Εισήγηση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τη ΓΓ του Συλλόγου, Φιλόλογο, κα.Γεωργία Γκοτσοπούλου στο Θεατράκι της Κρήνης στις 14/6/15

Εισήγηση  για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τη ΓΓ του Συλλόγου, Φιλόλογο, κα.Γεωργία Γκοτσοπούλου στο Θεατράκι της Κρήνης στις 14/6/15

 

 

 

 

Εισήγηση

για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 14/6/15

 

Από την κα. Γκοτσοπούλου Γεωργία,

Φιλόλογο-λογοτέχνη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Η αποψινή βραδιά αποτελεί συνέχεια της πρωινής θείας λειτουργίας στην ιερά μονή της Παναγίας του Ομπλού, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσοστόμου, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας.  Ο σύλλογός μας δραστηριοποιείται αγόγγυστα τα τελευταία 24 χρόνια και στηρίζει μια ευρύτερη περιοχή 27 κοινοτήτων, των Δήμων Πατρέων και Ερυμάνθου και μερικών κοινοτήτων του Δήμου Καλαβρύτων, όσο εκτείνεται, δηλαδή, και η υγειονομική ευθύνη του ιδρύματος πρωτοβάθμιας υγείας, από όπου κι εμείς αφορμώμαστε, σε θέματα πρόληψης της υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, επιλέγουμε ένα όμορφο ξωκλήσι της περιοχής, που εξωραΐζεται ακόμη περισσότερο από το φυσικό του κάλλος, όπου και προσευχόμαστε υπέρ υγείας των μελών του συλλόγου μας και υπέρ ενδυνάμωσης των προσπαθειών μας για την ευόδωση των σκοπών του Συλλόγου και προς όφελος όλων των συμπολιτών μας. Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή εκδήλωση, η οποία αφιερώνεται, πρωτίστως στο φυσικό κόσμο μας και κατόπιν σε κάθε άνθρωπο, που έχει την τύχη να διαβιώνει μέσα στη φύση.

Η Ιερά Μονή Ομπλού δεν επιλέγει τυχαία από το Δ.Σ του συλλόγου. Φέτος το μοναστήρι συμπληρώνει 700 χρόνια θρησκευτικής και πολιτιστικής παρουσίας. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται αξιοθέατο, ένα μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής και ιστορίας, άρρηκτα δεμένο με το φυσικό τοπίο της περιοχής, της οποίας αποτελεί τη φυσική προέκταση. Η Ιερά Μονή καρφιτσωμένη στο βουνό του Ομπλού είναι συνδεδεμένη και με τη ζωή των κατοίκων των γειτονικών χωριών, όπως είναι και με το θέατρο, κι αυτό, συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των κατοίκων της κρήνης κι όχι μόνο. Τα μνημεία, άλλωστε, στέκουν πάντα ζωντανά στον τόπο, που τα γέννησε κι εκεί ταιριάζουν να υπάρχουν. Το φυσικό περιβάλλον, λοιπόν, είναι πάντοτε συνταιριασμένο με τους ανθρώπους και τα μνημεία του.

Στη σημερινή εκδήλωση για την μέρα του περιβάλλοντος τιμώνται και τα τρία. Και ο τόπος, και οι άνθρωποι, και τα μνημεία πολιτισμού.

Αυτή η σύνδεση, θεωρούμε, ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας διαπιστώνεται το θλιβερό φαινόμενο της αποξένωσης του ανθρώπου από τη φύση. Ο κόσμος, που παραδόθηκε σε μας με τη σύνεση και την αυτάρκεια των προγόνων μας, αλλάζει καθημερινά.

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τις λεπτές ισορροπίες στον πλανήτη και η αστική ζωή γίνεται αλλοτριωμένη και ανίκανη να προσφέρει απόλαυση και πραγματική ικανοποίηση ή ευτυχία.

Τα ψυχικά ερείσματα είναι λίγα, όταν ζούμε εκτός του φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις σημερινές προκλήσεις για πρόοδο και ανάπτυξη.

