Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος26/6/2022 στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στην περιοχή ‘’πάτημα του Αγίου’

Σ’ ένα εντυπωσιακό καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, στις παρειές του Παναχαϊκού πλησίον του Λεοντίου, στις 26 Ιουνίου, στον λόφο που είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στην περιοχή ‘’πάτημα του Αγίου’’ και το οποίο έχει αναστηλωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πατρών, εορτάσθηκε για μία χρονιά ακόμη από τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας, με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η περιοχή αυτή ανήκει στο ορεινό χωριό του Λεοντίου σε υψόμετρο 800 μ. Ο Σύλλογος με τον εορτασμό αυτό αναδεικνύει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής ευθύνης του.

Στον ιστορικό αυτό ναό του Αγίου Ανδρέα, στον υπαίθριο χώρο του, που ήταν αισθητικά εναρμονισμένος με τη γιορτή της ημέρας, έγινε η καθιερωμένη ετήσια Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη π. Γερβασίου Παρακεντέ και του π. Αντωνίου, εφημερίου του Λεοντίου κατά την οποία τελέσθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών και των φίλων του Συλλόγου.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Δετοράκης, ο οποίος και ανεφέρθη στους σκοπούς της τέλεσης αυτής της εορτής και σε όσους συμπαραστάθηκαν κατά το παρελθόν, είτε εκπρόσωποι της εκκλησίας, όπως ο Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος, είτε φορείς, όπως Δήμαρχοι, πρώην Κοινοτάρχες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και άτομα από τον χώρο της υγείας, αλλά και άλλοι απλοί πολίτες.

Τόνισε την τιμητική διάκριση προς την Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την αναστήλωση των σπουδαίων μνημείων της περιοχής μας, όπως του Ι.Ν. Παναγίας της Μέντζενας και του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα στο ‘’πάτημα’’ Λεοντίου.

Απηύθυνε εορταστικές ευχές για υγεία και καθαρό περιβάλλον τονίζοντας την ευθύνη και την υποχρέωση όλων γι’ αυτό. Ευχαρίστησε τους ιερείς, τον Δήμαρχο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο Λεοντίου, τους ιεροψάλτες, το τοπικό συμβούλιο Λεοντίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεοντίου για την συνεργασία τους με τον Σύλλογο, τους εκπροσώπους της ΟΙΚΙΠΑ και των παρευρισκόμενων Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς και τις κυρίες του Συλλόγου, που ετοίμασαν τα κεράσματα της εορτής. Τέλος ευχαρίστησε τους ομιλητές της καθιερωμένης αυτής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τον Δήμαρχο και εκπαιδευτικό κ. Θεοδ. Μπαρή και τον χημικό-περιβαλλοντολόγο κ. Κων/νο Κολλιόπουλο.

Ο π. Γερβάσιος Παρακεντές ανεφέρθη στην σπουδαιότητα της εορτής στον συγκεκριμένο χώρο και το ιστορικό εκκλησάκι του πατήματος του Αγίου και επεσήμανε τη χρονική συγκυρία της εκδήλωσης με το περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής, που αναφερόταν στην κλήση των Αποστόλων από τον Χριστό, που μεταξύ αυτών Πρωτόκλητος ήταν ο Απόστολος Ανδρέας.

Ο κ. Μπαρής ανεφέρθη στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε την σχέση αυτών με την εκπαίδευση, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η παιδεία των μικρών παιδιών με παραδείγματα και συζήτηση για το περιβάλλον.

Ο κ. Κολλιόπουλος ανέπτυξε το θέμα ‘’Περιβάλλον και ευθύνη’’ αφυπνίζοντας συνειδήσεις και ενθαρρύνοντας και πείθοντας όλους ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλοι μας ν’ ασχοληθούμε πιο σοβαρά με το περιβάλλον, ο καθένας με τον τρόπο τους για να επιζήσει αυτό και οι άνθρωποι, και τελειώνοντας απήγγειλε πολύ παραστατικά το ποίημα του ποιητή Μαλακάση ‘’Το δάσος’’.