Περπάτημα από το χθες στο σήμερα

Περπάτημα από το χθες στο σήμερα

Μπορεί μόνο οι πεζοί να είχαν την τύχη να απολαύσουν το περπάτημα στη μίνι περιμετρική όμως, προσεχώς, ο νέος αυτός δρόμος θα ανακουφίσει τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης μας αλλά και θα συνδέσει τις ανατολικές με τις νότιες περιοχές εξυπηρετώντας, αφενός τους πατρινούς αφετέρου τους διερχόμενους ξένους οδηγούς. Πολύ σημαντικό κρίνεται το έργο της μίνι περιμετρικής και για όσους επείγονται να προσεγγίσουν το νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα, παρακάμπτοντας την άσκοπη οδήγηση στο κέντρο της πόλης.

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, με τη συνοδεία της Πανσελήνου, πλήθος πατρινών αναμεμειγμένοι με αρκετούς φορείς της πόλης περπάτησαν- μια ομάδα από τον κόμβο Κουρτέση κι άλλη μια από τα Ταμπάχανα- μέχρι το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, το σημείο εκκίνησης των εορταστικών εκδηλώσεων και εγκαινιασμού της μίνι περιμετρικής. Οι ήχοι της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Πολυφωνικής χορωδίας της πόλης μας επέτειναν τον εορταστικό τόνο ενώ το κλίμα ευφορίας ήταν διάχυτο ανάμεσα στους παρευρισκομένους, που δεν έχαναν ευκαιρία να απαθανατίζουν το φεγγαρολουσμένο μνημείο με τα κινητά τους τηλέφωνα. Στο σημείο αυτό, θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, μιας περιοχής που κρυβόταν τόσο καιρό από τα μάτια των πατρινών ενώ πια πήρε τη θέση που της αρμόζει πλάι στο υδραγωγείο και τον νέο δρόμο- κόσμημα.

Ο Σύλλογος μας, για μια ακόμη φορά, επικρότησε, με την παρουσία πολλών μελών του Δ.Σ. στα εγκαίνια του έργου, την προσπάθεια να γίνει η πόλη μας προσπελάσιμη κι ανθρώπινη. Δε θα μπορούσαμε να λείπουμε από ένα τέτοιο γεγονός! Μπαίνοντας κανείς στον αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού υδραγωγείου μπορούσε να παρακολουθήσει και μια μικρή οπτικοακουστική ξενάγηση για την χρήση του υδραγωγείου κατά την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας ενώ παράλληλα εντύπωση προκάλεσαν στους περιηγητές τα  οπτικά καρέ της μεταφοράς τμημάτων του υδραγωγείου προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί το μνημείο, το οποίο θα είναι επισκέψιμο για τους τουρίστες.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και στον συντονιστή του έργου, που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι την αποπεράτωσή του, τον κ. Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος έδωσε προσωπική μάχη για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάθεσης, του σχεδιασμού και της ολοκλήρωσης του έργου της μίνι περιμετρικής. Στο πλευρό του Περιφερειάρχη ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων κ. Παναγιώτης Κορκολής και πλήθος τοπικών αρχόντων, οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για μια προσπάθεια που έφερε αποτέλεσμα χάρη στη σκληρή δουλειά και στο όραμα για δράση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Με αποφασιστικότητα και προσεκτικό σχεδιασμό πολλά μπορούν να πραγματοποιηθούν για το κοινό καλό.

Από τα στόματα όλων των παρευρισκομένων ακούστηκε η φράση: « όπου ανοίγει ένας δρόμος, ανοίγουν νέοι ορίζοντες». Πράγματι, έτσι είναι και πόσο ωραιότερο και ωφελιμότερο, όταν μέσα από τα δημόσια έργα αναδεικνύονται και κομμάτια της ιστορίας μας, κομμάτια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού για τους ντόπιους αλλά και τους ξένους περιηγητές και ταξιδιώτες.Ο εγκαινιασμός της μίνι περιμετρικής ήταν πράγματι ένα εξαίσιο παράδειγμα γεφύρωσης του παλιού με το νέο, του αρχικού με τη συνέχειά του.