Κοπή πίτας 2013-Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Πολύ κόσμο συγκέντρωσε η όμορφη και καλοργανωμένη εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013, στην αίθουσα δεξιώσεων «Μπαλκόνι» Χαλανδρίτσας. Την κοπή της πίτας ευλόγησαν ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου (Αρχιερατικός Επίτροπος τέως Δήμου Φαρρών, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσοστόμου), μαζί με τον  π. Νικόλαος Μαυροειδής, τον π. Νικόλαος Δεκής και τον π. Ιωάννης Σαμοΐλα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: κ.κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης), Αθανάσιος Καρπής (Δήμαρχος Ερυμάνθου), Θεόδωρος Παναγόπουλος (πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Φαρρών) και  οι αντιδήμαρχοι Ερυμάνθου κ.κ. Λεωνίδας Γεωργαντόπουλος και Γιάννης Σουβαλιώτης. Επίσης, το παρών έδωσαν οι: κ. Κώστας Χριστόπουλος (Δημ. Σύμβουλος Πατρών, ελάσσονος αντιπολίτευσης), Ηλίας Γκοτσόπουλος (Δημ. Σύμβουλος Πατρών), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής και Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, ο Γεώργιος Βασιλακόπουλος (εκπρόσωπος ΟΙΚΙΠΑ), ο Δήμος Χαραλαμπόπουλος (εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου), ο Αθ. Θεοδωρόπουλος (Πρ. Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κ.Υ.Χ.),οι πρόεδροι των τοπικών Συμβουλίων: Αλέξιος Ανδριόπουλος (Πλατανόβρυση), Νίκος Ζαχαρόπουλος (Μοίραλι) και Ιωάννης Γαλάνης (μέλος τοπικού συμβουλίου Πετρωτού), καθώς επίσης και οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων: Γεωργαντόπουλος Ιωάννης (Χαλανδρίτσα), Σωτηρόπουλος Γεώργιος (Μοίραλι), Ανδρέας Κεπενός (Σούλι), Ιωάννης Ντόντορος (Σαραβάλι), Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (Κρήνη), Κων/να Θεοφανοπούλου (Μεταμ. Σωτήρος), Παρασκευάς Δρακόπουλος (Πλατανόβρυση), Αχιλλέας Δημητρόπουλος (Βασιλικό), Δημήτριος Μήλας (Σταροχώρι) .

Χαιρετισμό και ευχές για τη νέα χρονιά απηύθηναν ο κ. Αθανάσιος Καρπής (Δήμαρχος Ερυμάνθου), ο  Γεώργιος Αγγελόπουλος (αντιπεριφερειάρχης), ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερυμάνθου)  οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής και Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Πατρέων Κων/νος Χριστόπουλος, ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος (πρόεδρος Εθελοντών Αιμοδοτών Κ.Υ. Χ.), ο Ανδρέας Κεπενός (Πρ. Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου) και ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (Κρήνης).

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός-τοποθέτηση του Δημάρχου Ερυμάνθου Αθανασίου Καρπή, ο οποίος σε μια γρήγορη αναφορά του μίλησε για τις ενέργειες και τις δράσεις της δημοτικής αρχής και προειδοποίησε αυτούς που λυμαίνονται τους φυσικούς πόρους της περιοχής (όπως ρέματα, ποτάμια, λατομεία κ.λ.π.), προκειμένου να φτιάξουν το νέο λιμάνι της Πάτρας και τόνισε  ότι θα βρουν την δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του ΚΥ Χαλανδρίτσας, αλλά και κάθε αρμόδιο φορέα, απέναντί τους.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι λοιποί φορείς που έλαβαν τον λόγο εξεφράσθησαν με κολακευτικά λόγια  για την μεγάλη προσπάθεια του Συλλόγου στην περιοχή της δραστηριότητάς του.

Επίσης οι ομιλούντες αναφέρθηκαν στις δυσκολίες της εποχής που αντιμετωπίζουμε, αλλά και στη νέα γενιά, η οποία έχοντας σημαντική παρακαταθήκη το έργο και τις γνώσεις των παλαιότερων οι οποίοι με τις νέες ιδέες, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα για το μέλλον.

Μετά το τέλος των χαιρετισμών έκανε για 1η φορά την εμφάνισή του στο Δήμο Ερυμάνθου, το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου «Η πρόοδος». Πρόκειται για έναν Σύλλογο γνωστό για την έντονη πολιτιστική του δραστηριότητα.

Οι παραδοσιακοί χοροί της Κρήτης από τα παιδιά του Σουλίου συμπλήρωσαν την βραδιά της Γενικής Συνέλευσης και της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και καταχειροκροτήθηκαν.

«ΝΕΟ ΑΙΜΑ» ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εκτός από την κοπή της πίτας, στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου, η οποία ομόφωνα απάλλαξε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ψήφισε το νέο 13μελές Δ.Σ. του Συλλόγου, η θητεία του οποίου είναι διετής (2013-2015).

Τον Διοικητικό Απολογισμό του Συλλόγου έκανε η τέως Γραμματέας, κ. Ελένη Παπαγεωργίου ενώ τον οικονομικό, ο τέως ταμίας του Συλλόγου κ. Κων/νος Πανταζής.

Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση όλων των υποψηφίων για το Δ.Σ., ενώ για τα νέα μέλη κατά την διάρκεια της παρουσίασής τους διαβάσθηκαν τα σύντομα βιογραφικά τους σημειώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ψηφοδέλτιο του Συλλόγου, συμμετείχαν, 15 νέα μέλη, κυρίως νέοι άνθρωποι, από την ευρύτερη περιοχή, δραστήριοι και ικανοί ώστε να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Συλλόγου, ενώ το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης αποτελείτο από τους κ.κ. Γεώργιο Παπασπυρόπουλο, Ιωάννη Σουβαλιώτη και κα Νικολίτσα Θεριακή οι οποίοι εξελέγησαν από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Αναλυτικά, μετά τις διαδικασίες ανάδειξης του προεδρείου της Γ.Σ. ο κ. Γεώργιος Παπασπυρόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και θα αναφέρει: Έχουμε την τιμή και την ικανοποίηση να είμαστε μέλη του συγκεκριμένου Συλλόγου, ο οποίος έχει διακριθεί για την παρουσία του, παρά το ότι η δραστηριότητά του εντοπίζεται στην Περιφέρεια , εκτιμώ ότι είναι στην κορυφή των Συλλόγων που έχουν αποσπάσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Το έτερο μέλος του προεδρείου ο κ. Σουβαλιώτης αναφέρει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  1. Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός
  2. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου 13μελούς Δ.Σ. και της 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Στην συνέχεια εκλήθη η Γ. Γραμματέας για τον Διοικητικό Απολογισμό κ. Ελένη Παπαγεωργίου.

 

Α)ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2012

α)Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Σαραβαλίου με θέμα «Ο ενεργός πολίτης αντιμέτωπος με μια καρδιακή ανακοπή». (Μάρτιος 2012)

β)Ημερίδα στο Δ.Δ. του Ελληνικού στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη και οικονομία», σε συνεργασία με το Δήμο Ερυμάνθου. (Μάιος 2012)

γ)Για 2η χρονιά πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή Τσίπουρου», αυτή τη φορά με τη συμμετοχή 16 Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής. Η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της περιοχής ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. (Σεπτέμβριος 2012)

δ)Ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα «Διατροφή και υγεία, πριν και μετά τα μνημόνια», η οποία πραγματοποιήθκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Σαραβαλίου. (Νοέμβριος 2012)

Β)ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Στα δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς της περιοχής έγινε μικροβιολογικός έλεγχος του πόσιμου νερού. Η δειγματοληψία διεξάγεται από εξειδικευμένο ιατρό με την έγκριση και τις οδηγίες του Εργαστηρίου Υγιεινής, του Παν/μίου Πατρών και την παρουσία μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ο Σύλλογος πραγματοποίησε δύο ελέγχους  του πόσιμου νερού της περιοχής του ΚΥΧ.

Γ)ΡΥΠΑΝΣΗ

Μετά από καταγγελίες για ρυπάνσεις σε διάφορους χειμάρρους των πρώην Δήμων Μεσσάτιδος και Φαρρών, έγιναν επανειλημμένως αυτοψίες από μέλη του Δ.Σ. στις περιοχές, ενώ ακολούθησαν οι γνωστές διαδικασίες για τους ρυπαντές.

Επίσης μετά από καταγγελία συντοπίτη μας, παρακολουθούμε συνεχώς την παράνομη αμοληψία από τον ποταμό Πείρο.

Δ)ΜΠΑΖΑ

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετώπισε ο Σύλλογος την χρονιά που μας πέρασε ήταν η επανεμφάνιση των μπαζών σε κατοικημένες και μη περιοχές, όπως στο Δασάκι Κεφαλοβρύσου, στη Καλλιθέα, στην Οβρυά, στη Νερομάνα της Κρήνης, στο Φίλιουρα Σαραβαλίου και σποραδικά σε σημεία πλησίων οδικών αρτηριών των πρώην Δήμων Μεσσάτιδος και Φαρρών.

Όσον αφορά το χείμαρρο της Νερομάνας στην Κρήνη, το μπάζωμα του οποίου άρχισε σταδιακά από το 2009 στο γιοφύρι προς Καλλιθέα, ύστερα από τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τελεσφόρησε επιτέλους η προσπάθειά μας για οριοθέτηση της κοίτης της Νερομάνας στο συγκεκριμένο σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και κρίθηκαν παράνομες οι ενέργειες του ρυπαντή, τα μπάζα δεν απομακρύνθηκαν από την κοίτη, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες «πετάνε» το μπαλάκι των ευθυνών από την μία στην άλλη, για το ποια είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνσή τους.

Ε) «ΥΠΑΙΘΡΟΣ»

Αδιάκοπα, για 10 χρόνια, συνεχίζεται η έκδοση της διμηνιαίας εφημερδίας του Συλλόγου «Ύπαιθρος», παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προβάλλοντας τα περιβαλλοντικά θέματα, είτε τοπικά είτε παγκόσμια, καθώς και θέματα για την προστασία της υγείας. Επίσης, ενημερώνει κάθε φορά για τις προσεχείς εκδηλώσεις του Συλλόγου.

ΣΤ) ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ- ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ

Τηρώντας το έθιμο πραγματοποιείται κάθε Τσικνοπέμπτη η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου, για τα μέλη αλλά και τους φίλους του Συλλόγου. Τσικνίζουν και γλεντούν παραδοσιακά με κέφι και χορό.

Ζ)Η ετήσια Θεία Λειτουργία για το περιβάλλον έγινε στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ελληνικού Ερυμάνθου, μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον.

Η) ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι εκδρομές εσωτερικού αλλά και εξωτερικού, είχαν πολυπληθή συμμετοχή. Ταξιδέψαμε τον Ιανουάριο σε Ιωάννινα-Ζαγοροχώρια, τον Μάρτιο στην Ι.Μ. Μαρίτσης, τον Απρίλιο σε Άνδρο-Τήνο και  τον Ιούνιο στη Ζάκυνθο. Τον Αύγουστο αεροπορικά σε Βαρκελώνη-Ανδόρα. Τέλος, ο κύκλος των επιτυχημένων εκδρομών έκλεισε στο τέλος Οκτωβρίου με την επίσκεψη του Συλλόγου στην Πρέβεζα και τη Νικόπολη.

Θ)ΔΑΣΟΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Με πρωτοβουλία του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου, ο Σύλλογος ΚΥΧ συμμετείχε στην καθαριότητα του δάσους του Κεφαλοβρύσου.

Ο Σύλλογος επίσης ανταποκρίθηκε στην ετήσια πρόσκληση του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου και του Δήμου Πατρέων και κάθε Τετάρτη αντιπροσωπεία μας κάλυπτε ένα μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος για την πυροπροστασία του δάσους του Κεφαλοβρύσου, κατά τους θερινούς μήνες.

Ι) Ως Μ.Κ.Ο. καταθέσαμε τις προτάσεις μας μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, για ένα πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, με σκοπό την απασχόληση ανέργων για το 2012 σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και ήδη απασχολούνται 8 άτομα στους πρώην δήμους Μεσσάτιδος και Φαρρών.

ΙΑ) Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Ενταχθήκαμε μαζί με άλλους φορείς στην Επιτροπή Αγώνα τόσο των πολιτών όσων και των φορέων μετά από πρόσκλησή τους για την αποτροπή της εγκατάστασης του ΣΜΑ σε κατοικημένη δική μας περιοχή . Ακόμα δεν έχει λυθεί οριστικά το θέμα της εγκατάστασης του ΣΜΑ από την Δημοτική Αρχή των Πατρών .

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και εμείς προσθέσαμε τη δική μας θέση και άποψη το δικό μας λιθαράκι, έτσι ώστε να μην εγκατασταθεί στην κατοικημένη περιοχή του Πετρωτού ή του ΒΙΟΠΑ ο ΣΜΑ

ΙΒ) ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ

Με πρωτοστάτη τον Δήμο Ερυμάνθου, συμμετείχαμε ενεργά στην δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και καταφέραμε όλοι μαζί στην νέα στην αναστολή λειτουργίας του Λατομείου της Πλατανόβρυσης. Eλπίζουμε σε ένα μόνιμο αποτέλεσμα, καθώς οι υπεύθυνοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες από το νόμο άδειες. Παρόμοιες ενέργειες έγιναν και για τo Λατομείο του Κανδάλου πάνω από την Χαλανδρίτσα.

ΙΓ) ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΝΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

– Στα πλαίσια της ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στο προσωπικό της «Μέριμνας», από το νευρολόγο κ. Κων/νο Κάνιστρα και τη νοσηλεύτρια κ. Τζένη Θεοδωροπούλου.

– Συμμετείχαμε σε όλες τις εκδηλώσεις όσων Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων μας προσκάλεσαν όπως , των Δήμων, των Δημοτικών Σχολείων, καθώς επίσης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων περιοχής δραστηριότητάς μας.

– Εκπρόσωπός μας συμμετείχε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων, μαζί με άλλες προσωπικότητες της πόλης σε διάφορα θέματα και προτάσεις.

– Σταθερά συμμετέχουμε στην επιτροπή ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων καθώς και στις ημέρες ανακύκλωσης ηλεκτρικών και λοιπά ηλεκτρονικών συσκευών.

– Συμμετείχαμε στην Επιτροπή Αγώνα-συμπαράστασης στους γιατρούς του ΚΥΧ για την ενδεχομένως υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας το Μάρτιο του 2012.

– Συνεχίζονται οι προσπάθειες του Συλλόγου για ένα μόνιμο θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά το θέμα της παραμονής του Συλλόγου στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, μετά και από την σχετική εξουσιοδότηση της περσινής Γ.Σ. για το χειρισμό του όλου απρόσμενου θέματος. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συνεχίζονται οι προσπάθειες..

– Συμμετείχαμε στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα :Ecobility.

– Συμμετείχαμε με ευρεία αντιπροσωπεία στην καθαριότητα της Κρήνης, μετά την πρωτοβουλία του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήνης».

Αρκετές ήσαν και οι παρεμβάσεις σε διάφορα τοπικά και διεθνή περιβαλλοντικά θέματα. Εξεφράσθη επίσης διαμαρτυρία για τα όσα ακούσθηκαν για το μουσειακό υλικό της Αχαΐα Κλάους, καθώς και για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ¨σπιτιών¨ στην περιοχή μας κ.α.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΣ

Ακολούθησε ο Οικονομικός Απολογισμός.

Με την επίδειξη της πράσινης κάρτας ψήφισαν τα μέλη της Γ.Σ.  ομόφωνα την απαλλαγή των Διοικητικών και Οικονομικών υποχρεώσεων,  του απερχόμενου Δ.Σ.

Ακολούθησε  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας από τους παρόντες ιερείς με επικεφαλή τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Χρυσόστομου.

Ο π. Δημήτριος ¨Θέλω να μεταφέρω την αγάπη και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου αλλά και των υπόλοιπων ιερέων που είναι σήμερα μαζί μας για μια χρονιά ειρηνική, καρποφόρα, με υγεία. Η χρονιά αυτή να είναι πραγματικά δημιουργική και η πατρίδα μας να ξεπεράσει την κρίση που βιώνουμε. Απευθύνω θερμές ευχαριστίες στο απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου αλλά και σε όλα τα μέλη που βοήθησαν με τις δραστηριότητές τους να καταστήσουν το Σύλλογο πρωτοπόρο σε έργα πρόληψης της υγείας και του περιβάλλοντος, το οποίο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί από τον σύγχρονο άνθρωπο. Ελπίζουμε η νέα χρονιά αλλά και ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο σήμερα θα εκλεγεί να συνεχίσει το έργο του Συλλόγου και να έχει περισσότερες επιτυχίες και ακόμα μεγαλύτερες. Χρόνια Πολλά με υγεία και ευλογημένη η νέα χρονιά».

Μετά την κοπή της πίττας εκλήθη ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, ως οικοδεσπότης της περιοχής κ. Αθανάσιος Καρπής για τον καθιερωμένο χαιρετισμό.

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

«Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Εύχομαι ο νέος χρόνος, το 2013 να μας φέρει ότι έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε και ότι στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα τον τελευταίο. Ελπίζω και εύχομαι αυτός ο καινούργιος χρόνος να αποτελέσει την αρχή και την αφετηρία της ανατροπής αυτού του κλίματος, αυτής της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που οδήγησε τη χώρα μας και το λαό μας σε αυτή την άσχημη κατάσταση, η οποία για ορισμένους έχει φθάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής Κ.Υ.Χ. και όλους όσους συμβάλλουν καθημερινά και για όσους αγωνίζονται για τους σκοπούς του Συλλόγου. Το ποιος είναι ο Σύλλογος αυτός και ποιο είναι το έργο του, η πολύχρονη παρουσία του και η δράση του είναι γνωστή σε όλους μας.

Ο Δήμος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο παλεύει και αγωνίζεται από κοινού για την προάσπιση, προώθηση και ανάδειξη αυτών των επιδιώξων, των στόχων δηλαδή σε  ζητήματα υγείας και περιβάλλοντος. Στο χρόνο που πέρασε πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες, κάναμε παρεμβάσεις και σε Υπουργεία και σε άλλους αρμόδιους φορείς για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας, για την αύξηση του προσωπικού, για την εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού, συμβάλλοντας συγχρόνως και στην στήριξη και ενίσχυση στο μέτρο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων και για τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία της περιοχής μας.

Όσο για το περιβάλλον, αυτή την περίοδο αγωνιζόμαστε με το Σύλλογο ενάντια στην καταστροφική πολιτική, την οποία εφαρμόζουν κάποιοι δημιουργώντας, στη λογική της αρπακτής  στο πρώην ανενεργό λατομείο της Πλατανόβρυσης, αλλά και στα ποτάμια του Δήμου μας. Εκείνοι οι οποίοι κατέστρεψαν την περιοχή και ξεκοίλιασαν το βουνό της Πλατανόβρυσης στα  παλιότερα χρόνια χωρίς ως οφείλαν, να αποκαταστήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο, έρχονται τώρα ως εφιάλτες και καταστρέφουν ότι απέμεινε. Αντιστεκόμαστε σε αυτή την τακτική σε συνεργασία με το Σύλλογο και σε καμία περίπτωση δεν θα το επιτρέψουμε, όπως δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους που το τελευταίο διάστημα λυμαίνονται τα ποτάμια της περιοχής μας, οι οποίοι εκεί επιχειρούν τις αρπαχτές τους, προκειμένου να γίνει το λιμάνι της Πάτρας. Καταγγέλλουμε και προειδοποιούμε όλους αυτούς προς τις αρμόδιες Αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς και  τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τις άδειες, ότι εμείς δεν θα το επιτρέψουμε.

Δεν φθάνει που δεν υπάρχει η απαραίτητη επιβαλλόμενη βοήθεια για τις διευθετήσεις των ποταμών για να προστατευθούμε από τις πλημμύρες;  Δεν φθάνει που τόσα χρόνια δεν έγινε καμία αποκατάσταση στο λατομείο; δεν φθάνει που οι κατεστραμμένοι δρόμοι από τα βαρεία οχήματα τους δεν έτυχαν καμίας αποκατάστασης, ούτε καν επούλωσης των λακκούβων, όλα αυτά τα χρόνια; Μας ζητάνε τώρα να ανεχθούμε και αυτή τη νέα κατάσταση. Προειδοποιούμε και λέμε ότι εμείς,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο και με άλλους φορείς της περιοχής, Συλλόγους κ.λπ. δεν θα το επιτρέψουμε και αυστηρά το τονίζουμε. Άμα θέλουν να φτιάξουν το λιμάνι να πάνε να αγοράσουν τα υλικά από εκεί που τα πουλάνε και όχι από την περιοχή μας.

Ο Δήμος, ο Σύλλογος, όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος όπως έχουμε υποχρέωση και όπως το οφείλουμε στις σημερινές γενιές αλλά και στις επόμενες. Και πάλι εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Το κομμάτι της πίτας το κόβω στην συνεργασία όλων των δημοτών του Δήμου μας και των φορέων της περιοχής».

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Γ. Αγγελόπουλος

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως εκπρόσωποι φορέων, αφού η εποχή δε είναι η καλύτερη.  Δεν γνωρίζω πως μπορεί ο καθένας από εμάς να ανταποκρίνεται, με όποια ιδιότητα φέρει. Αυτό που αξίζει είναι ότι με το συγκεκριμένο Σύλλογο, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Έχουμε συνεργασθεί σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα σε θέματα της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου. Θέλω να πιστεύω ότι από την πλευρά μας έτσι θα συνεχίσουμε, να ανταποκρινόμαστε σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση αλλά και εκ μέρους του Περιφερειάρχη, κ. Απ. Κατσιφάρα. Τέλος να σας διαβεβαιώσω ότι από τον Περιφερειάρχη έως τον τελευταίο περιφερειακό σύμβουλο, θα είμαστε τη διάθεσή σας για οτιδήποτε πρόβλημα. Η δική μας παρέμβαση θα είναι καταλυτική.

