Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

 

Δελτίο Τύπου

 

Εν μέσω πανδημίας και συλλογικής, πλέον , παγκόσμιας διαπίστωσης  της  αδιαμφισβήτητης σχέσης  του περιβάλλοντος και της υγείας των έμβιων όντων, ολοκληρώνονται την Τρίτη 5 Μαΐου οι διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Επί της ουσίας , πρόκειται για ένα «αντιπεριβαλλοντικό» νομοσχέδιο που υποτάσσει την οιαδήποτε εκ νόμου προστασία του περιβάλλοντος στις ανάγκες προσέλκυσης επενδύσεων, όπως κυνικά ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στην Επιτροπή της Βουλής: «Αν τα αφήσουμε έτσι και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν χρόνια προφανώς ο επενδυτής θα πάει αλλού να ανοίξει δουλειές και εμείς θα είμαστε εδώ θύματα μιας νέας ύφεσης και κρίσης».

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει  την «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς  προβλέπονται  διατάξεις που μετατρέπουν σε προσχηματική την όλη διαδικασία,  προβλέπεται  η ιδιωτικοποίηση των ελέγχων που ως τώρα  υλοποιούν κρατικοί φορείς , ενώ χωροθετούνται με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία έργα σε βάρος οικοσυστημάτων και περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας .

Προβλέπει σύσταση Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ΝΠΙΔ  που θα αφορά τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, την ανάθεση , ουσιαστικά, της ευθύνης διαφόρων τομέων του περιβάλλοντος σε επιχειρηματίες και ΜΚΟ.

Επιπλέον, αποχαρακτηρίζονται  εθνικοί  δρυμοί, περιοχές, δηλαδή ,όπου, δεν επιτρεπόταν  καμία παρέμβαση στον πυρήνα τους και η φύση τους έμενε αδιατάρακτη, και μετονομάζονται  σε εθνικά πάρκα, βάζοντας, με αυτόν τον τρόπο ένα τέλος στο καθεστώς προστασίας τους. Επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών, αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες  εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες , προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των παράνομων αλλαγών χρήσεων γης που είχαν γίνει έως το 1975, ενώ, παράλληλα, είναι προφανής ο σκοπός των ρυθμίσεων περί διαχείρισης των αποβλήτων : η μεταφορά  των απορριμμάτων από τη Φυλή στο Γραμματικό.

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος  περιοχής ΚΥΧ, ενώνει την φωνή του μαζί με αυτές των υπόλοιπων περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων που ζητούν  την απόσυρση των  διατάξεων  που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον.