Κοπής Πίτας 2014

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Με επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας καθώς και της τελετής κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, οι οποίες έγιναν στην αίθουσα των εκδηλώσεων του νέου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας, την Κυριακή το απόγευμα 12 Ιανουαρίου με την συμμετοχή πλήθος κόσμου, μελών και φίλων του Συλλόγου.

Το Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο εκπροσώπησε ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, αρχιερατικός επίτροπος τ. Δήμου Φαρρών, ο οποίος με την συνοδεία ιερέων ευλόγησε την πίτα.

Συμμετείχε η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων υπό την διεύθυνση του κ. Δ. Σακαλή, η οποία απέδωσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια.

Το κλείσιμο της εορτής έγινε από τον χορευτικό όμιλο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κρήνης υπό τη διεύθυνση του κ.Χαχόπουλου.

Απενεμήθησαν ωστόσο τιμητικές διακρίσεις με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου και της Γενικής Συνέλευσης, τόσο στο Φιλοδασικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σαραβαλίου «Ο Άγιος Νικόλαος» για την πολυετή  προσφορά των μελών του στη δασοπροστασία του Ομπλού, όσο και στο κ. Ηλία Κάντζαρη, ο οποίος ανεδείχθη επίτιμος πρόεδρος για τη μεγάλη προσφορά του στο Σύλλογο αλλά και στη περιοχή του τ. Δήμου Φαρρών, ως ενεργός πολίτης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ.Σοφία Τσανάκα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέροντας:

«Καλησπέρα  χρόνια πολλά, καλή χρονιά!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου και εγώ προσωπικά ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά να έχουμε μία χρονιά με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, υγεία και καλύτερο περιβάλλον.

Πέρσι  την ίδια περίπου ημερομηνία, με την δική σας εμπιστοσύνη ένα νέο ΔΣ συνέχισε το πολύχρονο ταξίδι αυτού του συλλόγου. Σε αυτό το ΔΣ έσμιξε η εμπειρία των παλαιών μελών με την όρεξη των νέων για δουλειά. Είμαστε στο μέσο αυτής της διαδρομής και το αποτύπωμα αυτής της σύνθεσης αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται. Θέσαμε εξ αρχής κάποιους στόχους σε σχέση με την δραστηριότητα του συλλόγου που έχουν να κάνουν με την ισχυρή παρουσία του, την εξωστρέφεια και την συνεργασία του με άλλους φορείς που βαδίζουν στους ίδιους δρόμους με εμάς. Πάνω σε αυτές  τις αρχές με την δική σας βοήθεια και παρουσία θα συνεχίσουμε να δρούμε και η στήριξή σας μας δίνει την απαιτούμενη δύναμη.

Το 2014 είναι μπροστά μας με καινούργιες προκλήσεις. Η οικονομική κρίση –που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έδειξε το σκληρότερό της πρόσωπο το 2013- έφερε μαζί της προβλήματα. Περιβαλλοντικά, που αντιμετωπίζονται με μειωμένη ευαισθησία από αρμόδιους και πολίτες –η συνήθης παρατήρηση όταν υπάρχει πείνα ποιος ασχολείται με το περιβάλλον-  αλλά και προβλήματα υγείας. Η φτώχεια, η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης έφεραν στο προσκήνιο ασθένειες εξαφανισμένες, που πιστεύαμε ότι είχαμε τελειώσει με αυτές, αλλά και νέες. Χρέος λοιπόν των ευαισθητοποιημένων πολιτών μέσα από τους συλλογικούς  φορείς να βοηθήσουν στην ενημέρωση, στην πρόληψη και όσο μπορούμε στην αντιμετώπιση.  Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ.Χ. δηλώνει παρών σε αυτήν την συγκυρία και καλεί όποιον επιθυμεί να δουλέψει εθελοντικά μέσα από τις γραμμές του να το κάνει με προθυμία και διάθεση κοινωνικής προσφοράς.

Τελειώνοντας, θέλω προσωπικά να μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ευχόμενη και πάλι στον καθένα από εσάς προσωπικά υγεία και ευτυχία για την νέα χρονιά».

Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν, με ευχές για το καινούργιο χρόνο, επαινώντας παράλληλα και τις δραστηριότητες του Συλλόγου, ο βουλευτής Αχαΐας κ. Βασιλ. Χατζηλάμπρου, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος, κ. Απ. Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργ. Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθ. Καρπής και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερυμάνθου κ. Θεοδ. Παναγόπουλος για λογαριασμό όλων των παρευρισκομένων δημοτικών παραγόντων. (Αντιδήμαρχοι Δ. Ερυμάνθου: Ι. Σουβαλιώτης, Δ. Ραβανής, Λ. Γεωργαντόπουλος. Αντιδήμαρχος Δ. Πατρέων Αχιλ. Γεωργακόπουλος. Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Ερυμάνθου: Θεοδ. Μπαρής, Νικ. Στάμος, Γεωργ. Μπαρδούτσου. Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων: Χαλανδρίτσας Π. Παπαγεωργίου, Καλάνιστρας Κων. Τσάκωνας, Πετρωτόύ Ανδρ. Δούβρης, Πλατανόβρυσης Αλ. Ανδριόπουλος, Μιραλίου Νικ. Ζαχαρόπουλος).

 

Εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβούλου κ.Γεράσιμου Φεσσιάν, σταθερού υποστηρικτή των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, λάβαμε με email τις ευχές του μαζί με κάποιες διαπυστώσεις του.

Ο κ.Φεσσιάν προσήλθε στο χώρο της εκδήλωσης μας αλλά η κατασκευαστική ατέλεια των δημόσιων κτιρίων με ανάλογες ράμπες για ΑΜΕΑ δεν επέτρεψαν την είσοδό του στην αίθουσα.

Εκ μέρους των παρευρισκομένων Συλλόγων, χαιρετισμό και ευχές απέδωσαν ο κ. Αθ. Θεοδωρόπουλος του «αδερφού» Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, ο κ. Γεώργιος Βασιλακόπουλος της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., ο κ. Ιωάννης Ντόντορος για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που ήσαν παρόντες του π. Δήμου Μεσσάτιδος (Αγ. Στεφάνου Σαραβαλίου, Νέου Σουλίου, Εγλυκάδος, Μπεγουλακίου) και ο κ. Ηλ. Κονταλής για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του π. Δήμου Φαρρών που ήσαν παρόντες (Χαλανδρίτσας, Βασιλικού, Χρυσοπηγής, Μιραλίου, Καλάνιστρας).

Δια ανατάσεως των χειρών εξελέγη σύμφωνα με το καταστατικό για τις ανάγκες της Γεν. Συνέλευσης η Εφορευτική Επιτροπή: οι κ. κ. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Βούλγαρης Γεώργιος, Κυπριανός Γεώργιος, οι οποίοι ανέφεραν:

Ο κ.Γεωρ. Βούλγαρης: «Εύχομαι καλή χρονιά και ο καινούργιος χρόνος να δώσει όσα μας χρωστάνε οι προηγούμενοι και πάνω απ’ όλα να μας χαρίσει υγεία. Θέλω επίσης να τονίσω ότι είναι τιμή για τον καθένα μας, να υπηρετεί αυτό τον Σύλλογο, ο οποίος έχει μια φοβερή δραστηριότητα. Είναι πολύ δύσκολο, να συναντήσεις παρόμοιο Σύλλογο, όπως τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής Κ.Υ.Χ. Εύχομαι τα 10 χρόνια που πρόσφατα γιόρτασε ο Σύλλογος για την εφημερίδα του «Ύπαιθρος» να γιορτάσει και τα 20 και τα 100. Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του Δ.Σ. για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν και δίνουν λύσεις σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα και διεξόδους σε πολλούς ανθρώπους που αναζητούν λύσεις».

Το μέλος του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης κ.Γεωρ. Κυπριανός τόνισε: «Σας εύχομαι καλή χρονιά και πάνω απ’ όλα, όπως είπε και ο συμπρόεδρος, κ. Βούλγαρης το πιο πολύτιμο για τη ζωή μας, να έχουμε υγεία. Υπηρετώ ως πρόεδρος το Πολιτιστικό Σύλλογο με πολυετή και πολυμέτωπη δράση, της Εγλυκάδας. Βλέπω με πολύ χαρά τη συμμετοχή στο Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος και πολύ θα θέλαμε να πετύχουμε κι εμείς για τον δικό μας Σύλλογο. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα Διοικητικά Συμβούλια. Το έργο που έχει επιτελεστεί από το 1991, είναι πολύ σημαντικό. Φθάνει αυτό το έργο να έχει συνέχεια με την ίδια θέληση και δύναμη και στο μέλλον».

Ο κ.Π. Θεοδωρόπουλος: «Όσοι δεν γνωρίζουν τον κ. Βούλγαρη σας γνωρίζω ότι διαθέτει στο ενεργητικό του πολλές περγαμηνές στον αθλητισμό και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γηροκομείου. Το ίδιο και ο κ. Κυπριανός έχει προσφέρει πάρα πολλά στα κοινά της πόλης ως ενεργός πολίτης και ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγλυκάδας.

Έχω δύο συμπροεδρεύοντες με μεγάλη εθελοντική δράση και από χρόνια υπηρετούν με συνέπεια και το δικό μας Περιβαλλοντικό Σύλλογο και για μας, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι κριτικές τους και τα εύσημα τους για το Σύλλογό μας. Χρόνια πολλά υγεία και δύναμη στα μέλη του Δ.Σ. και σε όλους εσάς. Να έχουμε μια χρονιά χωρίς περιβαντολλογικά προβλήματα».

Εν κατακλείδι, γενικά ο χώρος που επελέγη για τη κοπή της πίτας και της Γεν. Συνέλευσης απεδείχθη μικρός, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυσχέρειες στην εξεύρεση καθισμάτων, για παραγωγή χώρου για την σωστή ανάπτυξη της χορωδίας και του χορευτικού. Η ηχητική κάλυψη ήταν καλύτερη της αναμενόμενης. Δεν παραγνωρίζουμε ωστόσο τη καλή διάθεση της Δημοτικής Αρχής για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας και θερμά τους ευχαριστούμε.

Στον διοικητικό απολογισμό, η Γ.Γ. κ. Αικατ. Κωνσταντίνου, ανέδειξε την πλούσια δράση του Συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε τόσο στον τομέα της πρόληψης της υγείας, όσο και στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε:

«Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χ. είπε: πραγματοποιεί σήμερα την ετήσια Συνέλευση των μελών του και παράλληλα την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Κατ’ αρχάς ευχόμαστε σε όλους εσάς, που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας, Υγεία και μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά, μέσα σε ένα φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον με την ευχή ο αγώνας όλων μας για την προστασία του να τελεσφορήσει.

 

Δράσεις του Συλλόγου:

vΟ Σύλλογός μας κάθε χρόνο απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό του, διοργανώνει δύο ιατροκοινωνικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της πρόληψης και της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.

Για το 2013, η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Φαρρών με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Λοιμωδών Νοσημάτων στην ευρύτερη περιοχή μας». Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου στο Πνευμ. Κέντρο του ΙΝ Αγίων Θεοδώρων Δεμενίκων με θέμα «Η τσουκνίδα στην διατροφή μας, δώρο της Γής». Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην συμμετοχή σας και σας ευχαριστούμε για αυτό.

v Τους τελευταίους μήνες του 2013, με αφορμή την αύξηση των οροθετικών κρουσμάτων για τον ιό HIV και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας για το AIDS ο Σύλλογος πραγματοποίησε 3 ενημερωτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς στην Θέα, στο Μπεγουλάκι και στο Βασιλικό. Η ενημέρωση του κοινού έγινε από δύο εξειδικευμένα στο θέμα μέλη του Συλλόγου.

vΤο 2013 ο Σύλλογός μας συμμετείχε στην Επιτροπή Ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων με εκπροσώπους από το ΔΣ του. Η συμμετοχή αυτή δεν ήταν τυπική αλλά ουσιαστική καθώς ο Σύλλογος συμμετείχε με συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις σε ότι αφορά την ανακύκλωση. Το πρόγραμμα, εν τέλει, αφορούσε την αγορά και τοποθέτηση 650 νέων κάδων και μια καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών η οποία διήρκησε 4 μήνες και συμπεριελάμβανε την λειτουργία εκπαιδευτικού λούνα πάρκ για παιδιά και νέους, επισκέψεις σχολείων στο ΚΔΑΥ και ενημέρωση «πόρτα –πόρτα» των νοικοκυριών. Δυστυχώς, αν και ο Σύλλογος είχε προτείνει στην Επιτροπή Ανακύκλωσης να συμμετέχει εθελοντικά στην ενημέρωση των νοικοκυριών με μέλη του, ο Δήμος αγνόησε την προσφορά μας. Επιπλέον δεν ενέταξε στο πρόγραμμα τα δδ του που ανήκουν στη περιοχή ευθύνης του Συλλόγου (με εξαίρεση τα δδ Δεμενίκων και Μεταμόρφωσης Σωτήρος). Η διαμαρτυρία μας για τα ανωτέρω ήταν έντονη και γραπτή προς τους υπευθύνους, ιδιαίτερα κιόλας όταν πληροφορήθηκαμε επώνυμα από μέλη μας ότι η ενημέρωση από τα διμελή συνεργεία που συγκροτήθηκαν από εθελοντές διαφόρων ΜΚΟ ήταν πολλές φορές ελλειπής. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την καθιέρωση της Ανακύκλωσης, αφενός, γιατί πιστεύουμε στην αρχή ότι «Η ΑΝΑΚΥΚΛΥΛΏΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» και αφετέρου, διότι είναι βασικός πυλώνας της σωστής διαχείρησης απορριμμάτων άρα και προστασίας της Υγείας και του Περιβάλλοντος, γεγονός στο οποίο, όχι μόνο η περιοχή μας αλλά, η Ελλάδα υστερεί και αντιμετωπίζει την απειλή τεράστιων προστίμων από την ΕΕ αν δεν διορθώσει την σχετική πολιτική της.

v Η σημαντικότητα και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η σωστή ανακύκλωση αναλύθηκε με σχετική ομιλία από τον Σύλλογο σε σχολική ημερίδα που συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Ερυμάνθου στις 8 Ιουνίου στο Δημ. Σχολείο Χαλανδρίτσας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν πολλά σχολεία του Δήμου, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να παρουσιάσουν τα οικολογικά τους προγράμματα στο ευρύτερο κοινό, πολλά εκ των οποίων έχουν διακριθεί και βραβευτεί πανελληνίως. Παράλληλα, ο Σύλλογος συνεισέφερε στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαιτέρως των μαθητών για την ανακύκλωση, καθώς τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα ανακύκλωσης και στον Δ. Ερυμάνθου.

v Με την ευκαιρία και πάλι της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Σύλλογός μας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοίρα «Η Θάνα» συνδιοργάνωσαν εκδήλωση που συμπεριελάμβανε Θ. Λειτουργία (χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών) για την προστασία του περιβάλλοντος, στην Ζουμπάτα καθώς και ομιλία σχετική με την οικονομική κρίση και την προστασία του περιβάλλοντος.

v Ο Σύλλογός μας επίσης συμμετέχει ενεργά με εκλεγμένους από το ΔΣ επίσημους αντιπροσώπους του στις επιτροπές διαβούλευσης τόσο του Δήμου Πατρέων όσο και του Δήμου Ερυμάνθου με στόχο να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί σε οτιδήποτε αφορά θέματα πρόληψης και προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος τις δημοτικές αρχές της περιοχής ευθύνης του.

v Ένα θέμα που μας απασχόλησε για την χρονιά που πέρασε και μας απασχολεί ήταν και η προσπάθεια εγκατάστασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), από την Δημοτική Αρχή Πατρών στην περιοχή του Παυλοκάστρου. Ενταχθήκαμε μαζί με άλλους φορείς στην Επιτροπή Αγώνα των πολιτών και των φορέων για την αποτροπή της εγκατάστασης ανοικτού τύπου ΣΜΑ στην περιοχή μας. Παράλληλα δράσαμε και ανεξάρτητα, με την έκδοση σχετικών Δελτίων Τύπων και άρθρων στην εφημερίδα μας προς ενημέρωση όλων τόσο για την λειτουργία του ΣΜΑ όσο και τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου σχετικώς και οι οποίες δεν αφορούν σε παντελή και ασυλλόγιστη άρνηση αλλά σε σωστή λειτουργία κλειστού τύπου ΣΜΑ. Το θέμα δεν έχει λυθεί καθώς ο Σύλλογος αλλά και άλλοι φορείς έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την κοινοποίηση των σχετικών περιβαλλοντικών και τεχνικικών μελετών από τον Δήμο Πάτρας. Όπως και να’ χει ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με γνώμονα η διαχείριση των απορριμμάτων να μην γίνεται εις βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος.

v Στην προσπάθεια του Συλλόγου να ενταχθούμε στο εθελοντικό πρόγραμμα «Let’s Do it World»

μέσω του «Lets Do It Greece» συναντήσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες καθώς οι διοργανωτές καθυστερούσαν να μας ενημερώσουν ή δεν μας ενημέρωναν καθόλου σχετικά με τις συνεντήσεις των φορέων και ΜΚΟ που συμμετείχαν. Δεν απογοητευόμαστε………..

v Για άλλη μία χρονιά μέλη του Δ.Σ. πραγματοποίησαν επανειλημμένες αυτοψίες, στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας, μετά από καταγελλίες για ρυπάνσεις σε διαφόρους χειμάρρους των Δήμων Πάτρας και Ερυμάνθου. Ακολουθήθηκαν οι γνωστές διαδικασίες για τους ρυπαντές, (ελαιοτριβεία, λύματα της Αχαΐα Κλάους, είτε και άλλους). Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα λύματα της Αχάϊας Κλάους ο Σύλλογος, κατόπιν ενεργειών του, πληροφορήθηκε ότι ο σχετικός φάκελος που με την βοήθεια του Συλλόγου έχει συγκροτήσει η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας πρέπει να προωθηθεί προς τον αρμόδιο εισαγγελέα και ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με την ρίψη βοθρολυμάτων στο ποτάμι της Χαλανδρίτσας ο Σύλλογος κινητοποίησησε την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και ακολούθησαν αυτοψίες για εντοπισμό παρανομιών και έγιναν οι σχετικές συστάσεις από τους αρμόδιους προς τους ρυπαντές. Ωστόσο, για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι πρώτα από όλα η σωστή διαχείριση των αστικών και οικιακών λυμάτων είναι θέμα πολιτισμού……

v Όλοι σας γνωρίζετε τους πολυετείς και δύσκολους αγώνες του Συλλόγου για την εμπόδιση της ρίψης μπαζών στους χειμάρους. Συνεχίζοντας τον αγώνα αυτό ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι αν και ο Δήμος Πατρέων μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες για την οριοθέτηση της κοίτης της Νερομάνας της Κρήνης και πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των μπαζών από την περιοχή, ωστόσο η αυτοψία από μέλη του ΔΣ έδειξε ότι τα μπάζα είναι ακόμη εκεί. Ενημερώσαμε με σχετικό έγγραφο και τον Δήμο και την Περιφέρεια. Ιδιαιτέρως δε, όταν πληροφορηθήκαμε ότι βάση της νομοθεσίας ο εκάστοτε Δήμος είναι αρμόδιος για τους χειμάρους της περιοχής του, οι πιέσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται.

v Όπως γνωρίζετε ο Σύλλογος πρωτοστάτησε μαζί με τον Δήμο Ερυμάνθου στην μη λήψη λατομικού υλικού από την περιοχή του πρώην λατομείου της Πλατανόβρυσης. Ωστόσο, πληροφορηθήκαμε ότι οι ιδιοκτήτες προχώρησαν στην λήψη υλικού με το πρόσχημα ότι δεν γίνεται εξόρυξη αλλά αποκομιδή μπαζών από ιδιωτικό χώρο. Το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης μετά τις σχετικές συλλήψεις των υπευθύνων και παρακολουθείται στενά, μιας και οι ανάγκες κατασκευής του νέου λιμανιού της Πάτρας έχουν στρέψει τους αρμοδίους προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να γίνει η αναγκαία προμήθεια αδρανών υλικών

v Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε εκ του σύννεγεις τυχόν παράνομες αμμοληψίες στον Πείρο και κατά καιρούς δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών και των ενεργειών του Συλλόγου στην ΥΠΑΙΘΡΟ.

v Μείζον θέμα την χρονιά που μας πέρασε ήταν η εναπόθεση λυματολάσπης στην τοποθεσία «Σάπια Βρύση» του Λεοντίου. Από τη μια έχουμε τις δικαστικές διώξεις μελών του ΔΣ εξ αιτίας του αγώνα που έγινε το 2010 για να σταματήσει η ρύπανση και από την άλλη υπάρχει ακόμη μεγάλη ποσότητα λυματολάσπης στην περιοχή η οποία εξακολουθεί να μολύνει το περιβάλλον. Μετά από καταγγελία του Συλλόγου συστάθηκε επιτροπή ελέγχου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αναμένουμε τα αποτελέσματα της αυτοψίας. Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε ότι έχει κατατεθεί μελέτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ίδια περιοχή που αφορά την κομποστοποίηση αποβλήτων με χρήση γεωσκωλήκων. Και αυτό το θέμα παρακολουθείται και σας καλούμε από εδώ να είστε σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψουμε την εγκατάσταση οποιασδήποτε τέτοιας δραστηριότητας.

v Σχετικά με δημοσιεύματα στον τοπικό ηλεκτρονικό και μη Τύπο για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, ο Σύλλογος μας διαμαρτυρήθηκε έντονα με σχετικό Δελτίο Τύπου, άρθρο στην εφημερίδα μας αλλά και προς τον Δήμο Ερυμάνθου. Με μεγάλη μας ευχαρίστηση για άλλη μια φορά ο Δήμος Ερυμάνθου ήταν ενεργός συμπαραστάτης και συναγωνιστής στους αγώνες και στην αγωνία μας.

v Με μεγάλη μας ικανοποίηση και ευχαρίστηση σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής αλλά και για την πιο έγκαιρη επέμβαση και δράση του όπου απαιτείται λειτουργεί από το 2013 ιστοσελίδα όπου επίσης αναρτάται και η εφημερίδα μας. Σας προσκαλούμε να την επισκεφθείτε και να μας δώσετε τα σχόλιά σας για οποιοδήποτε θέμα έχει αναρτηθεί.

v Το 2013 λειτούργησε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας της ΓΣΕΕ στο οποίο συμμετείχε ο Σύλλογος απασχολώντας στις δράσεις του συνολικά 8 άτομα.

v Το διμηνιαίο περιοδικό μας ¨ΥΠΑΙΘΡΟΣ¨ συνεχίζει να εκδίδεται αδιάκοπα για δέκα χρόνια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προβάλλοντας τα περιβαλλοντικά θέματα, είτε τοπικά είτε παγκόσμια καθώς και θέματα προστασίας της υγείας. Ενημερώνει επίσης για τις δράσεις και τις προσεχείς εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. Φέτος πολύ περισσότερο είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τα μέλη του Συλλόγου ότι στις 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων συνεχούς έκδοσης της ΥΠΑΙΘΡΟΥ με μεγάλη επιτυχία στο Πνευμ. Κέντρο του ΙΝ Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου με θέμα «Τύπος και Περιβάλλον». Οι συντάκτες της εφημερίδας μας ζητούν την δική σας συνεργασία, το δικό σας δημόσιο διάλογο αλλά και την οικονομική σας βοήθεια για να συνεχίσει την απρόσκοπτη έκδοσή της για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση σας.

v Όλοι σας γνωρίζετε την πολύχρονη πλέον προσπάθεια του Συλλόγου να διασώσει και κυρίως να αναστηλώσει το Βυζαντινό μνημείο του 10ου αιώνα, της Παναγιάς της Μέτζενας. Φέτος προς τον σκοπό αυτό διενήργησε λαχειοφόρο αγορά και επιτέλεσε υπαίθρια Θ. Λειτουργία στον περιβάλλοντα του ναού χώρο. Με την δική σας βοήθεια συγκεντρώθηκε ικανό ποσό χρημάτων και η μελέτη αναστήλωσης ανατέθηκε στην αρχιτεκτονική εταιρεία «ΔΟΛΙΧΟΣ». Σύντομα θα εγκριθεί από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα αρχίσει με την μελέτη ανά χείρας ο αγώνας για την χρηματοδότηση της αναστήλωσης.  Σας θυμίζω ότι ο  τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα αρ: 1010107497200-0 είναι ακόμη ανοιχτός.

v Όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογός μας συνεπής στις δεσμεύσεις του πραγματοποίησε μικροβιολογικό δειγματολειπτικό έλεγχο του πόσιμου νερού στα δδ της περιοχής ευθύνης του. Η δειγματοληψία διεξήχθη από τον Υγιεινολόγο και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας και από εξειδικευμένο ιατρό, μέλος του Συλλόγου. Τα δείγματα εστάλλησαν στο Εργαστήριο Υγιεινής, του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών και τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν όπως κάθε φορά, στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσιεύτηκαν στην ΥΠΑΙΘΡΟ.

v Θεσμός θέλουμε να θεωρούμε ότι έγινε για τον Σύλλογό μας και η ετήσια Γιορτή του Τσίπουρου καθώς παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο, και φέτος ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αυξάνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων συμπολιτών μας αλλά και των συνεργαζόμενων πολιτιστικών συλλόγων. Φέτος ήταν μαζί μας 20 τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι που με την βοήθειά τους συνέβαλλαν καθοριστικά στην επιτυχία της πρώτα απ’ όλα ενημερωτικής και κατά δεύτερον ψυχαγωγικής αυτής εκδήλωσης. Από το βήμα αυτό το ΔΣ εκφράζει στους παρόντες αντιπροσώπους τους, τις θερμές του ευχαριστίες.

v Σε αυτό το σημείο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και έγινε η εκλογή νέας διοικούσας επιτροπής. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας συμμετείχε στις αρχιαιρεσίες του συνεδρίου.

v Συμμετείχαμε, για άλλη μια χρονιά, στην δασοκαθαριότητα του Κεφαλοβρύσου που συνδιοργανώθηκε από τον Φιλοδασικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σαραβαλίου και τον Δήμο Πατρέων. Επίσης, ο Σύλλογος συμμετείχε και στην καθαριότητα της ευρύτερης περιοχής της Κρήνης κατόπιν πρωτοβουλίας και πρόσκλησης που δέχθηκε από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήνης.

v Ανταποκριθήκαμε στην ετήσια πρόσκληση του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου και κάθε Τετάρτη της θερινής περιόδου του 2013 αντιπροσωπεία μας κάλυπτε ένα μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος για την πυροπροστασία του άξονα του Κεφαλοβρύσου – Κρήνης – Καλλιθέας.

v Αν και το 2013 ο Σύλλογός μας δεν πραγματοποίησε αυτόνομες αναδασώσεις – δενδροφυτεύσεις ανταποκρίθηκε άμεσα στις προσκλήσεις που δέχθηκε τόσο από τον Φιλοδασικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σαραβαλίου όσο και από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Μοιραλιωτών για δενδροφυτεύσεις.

v Ο Σύλλογός συμμετέχει ανελλιπώς, όπου καλείται, στις εκδηλώσεις των Δήμων, των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης του και στις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Πιο ειδικά, ο Σύλλογός μας

Α) στα πλαίσια του Οικονομικού Forum 2013 με θέμα «Εξωστρέφεια Παντού» που διοργανώθηκε από την οικονομική εφημερίδα ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ στις 23 και 24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, συμμετείχε επιτυχώς διοργανώνοντας την δική του στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Υγεία, Περιβάλλον, Εθελοντισμός: Συλλογικές Δράσεις με Εξωστρέφεια».

Β) Συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Το νερό είναι δικαίωμα» με τοποθέτηση-παρουσίαση των αξιών μας, επί του ζητήματος, καθώς και τις θέσεις του Συλλόγου. Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της Οργάνωσης SAVE GREEK WATER και των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Πατρέων Ήρας Κουρή και Αποστόλου Βανταράκη και έγινε στις 5 Δεκεμβρίου στην Αγορά Αργύρη.

Γ) συμμετείχε μαζί με ιδιωτικούς φορείς και άλλες ΜΚΟ στην συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού του Δ. Πατρέων και της Ι. Μ Πατρών

v Η πορεία στο Φαράγγι του Βουραϊκού (2η Κυριακή του Μάιου), η Ανάβαση του Ομπλού (2η Κυριακή του Ιουνίου) και ο περίπατος υγείας στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου για πολλοστή πλέον χρονιά, είχαν τις γνωστές επιτυχίες.

v Η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου καθιερώθηκε και γίνεται κάθε Τσικνοπέμπτη για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου. Έγινε στο κέντρο Κεφαλοβρύσου.

v Ο Σύλλογος με μέλη και φίλους του παρακολούθησε τους Γ’ Χαιρετισμούς στην Ι.Μ. Αγίων Πάντων Δήμου Ερυμάνθου

v Όσον αφορά τις εκδρομές μας, εσωτερικού φέτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες επισκεφτήκαμε:

  • τον Φεβρουάριο τη περιοχή της όμορφης Δράμας και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων
  • Τον Μάρτιο την Αθήνα, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδίτικής Τέχνης και στο Αρχαιλογικό Μουσείο Αθηνών
  • Τον Μάιο την Θήβα και την Λιβαδειά καθώς και την νήσο Τήνο
  • Τον Ιούλιο βρεθήκαμε στην Λευκάδα και τα Σύββωτα
  • Τον Σεπτέμβριο την Παναγιά την Κουτσουρού στο Λιδωρίκι και την Ερατεινή

Η ετήσια 6/ήμερη εκδρομή εξωτερικού φέτος έγινε στην Αυστρία το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Αυτές ήταν περιληπτικά οι δράσεις του Συλλόγου μας το έτος που μας πέρασε».

