Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας σε σύντομο χρονικό διάστημα, μαζί με τη Γηριατρική Γεροντολογική Εταιρεία Ν.Δ. Ελλάδος, είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν (για πρώτη φορά από κοινού) μία επίσης πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, τη Τετάρτη 23 Μαρτίου , στην αίθουσα της δεύτερης, με θέμα : «Η ιστορία της Πάτρας μέσα από διαφάνειες».

Η φιλόλογος κα. Παναγιώτα Καΐκα μέσα σε μία ώρα, με την παράλληλη παρουσίαση διαφανειών, οι περισσότερες από καρτ ποστάλ της πόλης των Πατρών, ξεδίπλωσε την ιστορία της πόλης, τις διάφορες περιόδους και επιρροές που δέχθηκε, στα 4000 χρόνια της ύπαρξής Μία ιστορική αναφορά γεμάτη από το έντονο ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν. Με το ταπεραμέντο και με το γλαφυρό τρόπο, η κα. Καΐκα μας ταξίδεψε στην πολυκύμαντη ιστορία της πόλης του «Πατρέα», στην πρωτεύουσα του Μοριά και στην πόλη του Άγιου Ανδρέα, μέχρι που έφθασε στις ημέρες μας. Αναφέρθηκε στην εμπορική, βιομηχανική, πνευματική και πολιτιστική έκρηξη του 21ου αιώνα με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά της κτήρια, πάνω στο ανεφάρμοστο πολεοδομικό σχέδιο του Σταμάτη Βούλγαρη. Δεν παρέλειψε να τονίσει την όλη εικόνα της πόλης, μετά την κατασκευή των σύγχρονων ανήλιαγων πολυκατοικιών, οι οποίες δυστυχώς για τους πατρινούς, ορθώθηκαν σε στενούς δρόμους. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί η αρχοντιά της Πάτρας με τις ωραίες κεραμοσκεπής κατοικίες. Η Πάτρα, όπως έδειξε και είπε, με την μεγάλη κληρονομιά της, με τα μνημεία του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος, δεν εστερείτο από τις φυσικές ομορφιές που απολάμβαναν περπατώντας οι πρόγονοί μας, είτε προς τη θάλασσα, είτε προς τα ορεινά του Παναχαϊκού.

Η ομιλία της κα. Καΐκα θα συνεχισθεί με την επιτόπια ξενάγηση στους ιστορικούς δρόμους, στα κτήρια και στις επιχειρήσεις της πόλης μιας άλλης εποχής, με όσους θα την ακολουθήσουν στο περπάτημα της Κυριακής 27 Μαρτίου. Σημείο εκκίνησης της ομάδας, η είσοδος του Φρουρίου-Κάστρου, στις 10:30π.μ., εάν δεν βρέχει βέβαια. Το κοινό, μέσω της εκπροσώπου της Γ.Γ. του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος, κας. Ιωάννας Θεοδωροπούλου, αλλά και εκπροσώπου της Γηριατρικής καθώς και από τον μικρότερο από τους συμμετέχοντες, ΜπαρμπάΑντώνη Κουστουμπάρδη ετών 98, οι οποίοι ευχαρίστησαν πολλές φορές την κα. Καΐκα για το όμορφο και αξέχαστο ταξίδι στο παρελθόν της πόλης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA