Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα

Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα

Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα

Στις 30 Νοέμβρη, ξεκινά στο Παρίσι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, η σημαντικότερη διεθνής συνάντηση για το Κλίμα των τελευταίων έξι ετών. Εκεί θα εκπροσωπηθούν περισσότερες από 190 χώρες και θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 επικεφαλής κρατών οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν βασικά ζητήματα. Το ζητούμενο της Συνόδου αυτής είναι η παγκόσμια απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα το οποίο για να επιτευχθεί χρειάζεται να συμφωνηθεί και να υπογραφεί μια νέα Συμφωνία -η ισχύουσα λήγει τέλη Νοέμβρη- βάσει της οποίας θα πρέπει να περιοριστούν κατά πολύ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ώστε έως τα τέλη του αιώνα να έχει περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή, θα πρέπει σε όλον τον πλανήτη να μεταβούμε σε 100% Πράσινη Καθαρή Ενέργεια άμεσα και να πούμε ΟΧΙ στα ορυκτά καύσιμα (κυρίως πετρέλαιο, γαιάνθρακας, φυσικό αέριο κ.α.) Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη σωτηρία του πλανήτη από τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η εποχή της Πράσινης Ενέργειας έχει ξεκινήσει. Η νίκη δε θα είναι εύκολη αλλά, εάν κάνουμε τους ηγέτες να νιώσουν τη δύναμη αυτού του κινήματος, μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα είναι μια νίκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, για όλα τα ζώα, πουλιά, ψάρια και φυτά ολόκληρης της γης μας.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση της Ιστορίας για το Κλίμα

Πέρυσι, διοργανώθηκε η μεγαλύτερη κινητοποίηση της Ιστορίας για το κλίμα: στις 21/9/2014, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Δράσης για το Κλίμα, 400.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους 2.000 τουλάχιστον πόλεων ανά τον κόσμο. Ήταν μια όμορφη και ηχηρή έκφραση της αγάπης μας προς όλα όσα κινδυνεύουν απ’ την κλιματική αλλαγή, αλλά και της ελπίδας ότι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο που θα τροφοδοτείται με 100%

Δείτε φωτογραφίες / πρωτοσέλιδα:

https://secure.avaaz.org/el/climate_march_reportback/

Δύο ημέρες μετά, ο Ricken Patel (Γενικός Διευθυντής του Avaaz), παρέδωσε 2.000.000 υπογραφές στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, προβάλλοντας φωτογραφίες και βίντεο από τις πορείες και τις εκδηλώσεις ανά τον πλανήτη. Οι ηγέτες δεν μπόρεσαν παρά να αναγνωρίσουν το παγκόσμιο αυτό αίτημα για 100% Πράσινη Ενέργεια, και να προβούν σε κάποιες σχετικές δεσμεύσεις και συμφωνίες. Όμως ήταν “γενικόλογες.” Φέτος, για τις 29 Νοεμβρίου, μερικές ώρες μόνο πριν φτάσουν οι ηγέτες στο Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, ετοιμάζεται κάτι ακόμη μεγαλύτερο! Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική κι έτσι η φετινή παγκόσμια διοργάνωση αναμένεται ηχηρότερη σε όλον τον κόσμο. Την επομένη της δράσης μας, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ανταπόκριση της ανθρωπότητας στην κλιματική αλλαγή. Πολλές χώρες στηρίζουν την υπογραφή μιας φιλόδοξης συμφωνίας και γι’ αυτό έχουμε λόγους να ελπίζουμε. Υπάρχουν, όμως, και πολλά συμφέροντα που ενδέχεται να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

Γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις μας είναι τόσο σημαντικές. Οι συντονισμένες δράσεις μας σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες: ότι τα μάτια μας είναι στραμμένα επάνω τους και ότι είμαστε ένα ισχυρό κίνημα που δε θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από όσα απαιτούνται για την αποτροπή της καταστροφής του κλίματος.

Ενώστε κι εσείς την φωνή σας υπογράφοντας:

https://secure.avaaz.org/en/100_clean_final/