Χειμερινή εκδρομή σε Καβάλα-Ξάνθη

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας πραγματοποίησε μια τριήμερη εκδρομή σε Καβάλα & Ξάνθη, που θα μας μείνει αξέχαστη όχι μόνον για την καλή της οργάνωση, αλλά και για την πολύ επιτυχημένη επιλογή των προορισμών.

Ξεκινήσαμε πρωί. Σε δυο ώρες αφήναμε την Ιόνια οδό και κοντά στα Γιάννενα μπήκαμε στη γνωστή από τη ρωμαϊκή εποχή Εγνατία οδό-έργο πλέον σύγχρονο-που κάνει το ταξίδι γρήγορο και άνετο.

Διασχίζοντας εντυπωσιακές για το μήκος και την τεχνική κατασκευής τους σήραγγες, φθάσαμε στον ορεινό παραδοσιακό οικισμό του Μετσόβου και επισκεφθήκαμε το χιονοδρομικό του κέντρο. Δυστυχώς …. είχαμε όλοι μας ξεχάσει τη χιονοδρομική μας εξάρτηση και έτσι δεν μπήκαμε στην …. πίστα.

Απολαύσαμε όμως, και τα δυο πούλμαν, το υπέροχο κατάλευκο τοπίο και βγάλαμε φωτογραφίες.

Επόμενος προορισμός η Μονή Εικοσιφίνισσας, σε ύψος 750 μ., ένα επιβλητικό μοναστήρι μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Μας εντυπωσίασε το περίτεχνο, ξυλόγλυπτο, επίχρυσο τέμπλο στο καθολικό της Μονής, καθώς και η αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας Εικοσιφίνισσας, για την προσωνυμία της οποίας έχουν πλεχθεί διάφοροι θρύλοι.

Η Μονή, στη διαδρομή της ιστορίας της, έχει υποστεί φοβερές καταστροφές, με πιο σημαντικές τη σφαγή των 172 μοναχών της από τους Τούρκους το 1507, αλλά και τη σύλληση των κειμηλίων της και την καταλήστευση της πλούσιας βιβλιοθήκης της από τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες το 1917, αφού βέβαια είχαν αιχμαλωτίσει τους μοναχούς και φονεύσει τον ηγούμενο αυτής. Το 1943, σύμμαχοι όντες των Γερμανών, πυρπόλησαν το μοναστήρι και έκλεψαν πάλι ό,τι είχε ενδιαφέρον, όπως και από άλλες μονές της πολύπαθης Μακεδονίας μας. Ευτυχώς είχε σωθεί το καθολικό της Μονής. Από το 1967 η Μονή λειτουργεί ως γυναικεία.

Το απογευματάκι φθάσαμε στην Καβάλα. Πανέμορφη, κτισμένη στους πρόποδες του όρους ΣΥΜΒΟΛΟ, απλωνόταν αμφιθεατρικά στους λόφους πίσω της, και στα πόδια της η θάλασσα, η παραλία, το λιμάνι της. Τοπίο ονειρεμένο που το χαιρόμαστε από τους περιπάτους σ’ αυτήν, αλλά και μέσα από τις εκτεταμένες τζαμαρίες του 7ου ορόφου στο ξενοδοχείο μας, όταν παίρναμε το πρωινό μας.

Η ιστορία της πολύ ενδιαφέρουσα, με πολλές φάσεις. Άποικοι από τη Θάσο ίδρυσαν την Αρχαία Νεάπολη (7ος αι. π.Χ.), η οποία στους βυζαντινούς χρόνους ονομάστηκε Χριστούπολη και από το 1470 μ.Χ. Καβάλα. Ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το χριστιανισμό, με την άφιξη του Αποστόλου Παύλου σε αυτήν το 49 μ.Χ. .

Σήμερα κανείς θαυμάζει σε αυτήν μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων, όπως το μεγάλο τοξωτό υδραγωγείο με το όνομα Καμάρες, όσο και το σπίτι, σε περίοπτη θέση στη χερσόνησο της Παναγιάς, του Μεχμέτ Αλή, Αντιβασιλέα της Αιγύπτου, ο οποίος είχε γεννηθεί εκεί το 1769 μ.Χ. . Εκεί δεσπόζει και το άγαλμά του.

Στην περιοχή αυτή της παλιάς πόλης, που είναι πολύ γραφική με το παράλιο τείχος της, είδαμε και το περίφημο Ιμαρέτ, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα, δημιούργημα του Μεχμέτ Αλή, το οποίο σήμερα είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Την Καβάλα τη γνωρίσαμε και με μια βραδινή βόλτα με το πούλμαν. Η ξεναγός μάς μίλησε για τα σπουδαιότερα αξιοθέατά της. Θαυμάσαμε διάφορα μέγαρα με ιστορία, καθώς και επώνυμες καπναποθήκες, μια που υπήρξε μεγάλη καπνοπαραγωγός πόλη, αλλά και με πολλές και μεγάλες εργατικές απεργίες. Είδαμε το Δημαρχείο, τις μεγάλες πλατείες της, πεζόδρομους με καφέ και εστιατόρια, καθώς και τον παραλιακό της πεζόδρομο από όπου ατενίζει κανείς την καινούρια πόλη με τις σύγχρονες πολυκατοικίες.

Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία της Καβάλας και στα νεότερα χρόνια. Ο ελληνικός στόλος την απελευθέρωσε από τους Τούρκους το 1913. Από τους Γερμανούς απελευθερώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ενώ είχε υποστεί, παράλληλα, και τρεις Βουλγαρικές κατοχές.

Δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Καβάλας βρίσκεται η νέα Καρβάλη, οι κάτοικοι της οποίας, πρόσφυγες από την Καππαδοκία, μετέφεραν το 1924 στη νέα τους πατρίδα το ιερό σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Είχαμε την τύχη και την ευκαιρία να εκκλησιαστούμε ανήμερα της Υπαπαντής στον ομώνυμο ναό της πόλης και να προσκυνήσουμε τον Άγιο στη Λάρνακά του.

Στο πρόγραμμά μας ήταν και η Θράκη. Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων με τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από την αρχαία πόλη – πατρίδα του Δημόκριτου – και τα νεκροταφεία της: λατρευτικά σκεύη, ειδώλια, κοσμήματα, νομίσματα, όπλα, εργαλεία ιατρικής, σαρκοφάγοι και άλλα πολλά.

Μετά, επισκεφθήκαμε και την ωραία Ξάνθη, πατρίδα του Μάνου Χατζηδάκη, γνωστή όχι μόνο για το καρναβάλι της αλλά και τα ωραία αρχοντικά της, τα παραδοσιακά της σπίτια αλλά και τα νεοκλασικά μέγαρά της, δείγματα πλούτου, καθώς η Ξάνθη είχε κι αυτή ανθηρό καπνεμπόριο στο παρελθόν.

Κάποιοι επισκεφθήκαμε το πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό της μουσείο, άλλοι το Σπίτι των Σκιών, άλλοι περιπλανήθηκαν στο μεγάλο Σαββατιάτικο παζάρι ή περπατήσανε πλάι στο ποτάμι που τη διαρρέει και την κάνει όμορφη.

Είχε κι αυτή την τύχη της Καβάλας: Οθωμανική κυριαρχία για πάνω από τέσσερις αιώνες, τρεις βουλγαρικές κατοχές, συν η Γερμανική κατοχή. Τέλος πάντων, η Μακεδονία και η Θράκη είναι πολύπαθες περιοχές.

Σήμερα η Ξάνθη ανθεί πάλι χάρη στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει εκεί, οι φοιτητές του οποίου της δίνουν ζωή. Φυσικά και ο τουρισμός καλά κρατεί σ’ αυτήν την ιστορική, όμορφη πόλη.

Την τρίτη ημέρα είχαμε άλλες συγκινήσεις…. επισκεφθήκαμε την ιστορική πόλη των Φιλίππων, γνωστή από την εμφύλια μάχη των Ρωμαίων εκεί το 42 π.Χ. αλλά και από την επίσκεψη σ’ αυτούς του Αποστόλου Παύλου το 49 μ.Χ., όπου ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης.

Ξεναγηθήκαμε στο αρχαιολογικό της μουσείο, όπου εκτίθεται πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, από τους προϊστορικούς χρόνους ως και το τέλος της ρωμαϊκής αρχαιότητας. Περπατήσαμε τον αρχαιολογικό χώρο, όπου θαυμάσαμε τα ερειπωμένα τείχη της πόλης και της ακρόπολης, τα ανασκαφικά ευρήματα από την αγορά, τις τρεις χριστιανικές βασιλικές, τον οκταγωνικό, εξωτερικά, ναό που γύρω στα 400 μ.Χ. αντικατέστησε τον πρώτο μικρό ναό που ήταν αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο, το θέατρο καθώς και τη φερόμενη ως φυλακή του Αγίου Παύλου. Πολύ εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος με πολλά άλλα οικοδομήματα καθώς και τμήματα της αρχαίας Εγνατίας οδού.

Ξεναγηθήκαμε και στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Αυτή η έμπορος πορφύρας ήταν η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, μια που κατηχήθηκε και βαπτίστηκε μαζί με την οικογένειά της από τον Απόστολο Παύλο.

Πλούσιο το πρόγραμμα και ο καιρός σύμμαχός μας, αφού δεν άνοιξε κανείς ομπρέλα. Όλα τα ωραία όμως τελειώνουν κάποτε. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι εντυπώσεις. Κουβαλούσαμε στις αποσκευές μας τα βουνά, τους κάμπους, τα ποτάμια που είδαμε στη διαδρομή μας, τις ωραίες πόλεις, τα τοπικά εδέσματα που γευτήκαμε, τους αρχαιολογικούς χώρους, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής.

Και για όλα αυτά ευχαριστούμε το Σύλλογό μας, που για μια ακόμη φορά μας ψυχαγώγησε, μας επιμόρφωσε, μας έφερε σ’ επαφή με το περιβάλλον – φυσικό και πολιτιστικό – αυτού του θαυμάσιου κομματιού της πατρίδας μας.   

   

 *Το αρχείο με τις φωτογραφίες μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.sylpyp.gr/gallery/2019-02-02/