Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 28 Μαΐου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 28 Μαΐου 2017

Την Κυριακή 28.5.2017, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος,  το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας οργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Παυλοκάστρου – Μιντιλογλίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάτρας Αρχιμανδρίτης Πατήρ Προκόπιος Κόρδας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος τ. Δήμου Φαρρών, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Δημήτριος Παπαγεωργίου. Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εκπροσώπησε η βοηθός Περιφερειάρχη κα Αναστασία Τογιοπούλου, παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι φορέων,  εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ένα πολυπληθές ακροατήριο μελών και φίλων του Συλλόγου.

Όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία, μετά τη Θεία Λειτουργία, να παρακολουθήσουν εξαιρετικές ερμηνείες πολυφωνικών ασμάτων από το πλούσιο ρεπερτόριο της Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τη Δ/νση της κας. Λίνας Γερονίκου. 

Στη συνέχεια, έγινε απονομή τιμητικής Πλακέτας προς τον Πατέρα Δημήτριο, ως επίτιμου προέδρου του Συλλόγου,  για το άοκνο και δημιουργικό ποιμενικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο και για την ενεργό παρουσία και συμβολή του σε όλα τα δρώμενα το Συλλόγου για περισσότερα από 22 έτη. Την Πλακέτα απένειμε στον τιμώμενο ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Προκόπιος Κόρδας.

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, όπου τελέστηκε και αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Συλλόγου, η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ι. Θεοδωροπούλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανεφέρθη στις ετήσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου και για τη σημασία της Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος. Επιπλέον ανεφέρθη στην ιστορική διαδρομή της Ι. Μ. Ανάληψης, η οποία και μας φιλοξένησε και η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε ένα καταπράσινο, ήρεμο περιβάλλον ανάλογο του μηνύματος της ημέρας. Επικαλέστηκε δε μαρτυρίες του συγγραφέα κου. Αντώνη Παπαθεοδώρου από σχετικό έντυπο που έχει εκδώσει ‘’Ο αρχαίος πολιτισμός, γράφει, συναντάει μετά από αιώνες το μεγαλείο του Βυζαντίου, τη Φραγκοκρατία και φθάνει στην ελευθέρωση του γένους και με σταθερά βήματα στο σήμερα. Την όμορφη αυτή διαδρομή την αγκαλιάζει η όμορφη κοιλάδα, που τη διασχίζουν τα ήρεμα νερά περιτριγυρισμένη από ένα καταπληκτικό τοπίο, που στο κοίταγμά του νιώθει κανείς Την ανάγκη να ευγνωμονεί το Θεό και τη φύση… Στο Ιερό Μοναστήρι της Ανάληψης συναντώνται η θρησκευτική παράδοση αγκαλιά με την ιστορία, μία τέλεια αρμονία, η φύση χέρι χέρι με το Θεό, εκεί νιώθει τη γαλήνη και την ευλογία…’’

Η Ιερά Μονή Ανάληψης χτίστηκε το 1703. Πρόκειται για διατηρητέο μνημείο από το 1984. Κατά την απογραφή του 1699 βρέθηκε να κατέχει μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία και το 1799 ο Πατριάρχης Νεόφυτος την αναγνωρίζει ως πατριαρχική.

Η Ιερά Μονή σήμερα υπάγεται στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Μιντιλογλίου.

Στη συνέχεια ακούστηκαν θαυμάσιες ερμηνείες, από τα μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τη Διεύθυνση της κας. Λίνας Γερονίκου και της πιανίστριας κας. Τσιλιμπότη Κατερίνας, σύγχρονων Ελλήνων μουσουργών και δικαιολογημένα εισέπραξαν τα χειροκροτήματα του πολυπληθούς ακροατηρίου, το οποίο απολάμβανε τη μουσική πανδαισία στον υπαίθριο στεγασμένο χώρο της Μονής.

Ο Πρόεδρος της Χορωδίας κ. Βασίλειος Στολιανάκης μετά τις ευχαριστίες και τα ευμενή σχόλια της Προέδρου θα πει μεταξύ των άλλων ‘’Παρά τα στενά περιθώρια με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση του Συλλόγου. Στις 11 Ιουλίου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο ένα μέρος του σημερινού προγράμματος θα παρουσιαστεί και εκεί και σας περιμένουμε. Σας συγχαίρουμε για την πολύ ωραία εκδήλωση με το τόσο ωραίο θέμα, αλλά και για την αγωνιστική σας προσπάθεια στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. ‘’

Ακολούθησε η σεμνή τελετή της απονομής της τιμητικής διάκρισης στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου μετά την ομόφωνη απόφαση τόσο του Δ.Σ. όσο και της Γενικής Συνέλευσης του 2017. Η Πρόεδρος αφού αναφέρθη στους λόγους για την τιμητική διάκριση ως επιτίμου προέδρου στο Σύλλογο καθώς και στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα παρεκάλεσε τον Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Κόρδα ως εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κκ. Χρυσοστόμου να επιδώσει την τιμητική πλακέτα.

‘’Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Θεό που σήμερα για πρώτη φορά βρίσκομαι κοντά σας σ’ αυτή την ωραιότατη εκδήλωση, την οποία όπως πληροφορήθηκα τελείται σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας μας.

Σήμερα όμως για εμάς είναι ξεχωριστή ημέρα καθώς εσείς ως Σύλλογος τιμάται τον π. Δημήτριο, τον οποίο συνάμα και εμείς τιμούμε, ο οποίος όπως ορθώς αναφέρθηκε διακονεί και υπηρετεί την Εκκλησία μας, την εκπαίδευση και τον άνθρωπο επί πολλά έτη.

   

Αυτή η τιμητική πλακέτα π. Δημήτριε και όσες άλλες ακολουθήσουν δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία, όσο έχει η αγάπη που εισπράττεται από τον κόσμο.

Με την ιδιότητα του ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητρόπολης και επειδή επισκέπτομαι όλη την Περιφέρεια σας μεταφέρω την αγάπη του κόσμου και τα καλά λόγια που ακούω για εσάς πάτερ Δημήτριε.

Αυτή την αγάπη που εσείς ως Σύλλογος έχετε δώσει στον τιμώμενο, αλλά και αυτήν του κόσμου που δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους εμάς, οι οποίοι αγωνιζόμαστε για να την κερδίσουμε στη ζωή μας. Αυτό που εσείς έχετε κερδίσει είναι ο σεβασμός, είναι η αγάπη, είναι αυτό που λέει ο ιερός Χρυσόστομος ‘’ ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθεισει υπέρ των προβάτων’’ . Στον π. Δημήτριο ταιριάζει αυτή η φράση, θυσιάζει την ψυχή του παντού και πάντοτε για τον άνθρωπο. Αυτό ήδη αναφέρθηκε στο βιογραφικό που διαβάσατε και εμείς το επιβεβαιώνουμε, τον οποίο γνωρίζουμε αρκετά χρόνια μέσα από την εκκλησία.

Έτσι, γέροντά μου, π. Δημήτριε, με αυτές τις σκέψεις και τις εγκάρδιες ευχές και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και από μέρους μου σας μεταφέρουμε στο πρόσωπό σας για όσα χρόνια διακονείτε όχι μόνο την εκκλησία, αλλά και μέσα από την τοπική κοινωνία γενικότερα με ένα πολύπλευρο ποιμαντικό έργο. Ο Μητροπολίτης μας ήθελε πολύ σήμερα να είναι εδώ, αλλά βρίσκεται σε άλλη υποχρέωση.

Ευχόμαστε ο Θεός να σας χαρίζει έτη πολλά μέσα από την πλούσια, ευγενική και διακριτική παρουσία και την δική σας και της πρεσβυτέρας σας, αλλά και συνολικά της οικογενείας σας και μέσα στην κοινωνία μας. Να σας χαιρόμαστε και ο Θεός να σας χαριτώνει με πάμπολλα έτη.

Ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε πάρα πολύ για τα καλά λόγια του π. Προκοπίου και όσα ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Θεοδωροπούλου στο σκεπτικό της τιμητικής βράβευσης. Ένα θερμό ευχαριστώ είπε σε όλους και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χ. Προσπαθώ είπε να πετύχω να είμαι κοντά στο Σύλλογο και θεωρώ όπως ο καθένας αυτό θα πρέπει να κάνει και όσο μπορούμε να προσπαθούμε.

Αυτή την τιμητική πλακέτα θέλω να την αφιερώσω κατά πρώτον στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κκ. Χρυσόστομο, ο οποίος ως γνωστόν έχει πάρα πολλές οικολογικές ευαισθησίες και είναι πάντα μπροστάρης σε όλους τους αγώνες και ιδιαίτερα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής της υγείας. Πολλές φορές έχει βρεθεί κοντά στο Σύλλογο και ενισχύει παντοιοτρόπως τον αγώνα του και δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύλλογος τον τίμησε προ ετών με ανάλογη πλακέτα. Θέλω και πάλι να τον ευχαριστήσω καθώς επίσης να αφιερώσω αυτή την διάκριση και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου που αγωνιζόμαστε όλα τα χρόνια για τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος. Είμαι κατασυγκινημένος και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

Τον εορτασμό της Ημέρας του Περιβάλλοντος συμπλήρωσε Ομιλία από τον κ. Νικόλαο Καφαντάρη, Χημικό, Σύμβουλο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με Θέμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Οικιακό Τομέα – Περιβαλλοντικά και Οικονομικά Οφέλη». Ο ομιλητής με το επικοινωνιακό του ταπεραμέντο και με τις πολύ χρήσιμες γνώσεις, που προσέφερε, εντυπωσίασε το ακροατήριο, το οποίο είχε την ευκαιρία να ακούσει για πρακτικά θέματα της καθημερινότητάς μας. Τελικό συμπέρασμα, πέρα από την οικονομική ελάφρυνση, είναι ότι όλοι μαζί αλλά κι ο καθένας μόνος του μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από το 25% στο σύνολο. Αυτό, αυτομάτως, μεταφράζεται σε τεράστια οφέλη για το περιβάλλον- με τη μείωση των εκπομπών CO2 κ.λπ.- έναντι της επιβάρυνσης, που ήδη αυτό υφίσταται.  Οι διαφάνειες της παρουσίασης, οι απαντήσεις που έδωσε ο ομιλητής σε ερωτήσεις του ακροατηρίου και ορισμένες στοχευμένες πληροφορίες για το «Παρόν και το Μέλλον της Ενέργειας στην Ελλάδα» είναι αναρτημένες στον δικτυακό τόπο του Συλλόγου και άμεσα προσβάσιμες  από κάθε ενδιαφερόμενο. (www. Sylpyp.gr).

 

Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας για να μας μιλήσει για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που σχετίζεται με την καθημερινότητά μας θα πει η πρόεδρος στην προσφώνησή της παρουσιάζοντας τον ομιλητή κ. Νικόλαο Καφαντάρη, ο οποίος είναι Χημικός, Τεχνικός Σύμβουλος Ενέργειας με μεγάλη εμπειρία, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννημένος στη Νάουσα, κάτοικος Αθηνών.

Το 1972 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τη Βιομηχανία Αζωτούχων Λιπασμάτων στην Πτολεμαΐδα και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αργότερα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Υπήρξε στέλεχος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης υλοποιώντας αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, αλλά και σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στους τομείς διαχείρισης αποβλήτων, προστασίας περιβάλλοντος και ενεργειακής εξοικονόμησης.

Σήμερα θα μας μιλήσει για ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους. Ο περιορισμένος όμως χώρος της εφημερίδας μας και η υπάρχουσα πλούσια ύλη μας υποχρεώνει να δημοσιεύσουμε την εισήγηση του κου. Καφαντάρη στο επόμενο φύλλο της ΥΠΑΙΘΡΟΥ 77, παρά το ότι και αυτό το τεύχος θα εκδοθεί σε 12 σελίδες, με το όποιο κόστος έκδοσης!