Μετά τη Τελετή και κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας από τους ιερείς π.Δημήτριο Παπαγεωργίου, π.Θεόδωρο Παπαδόπουλο, π.Ν. Δεκή, π.Ιωάννη Σαμοϊλα, ακολούθησαν χαιρετισμοί των εκπροσώπων φορέων και θεσμών.

Στους χαιρετισμούς ο βουλευτής Αχαΐας κ. Χατζηλάμπρου τόνισε: «Θα κόψουμε ένα κομμάτι από την πίτα στα κουράγια που χρειάζεται να έχουμε για να στηρίξουμε το διπλανό μας, για να περάσουμε όλοι μαζί αυτό τον πολύ δύσκολο κάβο. Μας οδηγούνε όλο και βαθύτερα, στο σκοτάδι. Κρατείστε το χέρι του διπλανού σας για να βγούμε όλοι μαζί από αυτή την κατάσταση. Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και ευχαριστούμε το Σύλλογο για τη πρόσκληση».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Απ. Κατσιφάρας μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Αγαπητοί φίλοι, οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Συνταγές για να βγούμε από την κρίση με εύκολο τρόπο, δεν υπάρχουν. Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και οι αλλαγές να έρθουν από τα κάτω προς τα πάνω. Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας το 2014. Εύχομαι υγεία, χρόνια πολλά σε όλους. Να είναι μια χρονιά που θα ξαναδούμε, με μία άλλη οπτική γωνία, τα πράγματα. Να αντιδράσουμε, να συμφωνήσουμε, όπου χρειάζεται να ανατρέψουμε, αλλά, πάνω απ’ όλα, να είμαστε όλοι ενωμένοι σε έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα, όρθια την κοινωνία και όρθια την Δημοκρατία μας. Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια για όλη την προσφορά του Συλλόγου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Γ. Αγγελόπουλος στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι αστείρευτες. Σε αυτές τις δυνάμεις νομίζω ότι πρέπει να επενδύσουμε όλοι μας, για να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα. Να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και να έρθουμε πιο κοντά, να συνενώσουμε, δηλαδή, όπως λέμε τις δυνάμεις μας. Κόβω, το κομμάτι στη συνένωση των δυνάμεων. Καλή δύναμη σε όλους. Καλή χρονιά με υγεία. Εύχομαι η  παρουσία στον Σύλλογο να παραμένει σε τέτοια επίπεδα όπως ακούσαμε σήμερα».

Ο Δήμαρχος Δήμου Ερυμάνθου κ.Θανάσης Καρπής επεσήμανε: «Εύχομαι χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη και κουράγιο. Ας ευχηθούμε κι ας ελπίσουμε ότι ο νέος χρόνος, το 2014, δεν θα μας φέρει, τα δεινά που συσσώρευσαν τα προηγούμενα χρόνια, με κορύφωση το 2013. Βεβαίως δεν φθάνουν μόνο οι ευχές, χρειάζεται δράση, χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζεται αγώνας. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε τραγικό σημείο. Η ανεργία έχει φθάσει στο υψηλότατο επίπεδο, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής. Οι επιπτώσεις οι οικονομικές δεν άφησαν αλώβητη και την Αυτοδιοίκηση. Οι περικοπές που έχουν γίνει στην Αυτοδιοίκηση, την τελευταία τριετία, αγγίζουν το 75%, στους Δήμους.

Με το 1/4 των χρημάτων που μας διέθεσε η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, κληθήκαμε να ανταποκριθούμε, στις ίδιες ανάγκες, στις ίδιες υποχρεώσεις, στα ίδια αιτήματα, έχοντας επιπλέον και τις αρμοδιότητες εκείνες που μας φόρτωσε η Πολιτεία, με τον «Καλλικράτη»

Ο νέος χρόνος, θα πρέπει να είναι ένας χρόνος, κινητοποίησης, αγώνα, προσπάθειας και για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση και ειδικότερα, σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση.

Συγχαρητήρια στο Σύλλογο. Σε έναν Σύλλογο, που το λέμε κάθε χρόνο, με πολύχρονη παρουσία και δράση. Ένας Σύλλογος με πλούσιο έργο, με πρωτοβουλίες, με σημαντικές ενέργειες, με σημαντικά και απτά αποτελέσματα κάθε φορά και κάθε χρόνο. Ο απολογισμός του είναι πάντα πλούσιος. Είναι ένας Σύλλογος δημιουργικός. Τους εύχομαι, να έχουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν αυτό το σημαντικό τους έργο. Το κομμάτι θα το κόψω στους δημότες ολόκληρου του Δήμου Ερυμάνθου».