Κόβω το κομμάτι και θα επαναλάβω αυτό που είπε ο δήμαρχος Ερυμάνθου, στη συνεργασία και στην ενότητα που πρέπει να υπάρχει για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα που θεωρητικά δεν θα είναι και η καλύτερη. Καλή χρονιά».

Στο βήμα θα ανέλθη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερυμάνθου, ο νομικός κ. Θεόδωρος

Παναγόπουλος:           ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Εν τάχει, χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Να βγάλουμε γεροί και όρθιοι, το 2013. Θέλω να ευχαριστήσω το Δ.Σ. του Συλλόγου μας για το έργο που έχει επιδείξει στην περιοχή. Έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται, όπως τα μέλη του Συλλόγου, έχουμε ελπίδες να πάμε σε ένα καλύτερο αύριο. Χρόνια πολλά και καλά».

Λόγω τεχνικού προβλήματος στην μαγνητοσκόπηση δεν είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς του Αντιδημάρχου κ. Λεωνίδα Γεωργαντόπουλου , του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου και του Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πατρέων κ. Κώστα Χριστόπουλου και ζητάμε συγνώμη.

Στην συνέχεια ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερυμάνθου κ. Μπαρής Θεόδωρος θα τονίσει

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ:

«Μια σκέψη για την ημέρα και τον κόσμο που είναι σήμερα εδώ αλλά και στα μέλη του Συλλόγου. Έχω την αίσθηση αλλά και ιστορικά,  ότι κάθε οικονομική κρίση ακολουθείται και από μια κοινωνική κρίση, όπως και  κάθε οικονομική ανάκαμψη μπορεί να έλθει, όταν προηγηθεί κοινωνική ανάκαμψη. Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμώ ότι λειτουργούν και οι συλλογικές προσπάθειες, όπως ο Σύλλογός σας, για τον οποίο σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Εκτιμούμε ότι το έργο το οποίο έχει να επιτελέσει σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό για το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, και στις ζωές μας, γενικότερα. Ευχαριστούμε τον Σύλλογο που υπάρχει και λειτουργεί στην περιοχή μας και ευχόμαστε πραγματικά στο νέο Δ.Σ. που σήμερα θα εκλεγεί να έχει παρόμοιες επιτυχίες και ακόμη περισσότερες για το 2013. Υγεία και καλή δύναμη σε όλους, και για να μη χάσουμε την ψυχή μας σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Πιστεύω τέτοιου είδους δράσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις πραγματικά μας οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Κόβω το κομμάτι στη νέα γενιά, που είναι το επίκεντρο των καλών εξελίξεων με την εμπειρία και την σοφία των παλαιότερων».

Στο εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και συμπατριώτη μας κ. Γ. Βασιλακόπουλο εδόθη ο λόγος ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

«Εκ μέρους της ΟΙΚΙΠΑ, θέλω να ευχαριστήσω το Σύλλογο για την πρόσκληση. Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ σημαντική για το κοινό σκοπό, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Να επισημάνω ένα μεγάλο κίνδυνο. Ένα θύμα της παρούσης οικονομικής κρίσης, είναι δυστυχώς και το ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Αναφέρομαι στο πρόσφατο φαινόμενο του αφανισμού των ελληνικών δασών με την παράνομη υλοτομία λόγω της ανάγκης θέρμανσης των πολιτών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις επερχόμενες επιπτώσεις για τις γενιές που έρχονται στην υποβάθμιση της ατμόσφαιρας. Αναφέρομαι επίσης στο γεγονός ότι προωθούνται δυστυχώς επενδύσεις που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Πρόσφατο παράδειγμα της Χαλκιδικής στα μεταλλεία χρυσού, όπου η καναδική εταιρεία δυστυχώς αγόρασε ολόκληρο δάσος για εξορύξεις.

Καταλήγω στο ότι πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες, ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο, να γίνουμε θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και να ευχηθούμε ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν καλύτερες μέρες από μας. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Το κομμάτι το κόβω για το περιβάλλον».

Στο προσκλητήριο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κ. ΑΘαν. Θεοδωρόπουλος: ΑΛΛΛΕΓΓΥΗ- ΑΝΘΡΩΠΙΑ- ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

«Σας συγχαίρουμε σαν αδερφός Σύλλογος, για το πλούσιο έργο σας. Να ευχηθούμε στο νέο Δ.Σ. καλή επιτυχία στη προσπάθειά τους με δύναμη και κουράγιο.

Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται όμως να σηκωθείς. Δύσκολοι καιροί. Η επιτυχία βρίσκεται στο τρίπτυχο: Αλληλεγγύη-Ανθρωπιά-Εθελοντισμός. Ο εθελοντισμός είναι ο πυλώνας στήριξης στη δύσκολη αυτή εποχή που ζούμε. Τώρα όσο ποτέ πρέπει να ενωθούμε, να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Οι εθελοντές αιμοδότες ενωμένοι προχωρούν μπροστά, από επιτυχία σε επιτυχία, Ξεπεράσαμε ήδη τις 1.000 μονάδες αίματος με τους νέους μας να στηρίζουν δυναμικά την προσπάθειά μας. Κόβω το κομμάτι στο τρίπτυχο: Αλληλεγγύη-Ανθρωπιά-Εθελοντισμός».

Το προεδρείο εθεώρησε απαραίτητο τον χαιρετισμό της κας Τασίας Τογιοπούλου πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεσσάτιδοςκαι μέλος του Συλλόγου μας: ΕΥΤΥΧΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

«Ειλικρινά με εξέπληξε η πρόσκληση στο βήμα. Παρακολουθώντας όλη αυτή την ώρα τους χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους, ειλικρινά αναπολούσα τα χρόνια που ήμουν αιρετή στον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος, οι οποίοι προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Στο μυαλό μας είχαμε αυτό που απόψε ζήσαμε κατά την διάρκεια των χαιρετισμών, δηλαδή μια ειλικρινή και πραγματική συνεργασία μεταξύ Δήμου, δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και Συλλόγου, αλλά και φορέων. Θεωρώ λοιπόν ότι σ’ αυτή την περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου, υπάρχει μια σημαντική συγκυρία. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ανιδιοτελώς έχουν διάθεση να συνεισφέρουν για την προαγωγή της κοινωνίας και όχι μόνο, και θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία.

Όλοι τα τελευταία δύο χρόνια ανεβαίνουμε ένα Γολγοθά, άλλος μικρότερο και άλλος μεγαλύτερο. Αυτό το υφιστάμεθα γιατί πιστεύουμε ότι προδοθήκαμε και θεωρήσαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς όπως μας τα παρουσίαζαν, ώσπου στο τέλος η φούσκα έσκασε, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών.

Είναι ευκαιρία για όλους να αγκαλιάσουμε το Σύλλογο Περιβάλλοντος και των Αιμοδοτών, όπως επίσης και το Δήμο αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και όλους τους φορείς σε όλες τις εκδηλώσεις τους, γιατί όντως υπάρχει η ιδέα της προσφοράς της συνεργασίας και της ανιδιοτέλειας. Όπου υπάρχει κατά την άποψή μου ανιδιοτέλεια, δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε και πάλι μετέωροι. Εύχομαι αυτή  η αλήθεια και η πραγματικότητα να μας ακολουθεί από εδώ και μπρος. να αφήσουμε στην άκρη τη βιτρίνα και την κενότητα και να γίνουμε ουσιαστικοί. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Δ.Σ. που θα εκλεγεί σήμερα  και το  κομμάτι το κόβω στην ουσία που πρέπει να μας διακρίνει. Καλή χρονιά».

Το προεδρείο έδωσε το λόγο στον ιατρό κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

«Είμαι βαθειά συγκινημένος γιατί απόψε δεν είναι μόνο η κοπή της πίτας και οι Αρχαιρεσίες, είναι μια ιστορία, ένα έργο 22 χρόνων για το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος. Μια ιστορία μακρά και δύσκολη. Είναι επίσης μια γιορτή ακόμα και για το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών. Αυτές οι προσπάθειες που ξεκίνησαν στην περιοχή μας και έχουν τόσο πολύ ανθίσει και καρπίσει, για μένα είναι παραπάνω  από συγκίνηση είναι μια ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση. Είμαστε απόψε όλοι εδώ για να γιορτάσουμε αυτά τα επινίκια των δύο Συλλόγων. Να ευχαριστήσω  θερμά τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στις νοοτροπίες, στις τακτικές, στα συμφέροντα και να τους ευχηθώ, να έχουνε υγεία. Να ξέρουν ότι το δρόμο που ακολουθούν δεν πρόκειται να μετανιώσουν, μα ούτε και αυτοί που καλούνται να συνεχίσουν.  Αυτή η διαρκής ενασχόληση, θα τους γεμίζει ζωντάνια γι αυτό που λέγεται σήμερα και αύριο.