Την πολύ ωραία, κατατοπιστική, εμπεριστατωμένη και κατανοητή εισήγηση του κου. Καφαντάρη διαδέχθηκε ο χαιρετισμός της Βοηθού Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κας. Αναστασίας Τογιοπούλου, η οποία θα τονίσει τα εξής ‘’Συγχαίρω τον π. Δημήτριο για την τιμητική διάκριση. Ο Σύλλογος τυπικά και ουσιαστικά θα έχει εφεξής και πνευματικό καθοδηγητή.

Σήμερα ήθελε να είναι εδώ και ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, αλλά προέκυψε μία έκτακτη υποχρέωση έξω από την Πάτρα και μου ανέθεσε αφενός να τον εκπροσωπήσω και αφετέρου να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) δεν είναι απλά μία γιορτή, είναι μία ημέρα προβληματισμού και σχεδιασμού.

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χ. , κάθε χρόνο έχει καθιερώσει αυτό τον τύπο των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν από τις πρωινές ώρες με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και ακολουθούν όσα σήμερα βιώνουμε, που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πολύ εύστοχα είπε ο ομιλητής κ. Καφαντάρης και τον συγχαίρω γι’ αυτό, έθεσε το ενδιαφέρον θέμα, πως μπορούμε καλύτερα να εξοικονομήσουμε την ενέργεια μέσα από τη χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι μας. Πιστεύω πως όλοι βγαίνουμε ωφελημένοι μετά από αυτή τη σπουδαία ενημέρωση. Όλοι μας έχουμε κάτι να κάνουμε στο σπίτι μας προς την πλευρά της καλύτερης εξοικονόμησης ενέργειας.

 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο μεγάλο θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Πάτρα έχει δρομολογήσει με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, σχέδια και πλάνα για τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

Η μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς, όπως γίνεται συνήθως αποκλείστηκε από την κεντρική εξουσία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος απάντησε με προγραμματικές συμβάσεις για τη δημιουργία δεξαμενών αποθήκευσης του φυσικού αερίου, ώστε να παραδοθεί στις παραγωγικές μονάδες και μετά στις κατοικίες.

Ο ομιλητής κ. Καφαντάρης, επίσης ανέφερε, ότι το φυσικό αέριο είναι η σωστή λύση , το οποίο αφενός είναι πιο φιλικό στο φυσικό περιβάλλον και αφετέρου έχει χαμηλότερο κόστος.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θέλω να σας ενημερώσω έχει μία πολύ καλή συνεργασία με το Σύλλογο, όπως το έχετε διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια και θα είναι στο πλευρό σας. Εσείς θα είστε μπροστά και εμείς θα ακολουθούμε και όπου δεν τα καταφέρνετε εμείς θα ανοίγουμε δρόμους.

 Είστε ένας Σύλλογος που έχετε ουσιαστική παρουσία. Ευχόμαστε λοιπόν και του χρόνου να ζούμε σε ένα περιβάλλον κατά τι καλύτερο και με περισσότερο προβληματισμό, γιατί πράγματι ο πλανήτης κινδυνεύει. Εάν δεν ανησυχούμε θα έχουμε εγκληματήσουμε ενάντια στα παιδιά μας.

Την εκδήλωση έκλεισε πανηγυρικά το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεμενίκων «Οι Άγιοι Πάντες» υπό τη Δ/νση του κ. Γιάννη Τοπάλη. Οι χορευτές, φορώντας νησιώτικες τοπικές ενδυμασίες, χόρεψαν με εντυπωσιακό τρόπο παραδοσιακούς χορούς και μετέφεραν τον νεανικό τους ενθουσιασμό και τη ζωντάνια της κίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους, που σηκώθηκαν και ενώθηκαν μαζί τους, συγχρονίζοντας τα βήματά τους στον εορταστικό  ρυθμό της ημέρας, ο δε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεμενίκων κ. Αντώνης Γκόλφης ευχαρίστησε το Σύλλογο για την πρόσκληση και τη συνεργασία.