Ιερά Παράκληση στον ιστορικό Ναό της Παναγίας της Μέντζενας

Στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας της Μέντζενας τελέσθηκε για μία χρονιά ακόμη η καθιερωμένη από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Την Τετάρτη 12 Αυγούστου με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Πατρών κκ Χρυσόστομο και με τη συμμετοχή του π. Δημητρίου Παπαγεωργίου, αρχιερατικού επιτρόπου τ. Δήμου Φαρρών, του π. Μιχαήλ Γκότση, εφημερίου Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πλατανόβρυσης, του π. Νικολάου Βγενόπουλου, εφημερίου Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Χαλανδρίτσας και δύο ιεροδιακόνων του Σεβασμιωτάτου, πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη και με τήρηση των περιοριστικών μέτρων, η λατρευτική εκδήλωση της Παράκλησης.
Το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θ. Μπαρής, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Ευανθία Μπερδένη και ο κ. Διαμ. Κανελλόπουλος, επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης, ο κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος βοήθησε και στην απόδοση των ύμνων της Παράκλησης καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων (Πολιτιστικών Συλλόγων κλπ).
Τα όποια περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας δεν εμπόδισαν τις δεκάδες των πιστών να προσέλθουν και να παρακολουθήσουν μέσα σ’ ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον την Ιερά Παράκληση κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον σεπτό μας ποιμενάρχη έναν ενδιαφέροντα επίκαιρο λόγο. Εστίασε την ομιλία του στην καταφυγή των Χριστιανών στις δύσκολες στιγμές στην Παναγία μας. Μία διέξοδος, ελπίδα και ανάχωμα των κατατρεγμένων.
Μέσα στα τόσα ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης για την αναστήλωση των βυζαντινών μνημείων της περιοχής, όπως είναι και η εκκλησία της Παναγίας της Μέντζενας, για την οποία ως γνωστόν, έχει πρωτοστατήσει ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας με τις διαχρονικές ενέργειές του, καθώς και ο Δήμος Ερυμάνθου.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ο Σεβασμιώτατος ότι εγκρίθηκε το κονδύλι της δαπάνης της ανακαίνισης και οι εργασίες της αποκατάστασης θα έχουν τελειώσει έως το 2021 με χρήματα που εξασφάλισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Χαρά και συγκίνηση, θα πει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας κ. Βασ. Κοτσώνης, σκόρπισε η ευχάριστη είδηση για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Παναγίας της Μέντζενας και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, την κα. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων, την οποία ο Σύλλογος έχει τιμήσει, τον ιερέα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πλατανόβρυσης για τη βοήθειά των και για την παρουσία των, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι γεύτηκαν στο τέλος κεράσματα από τις κυρίες του χωριού, του Συλλόγου μας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανόβρυσης.
Όλοι δεν έκρυβαν τη χαρά τους, αφού θα έχουν την ευκαιρία την επόμενη χρονιά να τελέσουν την Ιερά Παράκληση μέσα στον ιστορικό Ναό της Παναγίας της Μέντζενας.