Η Οστεοπόρωση την Αυγή του 2015

Η Οστεοπόρωση την Αυγή του 2015

Στα πλαίσια των ενημερωτικών εκδηλώσεων του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2014 στην Οβρυά σε συνεργασία με το Ενοριακό Κέντρο , ομιλία την οποία προλόγισε ο Πρόεδρος κ. Βασίλειος Κοτσώνης και μεταξύ των άλλων ανέφερε :

 

«Σήμερα βρισκόμαστε στην Οβρυά με τη συνεργασία του ενοριακού Κέντρου του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου και ευχαριστούμε τον πατέρα Χαράλαμπο κα το εκκλησιαστικό Συμβούλιο, όπως επίσης ευχαριστούμε και τον Ιατρό Παπαρώδη για την ανταπόκρισή του να είναι ο σημερινός ομιλητής. Ευχαριστούμε και όλους εσάς για την αποψινή σας παρουσία και σας καλούμε να γίνετε μέλη στο Σύλλογο όσοι δεν είστε.»

Χαιρετισμό και την ευλογία του απηύθυνε και ο π. Χαράλαμπος, εφημέριος του Ιερού Ναού.

Τον ομιλητή παρουσίασε ο ιατρός Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος αναφέροντας το πλούσιο επιστημονικό έργο του κ.Ρόδη Δ. Παπαρώδη, Ιατρού Ενδοκρινολόγου, Λέκτορα Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin, Η.Π.Α.

 

H οστεοπόρωση αποτελεί ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα παγκοσμίως, μιας και προσβάλει περισσότερες από το 1/3 των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών.

Τι είναι η οστεοπόρωση?

Η οστεοπόρωση είναι η παρουσία χαμηλής οστικής πυκνότητας ή/και ποιότητας στα οστά, με συνέπεια αυτά να σπάνε εύκολα, ακόμα και χωρίς τραυματισμούς ή πτώσεις. Τα κατάγματα του ισχίου, δε, αποτελούν σημαντικότατο πρόβλημα, γιατί οδηγούν στο θάνατο στο 30% των ασθενών μέσα σε 1 χρόνο!

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης?

Η οστεοπόρωση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα, παρά μόνο όταν σπάσει κάποιο οστό. Μέχρι τότε δεν πονάει, δεν ενοχλεί, δεν αισθανόμαστε τίποτα, όπως ακριβώς συμβαίνει με την υπέρταση, τη χοληστερίνη και το σάκχαρο. Οι πόνοι στη μέση, το ισχίο ή αλλού, οφείλονται ΠΑΝΤΑ σε άλλες παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, που δεν έχουν καμία σχέση με το μεταβολισμό των οστών.

Γιατί μας μπερδεύει η οστεοπόρωση?

Την οστεοπόρωση τη θεωρούμε συχνά φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης, αλλά αυτό είναι εντελώς λάθος. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ούτε έχουν, ούτε θα αποκτήσουν οστεοπόρωση. Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που προκαλούν οστεοπόρωση και γι’ αυτό ο ιατρός μας πρέπει να προβεί σε ουσιαστικό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την αιτία και να λύσει το πρόβλημα στοχευμένα.

Ποιες είναι οι αιτίες της οστεοπόρωσης?

Η συνηθέστερη αιτία της οστεοπόρωσης στις γυναίκες είναι η εμμηνόπαυση, γιατί έχει ως συνέπεια τη μείωση των γυναικείων ορμονών, που προστατεύουν τα οστά. Άλλες συχνές αιτίες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων, των επινεφριδίων (μικροί ενδοκρινείς αδένες στην κοιλιά), των όρχεων ή των ωοθηκών (γενετήσιοι αδένες), της έκκρισης της ορμόνης προλακτίνης από την υπόφυση (μικρός ενδοκρινής αδένας στον εγκέφαλο), αλλά και της βιταμίνης D. Σπανιότερες παθήσεις είναι αυτές του γαστρεντερικού σωλήνα που οδηγούν σε δυσαπορρόφηση των απαραίτητων συστατικών, ενώ συχνά είναι και τα ρευματικά νοσήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη μπορούν επίσης να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Τέλος, το σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο των καταγμάτων, ακόμα και αν η οστική πυκνότητα είναι φυσιολογική.

Πώς τίθεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης?

Η οστεοπόρωση διαγιγνώσκεται όταν η οστική πυκνότητα είναι πολύ χαμηλή ή όταν υπάρχει κάταγμα του ισχίου ή των σπονδύλων, ακόμα και αν αυτό συμβεί σε πολύ προχωρημένη ηλικία, έστω και μετά από πτώση.

Ποιος πρέπει να ελέγχεται για οστεοπόρωση?

Κάθε γυναίκα που μπαίνει στην κλιμακτήριο, κάθε άνδρας μετά τα 70 και κάθε ασθενής που εμφανίζει κάταγμα στο ισχίο ή τους σπονδύλους. Επίσης ελέγχουμε κάθε ασθενή που πάσχει από ασθένειες που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για κατάγματα και οστεοπόρωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση?

Ανεξάρτητα από την αιτία, κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου με τη διατροφή ή σε συμπληρώματα, ενώ τα επίπεδα της βιταμίνης D πρέπει να γίνουν φυσιολογικά (>30ng/ml). Προτού επιλέξουμε τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, ο ιατρός μας πρέπει να βρει την αιτία της, γιατί οι περισσότερες αιτίες απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία που στοχεύει στο αίτιο της οστεοπόρωσης.

Τα ειδικά φάρμακα της οστεοπόρωσης στοχεύουν πρωτίστως να μειώσουν τα κατάγματα, ισχυροποιώντας τα οστά. Συνεπώς η αγωγή θεωρείται επιτυχής αν ο ασθενής δεν πάθει κάταγμα. Τα φάρμακα βελτιώνουν επίσης την οστική πυκνότητα στους περισσότερους ασθενείς, όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι επαρκής και η βιταμίνη D φυσιολογική. Δεν αποτελεί βασικό στόχο της θεραπείας μας να αυξήσουμε την οστική πυκνότητα και μόνο, γιατί στόχος είναι να αποφύγουμε το κάταγμα.

Το ασβέστιο και η βιταμίνης D από μόνα τους επιβραδύνουν την μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά δεν την σταματούν και συνεπώς είναι βοηθητικοί παράγοντες της θεραπείας.

Πώς παρακολουθούμε τους ασθενείς με οστεοπόρωση?

Αφού κάποιος ξεκινήσει θεραπεία για την οστεοπόρωση, παρακολουθείται ετησίως με οστική πυκνότητα στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, καθώς και με εξετάσεις αίματος για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και της βιταμίνης D. Επίσης πραγματοποιούνται ειδικές εξετάσεις, ανάλογα με την αιτία της οστεοπόρωσης.

Πότε θεραπεύεται η οστεοπόρωση?

Η οστεοπόρωση είναι δια βίου ασθένεια και χρειάζεται μόνιμη φροντίδα και τακτικούς ελέγχους.