκάδος, κ. Νικολακόπουλος Κρυσταλοβρυσης, ο κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου Εθελοντών Αιμοδοτών, σύσσωμο το ΔΣ και ο κ. Γεώργιος Βασιλακόπουλος εκπρόσωπος της Οικολογικής κίνησης Πάτρας. Παράλληλα στο χρόνο της κοπής της πίτας προβαλλόταν από DVD αποσπάσματα του 10ημέρου ταξιδίου στον Πόντο, ενώ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ‘Φάρος’ χόρεψε ποντιακά τραγούδια. Η βραδιά έκλεισε με την ψηφορία των μελών και την σύνταξη του πρακτικού της εφορευτικής επιτροπής από τους εκλεγέντες, κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, κ. Ανδρέα Μιχαλόπουλο Γραμματέα και  κ. Παντελή Κων/νο μέλος, οι οποίοι ανάγνωσαν στο σώμα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως είχαν ανακοινωθεί στον τύπο και στο περιοδικό ‘ Ύπαιθρος’.

Ακολούθως      παρατίθενται αποσπάσματα από τον διοικητικό απολογισμό της Γραμματέως του Συλλόγου κας Ελένης Παπαγεωργίου τον καλωσόρισμα του προέδρου και τους  χαιρετισμούς  των εκπροσώπων των τοπικών αρχών :

α.   Πρόεδρος του Συλλόγου κος Βασίλης Κοτσώνης

Ο ανωτέρω αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα, αναφέρθηκε επιγραμματικά το πρόγραμμα  της εκδήλωσης της κοπής της πίτας, με αναφορά στην εκδρομή του εξωτερικού στον Πόντο, καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ‘Φάρος Ποντίων’ ευρίσκετο στην σάλα, για να παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Τελειώνοντας ευχαρίστησε τη μικρή χορωδία που τραγούδησε Ποντιακά, της οποίας την καλλιτεχνική διεύθυνση και φροντίδα είχε η κα Χρυσάνθη Σπηλιοπούλου.

β.   Πατέρας Δημήτριος Παπαγεωργίου

Ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του ώστε η νέα χρονιά να είναι ειρηνική και δημιουργική. Επίσης αναφέρθηκε στο νέο ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μεριμνήσει για το περιβάλλον προκειμένου οι επερχόμενες γενιές να το παραλάβουν καλύτερο.

γ.   Ο Βουλευτής κ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος

Μετά τις ευχές για καλή χρονιά και υγεία ο βουλευτής εστίασε την προσοχή του στην Περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη και αναφέρθηκε στα προβλήματα του φαινομένου του θερμοκηπίου, στην τρύπα του όζοντος και της όξινης βροχής. Μίλησε με θερμά λόγια για την δραστηριότητα του Συλλόγου και τις επιτυχημένες παρεμβάσεις αυτού στα προβλήματα της Περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Έκλεισε την ομιλία του με δύο σκέψεις, ότι θα είναι δίπλα στο Σύλλογο με τις γνώσεις του, όπου αυτές χρειαστούν σε επιστημονικό επίπεδο ή ενημερωτικές εκδηλώσεις. Προτείνε  την δημιουργία του πρώτου Οικολογικού χωριού στον Δήμο Ερυμάνθου, σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια

δ.   Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το ΔΣ για την πρόσκλησή του στην εκδήλωση της κοπής της πίτας και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του Συλλόγου. Υπερασπίστηκε την προστασία του Περιβάλλοντος και πρότεινε την δημιουργία εναλλακτικών τρόπων ανάπτυξης, για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση, χωρίς να επιβαρυνθεί αυτό περισσότερο. Υιοθέτησε την πρόταση του βουλευτή για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, που θα εντάσσεται στην πράσινη ανάπτυξη, στην πράσινη οικονομία, στο μέλλον της περιοχής και συνολικά της Αχαΐας. Τελειώνοντας το χαιρετισμό του κάλεσε το Σύλλογο να είναι δίπλα του, συνεργάτης όλων των προσπαθειών, που καταβάλλει για την προστασία του Περιβάλλοντος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Σάπια Βρύση, ότι είναι ένα μνημείο της φύσης που πρέπει να προστατευθεί.

ε.   Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού κα Ήρα Κουρή

Αναφέρθηκε στην γνωριμία, στην συνεργασία και στους κοινούς αγώνες της με τον Σύλλογο που αφορούν στο Περιβάλλον που διατηρεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Τόνισε ότι τα δίκτυα (πυλώνες) της ΔΕΗ, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, έχουν την ίδια προτεραιότητα και για το Δήμο της Πάτρας. Τάχτηκε υπέρ των οικολογικών οργανώσεων, που πολλές φορές βρίσκουν κλειστές τις πόρτες της Πολιτείας και προσεγγίζουν δύσκολα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτοι. Η ευχή και η αγωνία της ήταν η πολιτική ηγεσία να κατανοήσει ότι η προστασία του Περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα προεκλογικό αλλά αίτημα όλων των ανθρώπων.

στ.    Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος

Απευθυνόμενος στο Σύλλογο τον ευχαρίστησε και του ευχήθηκε χρόνια πολλά, υγεία και κάθε καλό. Συναισθανόμενος τις ευθύνες διαχείρισης του καινούργιου Δήμου που του ανέθεσαν  οι συμπολίτες του, τους  κάλεσε όλους να συμβάλλουν ώστε  να χτιστεί το καινούργιο σπίτι στο Νέο Δήμο Ερυμάνθου.

ζ.   Γραμματέας του Συλλόγου κα Ελένη Παπαγεωργίου

Η ομιλία μετά τις ευχές για υγεία ευτυχία και δημιουργική χρονιά μέσα σε ένα φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, επικεντρώθηκε στο θεματολόγιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου ως εξής:

(1) Πόσιμο Νερό

                           Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν σε διάφορα διαμερίσματα της περιοχής του ΚΥΧ. Το 2010 διενεργήθηκαν έλεγχοι  σε 31 Δημοτικά Διαμερίσματα σύμφωνα με τις οδηγίες του εργαστηρίου Υγιεινής του Παν/μίου Πατρών, με τη παρουσία εξειδικευμένου ιατρού. Τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα σε πνεύμα προσφοράς υπηρετώντας τους σκοπούς Συλλόγου και όχι σκοπιμότητες.

(2) Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

Οι έγγραφες διαμαρτυρίες και η ανάρτηση πανό κράτησαν μακριά πιθανή εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Αχαΐα Κλάους.

                     (3) Σεμινάριο Δασοφύλαξης-Δασοπυρόσβεσης

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου και με την συνεργασία του Φιλοδασικού Συλλόγου δύο ειδικοί εκπαιδευτές της WWF, μας μετέφεραν γνώσεις και εμπειρίες για καλύτερη αποτελεσματικότητα στη δασοφύλαξη. Το σεμινάριο έγινε στο σχολείο της Βαλατούνας 11 και 12 Ιουνίου, για πρώτη φορά στην περιοχή μας και το παρακολούθησαν 20 και πλέον άτομα.

                     (4) Ενημερωτικές Εκδηλώσεις

                           Οι ανωτέρω εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την οργάνωση ενός Περιβαλλοντικού διημέρου 5 και 6 Ιουνίου στη πλατεία Κεφαλοβρύσου και στο Σταροχώρι Φαρρών στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με θέματα την οικιακή κομποστοποίηση και τις δυνατότητες ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης των αστικών λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, με ομιλητές τους κ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη και τον κ. Νικόλαο Χαλκίδη. Στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας το θέμα ήταν η ‘Βιοποικιλότητα και Μελισσοκομία’ που έγινε τον Αύγουστο, στο παλαιό σχολείο της Βαλατούνας, ευγενή  παραχώρηση από τον Δήμαρχο και ΔΣ του Δήμου Μεσσάτιδος, για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Ομιλητής ο κ. Γεώργιος Σταματόπουλος Γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης. Τον Οκτώβριο στο Πνευματικό Κέντρο Ι Ν Αγ. Νικολάου Σαραβαλίου διοργανώθηκε ημερίδα με το επίκαιρο θέμα ‘Αντιμέτωποι με τον Καρδιακό Κίνδυνο’ με ομιλητές γνωστούς Καρδιολόγους του Νοσοκομείου Ρίου και Αγ. Ανδρέα. Ο κύκλος έκλεισε τον Νοέμβριο στο σχολείο της Χαλανδρίτσας με θέμα ‘Παραγωγή Ενέργειας από Στερεά Βιοκαύσιμα. Ο ομιλητής  κ. Νικόλαος Δαναλάτος Καθηγητή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προτείνε την αγριαγκινάρα ως ένα επικερδές βιοκαύσιμο .

                     (5) Ρυπάνσεις

(α) Βοθρολύματα

Το ΔΣ διενήργησε επανειλημμένες αυτοψίες στην περιοχή του Αυτοκινητοδρομίου και στη θέση Ρέντες Χαλανδρίτσας, μετά από καταγγελίες ρύπανσης του Περιβάλλοντος. Διαπίστωσε πράγματι ρίψη αποβλήτων και βοθρολυμάτων τις οποίες γνωστοποίησε με τις νόμιμες διαδικασίες στην Διεύθυνση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, ενώ προέβη στις απαραίτητες συστάσεις προς τους ρυπαίνοντας.

(β) Λύματα Αχαΐας Κλάους

Η εκπομπή αφόρητης δυσοσμίας σε πολύ μεγάλη απόσταση απασχόλησαν αρκετές φορές το ΔΣ, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν λειτουργούν τον υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό και πάνω απ’ όλα δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των υπηρεσιών του Κράτους.

(γ)  Μπάζα

Η επανεμφάνιση τους εκ νέου σε κατοικημένες περιοχές και μη όπως στο Δασάκι Καλλιθέας, στην Οβρυά, στην Νερομάνα της Κρήνης, στο Φλάμπουρα Σαραβαλίου και σποραδικά των οδικών αξόνων του Δήμου Μεσσάτιδος και Φαρών, δείχνουν την αδιαφορία των πολιτών προς το Περιβάλλον.

(δ) Ποιμνιοστάσια

Οι Προσπάθειες δεν ευδοκίμησαν και η απομάκρυνσή τους από τις κατοικημένες περιοχές δεν είχε αποτελέσματα. Μια αιτία ξεκάθαρης μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, ένα ακόμη πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

(ε)  Λυματολάσπη

Η σωρεία καταγγελιών από τους περίοικους της περιοχής της Σάπιας Βρύσης και της κοινότητας Λεοντίου, δεν εμπόδισε την εναπόθεση στερεών αποβλήτων του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάτρας, από την νέα επιχείρηση με τίτλο Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος(ΕΠΕ). Το ΔΣ μετά από καταγγελίες επισκέφθηκε την περιοχή για να διαπιστώσει τα τεκταινόμενα. Είχε προηγηθεί σχετική εκχέρσωση, πρόχειρη διαμόρφωση και επικάλυψη του εδάφους με διάτρητο πλαστικό  για να υποδεχθεί το επιβλαβές υλικό που προοριζόταν για κομποστοποίηση. Μετά τα ανωτέρω ο Σύλλογος έστειλε αναφορές προς την Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην Επιθεώρηση Βιομηχανίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, για την παράνομη λειτουργία της εταιρείας. Αναζητήθηκε η ύπαρξη μελετών Περιβάλλοντος και η άδεια λειτουργίας οι οποίες δεν έτυχαν από τις αρχές ανάλογης ανταπόκρισης. Κατόπιν δημιουργήσαμε επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, από φορείς και κατοίκους της περιοχής για να πετύχουμε την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, από το Νομάρχη Αχαΐας. Ακολούθησαν νέες αναφορές προς Διεύθυνση    Υγείας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολεοδομία, Δασαρχείο, Εισαγγελέα, Συνήγορο του Πολίτη, στην Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ εκδόθηκαν αρκετά Δελτία Τύπου για ενημέρωση των πολιτών.

(6) Συνεργασίες

(α) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Χάρις στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος συνεργάστηκε συγκεκριμένα με τα Γυμνάσια Φαρρών, Δεμενίκων, Σαραβαλίου, Παραλίας και με τα Δημοτικά Χαλανδρίτσας, Φαρρών, 1ο, 2ο Οβρυάς, Καλλιθέας, Κρήνης, Δεμενίκων, Σαραβαλίου και επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή των μαθητών, προέβη σε διαγωνισμό της καλύτερης αφίσας και των καλυτέρων Περιβαλλοντικών μηνυμάτων. Συνεργάστηκε με τα Γυμνάσια Φαρρών και Δεμενίκων στην Περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής στο σχολείο Βαλατούνας.

(β) Συνεργασία με άλλους Φορείς

Ο Σύλλογος συμμετείχε ανελλιπώς στις εκδηλώσεις των Δήμων, Δημοτικών Σχολείων, πολιτιστικών Συλλόγων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Εθνικών Επετείων με κατάθεση στεφάνων, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, Πρωτομαγιάς  και σε θρησκευτικές εκδηλώσεις της περιοχής.

(γ)  Δενδροφύτευση

Είναι σε εξέλιξη η φετινή δενδροφύτευση στον Ομπλό και υπάρχει προγραμματισμός και για άλλες περιοχές σε συνεργασία με μαθητές σχολείων του Δήμου Μεσσάτιδος.

(δ) Δασοκαθαριότητα

Συμμετείχε στην πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσάτιδος και του Φιλοδασικού Συλλόγου στην ετήσια δασοκαθαριότητα του Κεφαλοβρύσου.

(ε)  Δασοφύλαξη

Ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου, με αντιπροσωπεία μελών του κάθε Τετάρτη, από το ηλιοβασίλεμα έως αργά τις νυκτερινές ώρες, να καλύψουν μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος για την προστασία του Δάσους στο Κεφαλόβρυσο. Μια προσπάθεια που υπηρετεί το βασικό σκοπό της διατήρησης και ανάπτυξης του πρασίνου της περιοχής.

(στ)   Πυρηνελαιουργεία

Τον Ιανουάριο του 2010 εκπρόσωποι του Συλλόγου μαζί με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και εκπροσώπους διαφόρων Πολιτιστικών Συλλόγων, συγκεντρωθήκαν στη ΒΙΠΕ διαμαρτυρόμενοι για την παράνομη λειτουργία τους.

                     (7) Πορείες

(α) Φαράγγι Βουραïκού

Την 2η Κυριακή του Μαΐου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο περπάτημα με εντυπωσιακή συμμετοχή όλων των ηλικιών και ιδίως της νεολαίας.

(β) Ανάβαση Ομπλού

Την 2η Κυριακή του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο περπάτημα που όσοι μετείχαν απόλαυσαν το μαγευτικό τοπίο.

(γ) Περίπατοι Υγείας

1/ Και σε αυτή την προσπάθεια ο Σύλλογος προκάλεσε το ενδιαφέρον των συντοπιτών μας με τους περίπατους:

α/   Μίχα-Τσαπουρνία μέσα στο ελατόδασος του Ερυμάνθου.

β/   Ανάβαση στον Αï Βλάση σε μία εξαιρετική διαδρομή ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα.

γ/   Ένα Κυριακάτικο δειλινό στις 5 Σεπτεμβρίου, 70 μέλη πέρασαν πάνω από το κανάλι Ρίου-Αντιρρίου.

δ/   Περίπατος στο πευκοδάσος της Καλλιθέας.

(8) Ύπαιθρος

                           Συνεχίζεται αδιάκοπα για 8 χρόνια η έκδοση του διμηνιαίου περιοδικού προβάλλοντας θέματα Περιβαλλοντικά , τοπικά, παγκόσμια προστασίας της υγείας και εθελοντικές προσπάθειες φορέων της περιοχής. Το έντυπο αποστέλλεται δωρεάν στα μέλη , στους φορείς της περιοχής και του νομού, στις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις όλης της χώρας και στα Κέντρα Υγείας της Ελλάδος. Στα άρθρα του γράφονται μόνο αλήθειες, χωρίς σκοπιμότητες και παραπληροφόρηση.

                     (9) Θεατρική ομάδα

                           Τη χρονιά που πέρασε λειτούργησε η ομάδα εμψύχωσης θεατρικού παιχνιδιού με Περιβαλλοντικά θέματα από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση της κα Άννας Δενδρινού-Γιαννάκου.

(10)  Χοροεσπερίδα

Πετυχημένη ήταν η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου η οποία έγινε στο κέντρο ‘Μουργιές’. Φέτος ο ανωτέρω χορός θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο ‘Μπαλκόνι’ της Χαλανδρίτσας.

                  (11) Λειτουργία για το Περιβάλλον

                           Τελέστηκε στον Ι Ν Αγ. Δημητρίου Σταροχωρίου. Οι κυρίες, τα μέλη και οι φίλες του Συλλόγου έδωσαν το παρών με τις γευστικές προσφορές τους.

                  (12)  Εκδρομές

(α) Επιτυχίες και σε αυτόν το τομέα που περιλαμβάνει τις εξής:

1/  Την χειμερινή στα Τζουμέρκα τον Ιανουάριο.

2/ Στην Τήνο τον Απρίλιο.

3/  Στην Κύθνο 1 & 2 Μαΐου.

4/  Στις χαμένες Πατρίδες του Πόντου και Κωνσταντινούπολης το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

5/  Στην Κρήτη στα τέλη του Σεπτέμβρη με συμμετοχή σε κάθε μία που ξεπερνούσε τους ογδόντα συνταξιδιώτες.

(13)  ΠΝΔΟΙΚΟ

                           Ο Σύλλογός εκπροσωπήθηκε από δύο μέλη στο συνέδριο των Οικολογικών Οργανώσεων που έγινε στα Χανία της Κρήτης, με τη συνεργασία στης Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

(14)  Εορταγορά

                                                Τα μέλη του ΔΣ στις εορτές των Χριστουγέννων και  της Πρωτοχρονιάς οργάνωσαν εορταγορά με σκοπό την οικονομική βοήθεια για την ανακαίνιση του σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου Κρήνης.