Παράκληση στον Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου Μέντζενας

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των κατοίκων της περιοχής στο προσκλητήριο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας για την τέλεση της ετήσιας Αρχιερατικής Ιεράς Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον αύλειο αρχαιολογικό χώρο του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου Μέντζενας Ερυμάνθου.

 

Στην Ιερά Παράκληση παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος με τον Αρχιερατικό Επίτροπο του τ. Δήμου Φαρρών π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, τον εφημέριο π. Μιχαήλ Γκότση της Πλατανόβρυσης και με το λοιπό ιερατείο.

Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν τις απογευματινές ώρες της 7ης Αυγούστου ήταν ευνοϊκές για την αθρόα προσέλευση των πιστών, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενη ανάλογη θρησκευτική σύναξη και κατέκλυσαν τον γύρω αρχαιολογικό χώρο της Βυζαντινής Εκκλησίας, η οποία χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του μνημείο, τρίκλιτης βασιλικής, η οποία δέχεται ανακαίνιση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Εξωτερικά εμφανή ήσαν τα σημάδια αυτής της ανακαίνισης από την πλευρά του ιερού και πρόσφατα εξασφαλίστηκε κονδύλι από το Υπουργείου Πολιτισμού για τη συνέχιση του έργου της ανακαίνισης. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της εκκλησίας, ώστε να γίνει επισκέψιμη.

Ευχές απηύθυνε ο Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος καθώς και ευχαριστίες στη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κα. Αναστασία Κουμούση. Επίσης ευχαριστίες απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κοτσώνης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφερόμενος στις ονοματοδοσίες που έλαβε κατά καιρούς από το χριστιανικό κόσμο η Παναγία και συγκεκριμένα εστιάστηκε στη σημασία της Γοργοϋπηκόου και Γοργοεπηκόου.

Οι παρακλητικοί ύμνοι και οι προσευχές των ιερωμένων και των ιεροψαλτών αντήχησαν στη γύρω ειδυλλιακή περιοχή της Πλατανόβρυσης κατά τις ώρες του ηλιοβασιλέματος και δημιούργησαν συναισθήματα ψυχικής ανάτασης. Οι συγκλονιστικοί λόγοι του σεπτού μας Ποιμενάρχη δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο, ευχαριστώντας το Σύλλογο για τις προσπάθειές του, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής Πλατανόβρυσης και τους λοιπούς φορείς του Δήμου Ερυμάνθου και της Κοινότητας.

Κάθε χρόνο με τη συνεργασία του Συλλόγου και των τοπικών φορέων και του Δήμου Ερυμάνθου τελείται η Ιερά Παράκληση, προκειμένου να διατηρήσει σε επικαιρότητα το θέμα της ολοκλήρωσης της ανακαίνισης και της προβολής του Βυζαντινού αυτού μνημείου.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων καταλήγοντας ευχήθηκε του χρόνου να τελεστεί ιερά παράκληση και άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις εντός του ανακαινισμένου ιερού ναού της Παναγίας της Μέντζενας.