Όλοι τους στάθηκαν μακριά από κόμματα και παρατάξεις και ακολούθησαν την αλήθεια. Αυτό το έργο έγινε χάρις στις δυναμικές προσπάθειες των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων. Προσωπικά και πάλι θέλω να τους ευχαριστήσω. Το κομμάτι της πίτας το αφιερώνω στα μέλη των Δ.Σ. που πέρασαν από το Σύλλογο Περιβάλλοντος. Απευθυνόμενος προς τους νέους, έχουμε αρκετούς καινούργιους υποψήφιους για το νέο Δ.Σ. και αυτό είναι επίσης ενθαρρυντικό για την όλη προσπάθεια των 22-23 χρόνων, επίσης τους διαβεβαιώνω ότι από αυτή την ένταξή τους δεν θα ζημιωθούν, απεναντίας θα ωφεληθούν Θα νιώσουν την ικανοποίηση της προσφοράς αφού πρόκειται για έναν αγώνα που σώζει ζωές, είτε είναι για το  Σύλλογο Περιβάλλοντος είτε είναι για το  Σύλλογο Αιμοδοτών. Καλή χρονιά».

Ακολούθως το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου, το οποίο όπως θα αναφέρει το τρίτο μέλος της Εφορευτικής επιτροπής κα Θεριακή Νικολίτσα δημιουργήθηκε το 1990 με σκοπό να υπηρετήσει τον πολιτισμό και την παράδοση. Η κα Θεριακή διάβασε το πλούσιο βιογραφικό του χορευτικού τμήματος με τις πολλαπλές δραστηριότητες του, με τους 120 χορευτές του, με την διοργάνωση Πανελλήνιου  Φεστιβάλ χορού, με υπεύθυνο τον κ. Γιάννη Καραγιάννη και με πρόεδρο τον δραστήριο κ. Ανδρέα Κεπενό ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθηνε μαζί με τις ευχές του θα αναφέρει:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

«Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε σήμερα μαζί στο Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος και είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε τον χώρο και σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Καλή χρονιά».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2013

Στις εκλογές ψήφισαν 132 μέλη, όπως διαπιστώθηκε από την καταγραφή των μελών και από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας και από ην καταμέτρηση των ψήφων, για το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου εκλέχθηκαν ως τακτικά μέλη κατά αλφαβητική σειρά οι: Βέρρα Ανδριάννα, Δενδρινού Άννα, Δετοράκης Ιωάννης, Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος του Χρ, Θεοδωροπούλου Ιωάννα, Κολυπέρας Χαράλαμπος, Κοτσώνης Βασίλειος, Κωνσταντίνου Αικατερίνη, Πανόπουλος Παναγιώτης Παπαγεωργίου Ελένη, Ρόδης Νικόλαος, Σπηλιοπούλου Χρυσάνθη, Τσανάκα Σοφία.

Αναπληρωματικά μέλη κατά αλφαβητική σειρά οι Αργίτης Ηλίας, Γενάρης Γεώργιος, Γκοτσοπούλου Γεωργία, Κωτσοπούλου Θεοδώρα, Λιονάκη Σοφία, Μήλας Δημήτριος, Μητροπούλου Χαρίκλεια, Νικολοπούλου Γεωργία, Σπηλιόπουλος Νικόλαος Σταματόπουλος Γεώργιος, Σωτηρόπουλος Γεώργιος, Τζούδα Αναστασία, και  Χριστοδουλής Φώτιος.

Ενώ για την Ε.Ε. εξελέγησαν οι: Θεοδωροπούλου Πολυξένη,  Πανταζής Κωνσταντίνος, και Ψυχογίου Αικατερίνη ως τακτικά μέλη και ως αναπληρωματικά οι Κάντζαρης Ηλίας  και Σερεμέτη Πολυξένη.

Η συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20-1-20133 και ο Σύλλογος συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Νέα Πρόεδρος: κα. Τσανάκα Σοφία,  Αντιπρόεδρος Α’: κ. Κοτσώνης Βασίλειος, Αντιπρόεδρος Β’: κ. Δετοράκης Ιωάννης, Γ. Γραμματέας: κα Κωνσταντίνου Αικατερίνη, Ειδική Γραμματέας: κα Θεοδωροπούλου Ιωάννα, Ταμίας: κα Βέρρα Ανδράννα. Τακτικά μέλη οι  κα. Δενδρινού Άννα, κ. Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος του Χρ, κ. Κολυπέρας Χαράλαμπος, κ. Πανόπουλος Παναγιώτης, κα. Παπαγεωργίου Ελένη, κ. Ρόδης Νικόλαος, κα Σπηλιοπούλου Χρυσάνθη.