Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Ι.Μ. Αγ. Πάντων 5 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Ι.Μ. Αγ. Πάντων 5 Ιουνίου 2016

Η Κυριακή 5 η Ιουνίου ήταν μία σημαντική μέρα για το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, κι αυτό γιατί τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με μία, κατά κοινή ομολογία, ξεχωριστή και πολύ πετυχημένη εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα μοναστήρι ή ένα γραφικό εξωκλήσι της περιοχής με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, όπου συγκεντρώνονται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, για να εορτάσουν και να ευχαριστήσουν το Δημιουργό για την πανέμορφη φύση που μας χάρισε και για να τον παρακαλέσουν να χαρίζει υγεία στα μέλη καθώς και τη σύνεση στους ανθρώπους να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον που δυστυχώς, με την πρόοδο και την εξέλιξη, κακοποιείται βάναυσα σε βάρος της υγείας και γενικά της ποιότητας ζωής τους. Φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε την Ιερά Μονή Αγ. Πάντων, μονή ιδιαίτερου κάλλους και ιστορικής σημασίας. Στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας πρωτοστάτησε ο Δεσπότης μας κ.κ. Χρυσόστομος, του οποίου το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, τον άνθρωπο καθώς και για τους σκοπούς του Συλλόγου είναι γνωστό. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που είχε κατακλύσει όλους τους χώρους της μονής. Παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης κ. Α. Κατσιφάρας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα. Τ. Τογιοπούλου, ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Γ. Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Καρπής, ο Αντιδήμαρχος κ. Ι. Σουβαλιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος κ. Δ. Δριβήλας και πολλοί εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, οι οποίοι, μετά την προσφώνηση του Προέδρου του Συλλόγου κ. Κοτσώνη, τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς πάνω στο φλέγον θέμα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος.

Ο ηγούμενος της μονής Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους τους παριστάμενους και δήλωσε ότι οι πύλες της μονής είναι πάντα ανοιχτές για παρόμοιες εκδηλώσεις. Σημειωτέον ότι όπως δηλώθηκε η εορταστική αυτή εκδήλωση ήταν η πρώτη εξωλατρευτική που έγινε στο μοναστήρι. Αυτό προσέδιδε ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τους διοργανωτές. Βασική ομιλήτρια ήταν η κα. Κατερίνα Στεμπίλη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Την ομιλία της πλαισίωσε με ένα ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό, που έκανε σαφείς τους στόχους της γιορτής. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε μέσα στα άλλα και στον φιλόσοφο Αριστοτέλη για τις σχετικές αναφορές του στο περιβάλλον. Η Unesco έχει αφιερώσει τη χρονιά αυτή στον μεγάλο Έλληνα της Αρχαιότητας για τα 2.400 χρόνια από τη γέννησή του.

Συντονιστές της καταπληκτικής παρουσίασης, γλαφυρής και εμπεριστατωμένης της κας. Στεμπίλη ήσαν η νομικός κα. Τ. Τογιοπούλου και ο εκπαιδευτικός κ. Θ. Μπαρής Προϊστάμενος Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης.

Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εκδήλωσης ήταν και η συμμετοχή της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών με τον Βυζαντινό Χορό υπό τη Διεύθυνση του κου. Ι. Κόττορου, η οποία απέδωσε ύμνους και αντιπροσωπευτικά δημοτικά άσματα για το περιβάλλον, ξεσηκώνοντας με αισθήματα ψυχικής ανάτασης τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στον προαύλιο χώρο της μονής διάφορα εδέσματα και παραδοσιακά ποτά. Η εκδήλωση τελείωσε αφήνοντας όλους ικανοποιημένους. Ήταν μία γιορτή της Φύσης, της Παράδοσης, του Πολιτισμού αφιερωμένη στο Δημιουργό στα μέλη και στους φίλους του Συλλόγου, ήταν μία ακόμα προσφορά του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος στους κατοίκους της περιοχής.

φωτό 1

Στο κέντρο ο Σεβασμιότατος κκ. Χρυσόστομος. Από αρ. ο Ηγούμενος

Αχριμανδρίτης π. Αρτέμιος και το υπόλοιπο ιερατείο.

φωτό 3

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τη Θ. Λειτουργία και τη συναυλία

της Πολυφωνικής από το αίθριο της Ιεράς Μονής.

φωτό 4

Ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής με επικεφαλής τον πρόεδρό

της κ. Ιωαν. Κόττορο ανέβασε τους εορταστικούς τόνους της

εκδήλωσης.

φωτό 5

Άποψη του κοινού στο αίθριο της Ι.Μ.

φωτό 8

Άποψη του κοινού από το αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου έγινε η

κεντρική ομιλία της γιορτής.

φωτό 9

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κοτσώνης απευθύνει

χαιρετισμό και ευχαριστίες.

Στο πάνελ: Από αριστερά η ομιλήτρια κα. Στεμπίλη Αικατερίνη και

Οι συντονιστές κ. Θεόδωρος Μπαρής και η κα. Τασία Τογιοπούλου.

φωτό 15

Ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής με επικεφαλής τον πρόεδρό

της κ. Ιωαν. Κόττορο ανέβασε τους εορταστικούς τόνους της

εκδήλωσης.

φωτό 10

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος απευθύνει

χαιρετισμό.

φωτό 11

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας ως

συνδιοργανωτής χαιρετίζει και εξαίρει την σπουδαιότητα της

εκδήλωσης.

φωτό 12

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής χαιρετίζει την

πρωτόγνωρη αυτή εκδήλωση των συνδιοργανωτών στην

περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου.

φωτό 14

Η ομιλήτρια κα. Αικατερίνη Στεμπίλη της Ελληνικής Εταιρείας

Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εντυπωσίασε το κοινό.

φωτό 6

Κατάμεστη ήσαν το καθολικό, ο πρόναος και οι γύρω χώροι της Ι.Μ.

_______