Η σχέση του καθενός από εμάς με το φυσικό περιβάλλον κυμαίνεται από την προκλητική αδιαφορία μέχρι την μέτρια κινητοποίηση κι ευαισθητοποίηση για τη σωτηρία του πλανήτη μας, μέρος του οποίου είμαστε κι εμείς.

Μέσα σε 200.000 χρόνια, ο άνθρωπος κατέστρεψε τη σοφή αρμονία, με την οποία η Γη ζούσε επί τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, ο αφανισμός ειδών, ο αλόγιστος καταναλωτισμός, η κακή διαχείριση των απορριμμάτων, η άκρατη κατανάλωση χειροτερεύουν καθημερινά τις συνθήκες της ζωής μας και η ανθρωπότητα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης βιώνει πρωτόγνωρες καταστροφές, όπως φονικές πλημμύρες, καταιγίδες και τυφώνες, ξηρασίες και πυρκαγιές, που βυθίζουν σε απόγνωση, όσους επιβιώνουν κι αποδεκατίζουν ανθρώπους και ζώα. Η αξία της ζωής και η προστασία της υγείας δεν είναι πλέον αγαθά πολύτιμα.

Αξίζει, παρόλα αυτά, να τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και τη στάση μας απέναντι στη φύση. Οι γονείς, όταν λειτουργούν ως θετικά πρότυπα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, που ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια και διενεργείται από εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς, οι σύλλογοι και οι ομάδες, που προασπίζονται τα δικαιώματα ενός πράσινου κόσμου, το συντονισμένο και μακρόπνοα προσανατολισμένο οικολογικό έργο της πολιτείας, όλα τα παραπάνω, αποτελούν το ειρηνικό όπλο, που θα συντονίσει μια σωτήρια δράση για το φυσικό περιβάλλον μας.

Μόνο η ευαισθητοποιημένη δράση όλων μας θα αντιστρέψει το χαμένο χρόνο. Η δίκαιη και λελογισμένη χρήση των πόρων, η γνήσια αγάπη για την πανίδα και τη χλωρίδα, η φροντίδα για μια σωστή διατροφή χωρίς κινδύνους για την υγεία, η προστασία της βιοποικιλότητα και η συνετή αξιοποίηση κάθε εναλλακτικής πηγής ενέργειας είναι μερικές μόνο από ένα σύνολο πρακτικών, οι οποίες είναι εφικτές να πραγματοποιηθούν και πιστοποιούν ένα αληθινό ενδιαφέρον για το σεβασμό του κόσμου και της ανθρώπινης ζωής.

Με αφορμή την παρουσία μας στους πρόποδες του όμορφου Ομπλού θέλω να θυμίσω σύντομα τα λόγια του κοσμοκαλόγερου των γραμμάτων μας Άλ. Παπαδιαμάντη. Στη νουβέλα του «Όνειρο στο κύμα» ο μικρός βοσκός, που σπούδασε κι έγινε ασκούμενος δικηγόρος, κάνει αναδρομή στο παρελθόν και ενθυμούμενος την ευτυχισμένη ζωή του στη φύση, συγκρίνοντας τη με την αλλοτριωμένη και ψυχικά κενή ζωή του γραφιά εύχεται με πίκρα… « Ω! Ας ήμην ακόμη βοσκός εις τα όρη».

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι βρισκόμαστε στις πλαγιές του Ομπλού και τιμάμε το περιβάλλον , όπως αρμόζει, από το πρωί με θεία δοξολογία και τώρα, στο θέατρο της Κρήνης με την δωρεάν παραχώρηση της ορχήστρας νυκτών εγχόρδων « Θαν. Τσιπινάκης» του Δήμου, την οποία σε λίγο θα απολαύσουμε.

Είναι σημαντικό ότι σήμερα εορτάζεται και η παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη. Εορτάζει, λοιπόν, και ο όμορος Σύλλογος των Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ.Υ.Χαλανδρίτσας. Η βράβευση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των τεσσάρων  πιο ενεργών εθελοντών αιμοδοτών από το Σύλλογό μας είναι μια μεγάλη τιμή. Το αίμα, όπως και η φύση αποτελούν το οξυγόνο για κάθε έναν από εμάς και είναι τα πιο πολύτιμα στοιχεία της ύπαρξής μας.