Οι Εμβολιασμοί σήμερα – Σχολιασμός από τον Παιδίατρο κο.Παπαλάμπρο Δημήτριο

 

  1. Το εμβόλιο της γρίπης ανανεώνεται κάθε χρόνο, λόγω των συνεχών μεταλλάξεων του ιού. Στα τελευταία 50 χρόνια μόνον τέσσερες φορές ήταν ο ίδιος τύπος δύο συνεχόμενες χρονιές.
  2. Η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για διασπορά ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο αφορά το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας ότι δήθεν ήταν αιτία όγκου σε παιδί.
  3. Θύλακος πιθανής έξαρσης ιλαράς σε ενηλίκους είναι το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
  4. Υπάρχει κίνδυνος διαγνωστικής καθυστέρησης λόγω της εξαφάνισης νόσων και έλλειψης κλινικής εμπειρίας  όπως για την πολιομυελίτιδα.
  5. Οι δυναμικά αντιεμβολιαστές είναι μόνον 1%. Οι διστακτικοί μπορούν να πεισθούν με σωστή ενημέρωση.
  6. Οι εναλλακτικές θεραπείες κοστίζουν και πίσω τους βρίσκεται εμπόριο προσοδοφόρο με τζίρους ανταγωνιστικούς της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ δεν ρυθμίζονται από την νομοθεσία.
  7. Η άρνηση εμβολιασμών μπορεί να υποδηλώνει ατομισμό και αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο.
  8. Η μεταφορά εμβολίων με παγοκύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτεί μη άμεση επαφή του εμβολίου λόγω κινδύνου κατάψυξης (παγοκύστη -18 C, εμβόλιο +2-6 C ).
  9. Διατήρηση και ενημέρωση του βιβλιαρίου υγείας και παράδοσή του στην επόμενη γενιά.
  10. Η ασφαλής κυκλοφορία των εμβολίων απαιτεί χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία που χωρίς την ύπαρξη χιλιάδων «εθελοντών» θα ήταν αδύνατη. Επιπλέον χρειάζεται χρόνος για να φανεί η παραμονή ανοσίας.
  11. Τα στοιχεία από την υπερδεκαετή χρήση του εμβολίου κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας από την Αυστραλία είναι άκρως ενθαρρυντικά. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε πάνω από 2000 περιστατικά ετησίως

400-700 χειρουργικές επεμβάσεις και 150-200 θανάτους, ακόμη και σε ηλικίες κάτω των 30 ετών.

 

Με προβολή διαφανειών δόθηκαν ελληνικές στατιστικές  για την εξάλειψη ή  σημαντική μείωση νόσων και θανάτων μετά την έναρξη εμβολιασμών (επισυνάπτονται ).

Emvoliasmoi