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερυμάνθου κ.Θ. Παναγόπουλος εκλήθη να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων και τόνισε: «Χρόνια πολλά και καλά. Καλή χρονιά. Να ευχαριστήσω, για τη τιμή που μου κάνει το προεδρείο να εκπροσωπήσω όλους τους συμμετέχοντες δημοτικούς εκπροσώπους και για την πρόσκληση, και να δώσω τα συγχαρητήριά μου για την επιτυχημένη προσπάθεια, που διαχρονικά έχει ο Σύλλογος. Και βέβαια, να εκφράσω και ένα παράπονο. Ήρθα καθυστερημένα και κόντεψα να φθάσω στο Μοίραλι για να παρκάρω!! Το κομμάτι, το αφιερώνω σε όλους τους συμπολίτες».

Ο Πρόεδρος Φιλοδασικού κ’ Πολιτιστικού Συλλόγου Σαραβαλίου «Ο Άγιος Νικόλαος» κ.Ιωάννης Ντόντορος: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την απονομή του επαίνου. Χρόνια πολλά να έχετε. Θυμάμαι μια κουβέντα, που κάναμε με ένα φίλο από τον Καναδά, ο οποίος σε μια ερώτησή μου, «Τι γίνεται; Πώς είναι οι σχέσεις σας; Μου είπε: Α, εμείς έχουμε αλληλοσεβασμό μεταξύ μας. Βέβαια τώρα έχουμε προχωρήσει ένα βήμα και έχουμε φθάσει στον αλληλοθαυμασμό». Αυτό είναι ένα μήνυμα για μας. Με το σημερινό παράδειγμα, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας κ’ Περιβάλλοντος, ενισχύει, ενδυναμώνει τις δράσεις άλλων συλλόγων, δια μέσου του αλληλοθαυμασμού, δίνει ένα θετικό μήνυμα για όλους μας. Άρα, η αλληλεγγύη μεταξύ των εθελοντικών Συλλόγων, είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα. Κόβω αυτό το κομμάτι στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη των Συλλόγων και στην καλή προσπάθεια, που μπορούμε όλοι να ξεπεράσουμε ενδεχόμενα προβλήματα, που η συντεταγμένη πολιτεία αδυνατεί να το πετύχει».

Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Αθανάσιος» Ελληνικού κ.Ηλ. Κονταλής πρώην μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύλλογο για τη τιμή που μας επεφύλαξε και να ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο τους, να είναι καλά. Ο νέος χρόνος να τους φέρει ευημερία και επιτυχίες στο δύσκολο έργο τους. Αφιερώνω αυτό το κομμάτι, στο Σύλλογο του Περιβάλλοντος, που ήμουνα κι εγώ ενεργό μέλος του, ευχόμενος να έχει δύναμη για το δύσκολο έργο του».

Ο Πρόεδρος του αδελφού Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών της περιοχής ΚΥΧ κ.Αθ. Θεοδωρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη, κουράγιο, αισιοδοξία, χαμόγελο. Εμείς οι εθελοντές επιμένουμε εθελοντικά. Αλληλεγγύη, ανθρωπιά και εθελοντισμός. Αντιστεκόμαστε, παλεύουμε, αγωνιούμε, ελπίζουμε, χαμογελάμε και ονειρευόμαστε.

Ονειρευόμαστε έναν κόσμο καλύτερο. Πώς; Με τη συμμετοχή. Δίνουμε χείρα βοηθείας στους ανήμπορους. Προσπαθούμε να απαλύνουμε τον πόνο στους αναξιοπαθούντες. Μόνο έτσι μπορούμε να σταθούμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Το κομμάτι της πίτας θα το κόψω στη συμμετοχή, στην μεγαλύτερη συμμετοχή των συμπολιτών μας στα κοινά και βεβαίως, σε μια καλύτερη αιμοδοτική χρονιά».

Ο Εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας κ.Γεωρ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Να ευχηθώ καλή χρονιά και χρόνια πολλά. Σε μια εποχή που πραγματικά ζοριζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, η μόνη προοπτική είναι να είμαστε ενεργοί πολίτες. Να αντισταθούμε σε ότι μας αλλοτριώνει και σε ότι μας καθηλώνει. Μέσα από την δική μας καθημερινότητα και συλλογική δράση να μπορέσουμε να κάνουμε έναν κόσμο, μια χώρα καλύτερη. Μπορούμε να το πετύχουμε και να έχουμε θετικές σκέψεις. Κόβω ένα κομμάτι στο πολύπαθο περιβάλλον. Όπως όλοι γνωρίζουμε, με την πρόσφατη ασφυξία που έχει ζώσει τις μεγάλες πόλεις, τα αστικά κέντρα, με την γνωστή ιστορία εξαιτίας της καύσης των ξύλων κ.λπ. Να ελπίσουμε, πάντα με θετικές σκέψεις, να πιέσουμε και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον καλύτερο».