Επωνυμία : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ.
Διεύθυνση: ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ,ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
Τ.Κ : 25008
Τηλέφωνο &fax : 2610 271500
Δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : [email protected]
Μορφή:
Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1991 με έδρα την Χαλανδρίτσα. Ο Σύλλογος δραστηριοποιήται αναλυτικά στα κάτωθι Δημοτικά Διαμερίσματα:
Δήμος Πατρέων: δ.δ. Οβρυάς, Δεμενίκων, Πετρωτού, Σαραβαλίου, Κρήνης, Κρυσταλόβρυσης, Θέας, Καλιθέας, Σουλίου, Μοίρα Ζουμπάτα.
Δήμος Ερυμάνθου: δ.δ. Χαλανδρίτσας, Πλατανόβρυσης, Φαρρών, Βασιλικού, Ισώματος, Σταροχωρίου, Ελληνικού, Καλουσίου, Χρυσοπηγής, Λακκωμάτων, Μιραλίου, Καταράκτης, Κομπηγαδίου, Καλάνηστρας, Καλάνου, Λεοντίου, Δεμεστίχων.
Δήμος Καλαβρύτων: δ.δ. Προφήτη Ηλία, Μικρού Μποντιά.
Σκοποί:
Η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος από οποιεσδήποτε δραστηριότητες ή εργασίες οι οποίες είναι δυνατόν ή να το αλλοιώσουν ή να το καταστρέψουν.
Η αξιοποίηση του τοπίου, του περιβάλλοντος και η προβολή των φυσικών καλλονών.
Η προστασία των δασών και η αύξηση του πρασίνου.
Η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάδειξη και συντήρηση των παραδοσιακών οικισμών, των μνημείων και των κειμηλίων, των ηθών και των εθίμων κ.α. Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της πολιτιστικής ιδέας στους κατοίκους της περιοχής δραστηριότητας του Συλλόγου.
Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την πρόληψη ασθενειών και ατυχημάτων, καθώς και για τη διάσωση του περιβάλλοντος.
Η προφύλαξη των κατοίκων μεσω τη ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, από την εξάπλωση ή την μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων, από την ρύπανση του περιβάλλοντος είτε με την εκτροφή φυτικών ή ζωικών προϊόντων, είτε με την παρασκευή με ακατάλληλα για την δημόσια υγεία μέσα και υλικά.
Συνεργασίες του Συλλόγου:
1) Με τους φορείς (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων, Πολιτιστίκων, Αθλητικών, Γονέων και Κηδεμόνων κλπ) και με τις οικολογικές οργανώσεις που κύριο σκοπό έχουν την πρόληψη της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.
2) Με το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).
3) Με τα εκπαιδευτήρια της περιοχής πάνω σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος.
4) Με τους Δήμους Ερυμάνθου, Πατρών, Καλαβρύτων, με τις Δασικές υπήρεσιες και με τα Σχολεία της περιοχής στον τομέα των Δενδοφυτέυσεων και της καθαριότητας.
Δράσεις Συλλόγου:
Εκδίδει ανά δίμηνο δωρεάν την εφημερίδα « ΥΠΑΙΘΡΟΣ» σε 2000 φύλλα για τα μέλη, τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.
Κάθε χρόνο πραγματοποιεί 3-4 ενημερωτικές εκδηλώσεις σε διάφορα Δημοτικά Διαμερίσματα σε θέματα Υγείας και Περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο συμμετέχει στο ετήσιο πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, στην ανάβαση του Ομπλού και στο περπάτημα του Ερύμανθου. Επίσης πραγματοποιούνται περίπατοι υγείας, όπως 1) στον Αγ. Νικόλαο Βλασσίας, 2) στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, 3) στα Πεύκα της Άνω Καλλιθέας, 4) στου Μίχα- Τσαπουρνιά κ.λ.π.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) οργανώνει εκτός των άλλων εκδηλώσεων και τέλεση Θείας Λειτουργίας σε κάποιο εξωκλήσι της περιοχής με ανάλογο φυσικό περιβάλλον. Επίσης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γής (22 Απριλίου), της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7 Απριλίου), της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) καθώς και Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, κατά του AIDS κλπ, οργανώνονται αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις.
Συμμετέχει κατά διαστήματα στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις της Πάτρας με άρμα και πλήρωμα οικολογικού περιεχομένου.
Συμμετέχει στην Δασοφύλαξη του Κεφαλοβρύσου και οχι μονο μαζί με άλλους φορείς.
Πραγματοποιεί από το 1994 ετήσιες εκδρομές στο εξωτερικό και δύο με τρεις καθώς στο εσωτερικό.
Υποβάλει υπομνήματα και πραγματοποιεί παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νομού και της Περιφέρειας, για α) την προστασία του περιβάλλοντος, β) την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, γ) την απομάκρυνση των ποιμνιοστασίων, δ) τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας των ελαιοτριβείων, των τυροκομείων, των οινοποιείων και των επιχειρήσεων της περιοχής, ε) την προστασία του πράσινου από καταπατήσεις και εκχερσώσεις, στ) την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από κατοικημένες περιοχές, ζ) τον έλεγχο του πόσιμου νερού, η) την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων από μπάζα και απορρίμματα, θ) την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στη περιοχή ι) την διατήρηση της οικιστικής κληρονομιάς, ια) την δημιουργία οικιστικών ζωνών προκειμένου να μην χασεί η περιοχή τον χαρακτήρα της ΥΠΑΙΘΡΟΥ.
Εκδόσεις του Συλλόγου:
Δέκα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Υγείας (1989-1999).
Περιβάλλον και Ζωή.
Παραδοσιακά κειμήλια, οι Νερόμυλοι της περιοχής.
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, Υγεία και Περιβάλλον.
Λεύκωμα Αναβίωσης της Παράδοσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Ερυμάνθου & ένα ανάλογο DVD για τον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος.