ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαφνούλας Ερυμάνθου «Οι Άγιοι Θεόδωροι», οργάνωσαν ενημερωτική και πολιτιστική εκδήλωση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνούλας, την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, με την ευκαιρία της λήξης του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο και υλοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα απευθύνετο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, π.χ. άπορους, ανασφάλιστους, Ρομά, και περιελάμβανε ενημέρωση, εμβολιασμούς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.  Η υπεύθυνη κα. Θεοδωροπούλου ανέφερε ότι η ομάδα επισκέφθηκε αρκετές φορές στον ενάμιση αυτό χρόνο που διήρκεσε το Πρόγραμμα, τους καταυλισμούς των Ρομά στην Χαλανδρίτσα, στις Φαρρές, στη Δαφνούλα, στη Καλλιθέα, στο Πετρωτό, στις Ιτιές, στη Παραλία και στο Μπεφουλάκι, με φαρμακευτικό και κοινωνικό υλικό, εκτός από τους τακτικούς εμβολιασμούς. Έγινε καταγραφή, 50 οικογενειών, οι οποιές αριθμούν περί τα 250 άτομα με 110 παιδιά κάτω των 14 ετών. Οι περισσότεροι, διεπιστώθη, ότι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Έγιναν συνολικά 435 εμβολιασμοί ενάντια στην ηπατίτιδα Β, στο μηνιγγιτιδόκοκκο και κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV , ο οποίος είναι υπεύθυνος για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.  «Καταφέραμε», κατέληξε η κα. Θεοδωροπούλου, «χάρις στην υπομονή μας, να πείσουμε αυτή την ομάδα των συνανθρώπων μας, για τις προθέσεις μας και να φανούμε χρήσιμοι με την τακτική και ειλικρινή μας επικοινωνία. Κερδίσαμε αρκετό μέρος από την εμπιστοσύνη τους ώστε να προχωρήσουμε λίγα βήματα μπροστά, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για περαιτέρω προσφορά φορέων και πολιτών».

Η κοινωνική λειτουργός κα. Νικολίτσα Γκοτσοπούλου, μίλησε για την ένταξη των παιδιών των Ρομά στη σχολική κοινότητα και ανέφερε ότι η σχολική ένταξη είναι ένα βασικό κομμάτι της κοινωνικής ένταξης αποκλεισμένων και περιθωριοποιημένων πληθυσμιακών ομάδων, που αν μάλιστα συνοδεύεται και από παράλληλη εκπαίδευση των γονιών τους, τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν πολύ πολύ καλύτερα.  Οι δράσεις του Συλλόγου  προς αυτή την κατεύθυνση ήσαν δράσεις που αποσκοπούσαν στην προστασία της υγείας με τον εντοπισμό και την καταγραφή των ανεμβολίαστων παιδιών κυρίως αλλά και ηλικιωμένων ακόμη γύρω από την περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και όχι μόνον. Ήσαν δράσεις των ανθρώπων του Συλλόγου που καλλιεργούσαν την σωστή συμπεριφορά, της θετικής στάσης απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο. Με την τακτική επικοινωνία, διαπιστώσαμε και θετικές εκφράσεις, όπως την έφεση των παιδιών για την απόκτηση δεξιοτεχνιών μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα εκμάθησής τους. Η κα. Γκοτσοπούλου τελείωσε την ενδιαφέρουσα εισήγησή της, λέγοντας ότι η κοινωνική ένταξη των Ρομά, είναι μία πρόκληση για τον σύγχρονο κόσμο ενάντια στον αποκλεισμό και την βαρβαρότητα.

Η πρώτη στη σειρά του προγράμματος, ομιλήτρια, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας, κα. Σταματία Αργυροπούλου-Λέντζου, με το γλαφυρό της ταπεραμέντο, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και τον Πολιτισμό των Ρομά, στη γλώσσα, που αποτελεί άρρηκτο διασυνδετικό κρίκο τους, στη θρησκεία και συνέχισε λέγοντας ότι ευλαβούντο οι Έλληνες Ρομά την Παναγία, τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ανδρέα της περιοχής μας. Αναφέρθηκε στις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν για την προέλευσή τους και για τις μετακινήσεις τους από την περιοχή της Ινδίας και του Πακιστάν, μέχρι να φθάσουν στην Ευρώπη, μέσω της Μεσοποταμίας. Η Ελλάδα μόνο, απαριθμεί κατά εκτιμήσεις από εκατό έως τετρακόσιες χιλιάδες, που είναι Έλληνες πολίτες.

Την εκδήλωση και συζήτηση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ιατρός, τ. Δ/ντής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας.  Την εκδήλωση τίμησαν ο εφημέριος π. Γρηγόριος Λουμπαρδέας , ο αντιδήμαρχος Ερυμάνθου, κ. Ιωάννης Μανέττας, ο Βουλευτής Ν. Αχαΐας κ. Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας μεταξύ των άλλων, για την ιστορία των κοινωνικά αποκλεισμένων Ρομά, για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, 8η Απριλίου και ότι κατοικούν στην Ευρώπη δεκαπέντε εκατομμύρια περίπου Ρομά ως Ευρωπαίοι πολίτες. Επίσης χαιρετισμό απήυθηναν και οι, κ. Θεόδωρος Μπαρής, εκπαιδευτικός, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ερυμάνθου, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Συνεργασία για τον Ερύμανθο» και ο κ. Γ. Κανέλλης εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι εξήραν την προσπάθεια του Συλλόγου να φέρει σε πέρας με επιτυχία το δύσκολο Πρόγραμμα για τους συμπολίτες μας Ρομά.

Αρχικά τους συγκεντρωθέντες, καλωσόρισαν οι Πρόεδροι, κ. Β. Κοτσώνης (Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος) και ο κ. Νεκ. Κανελλόπουλος (Πολιτιστικού Δαφνούλας), ευχαρίστησαν τους ομιλητές και τους προσκεκλημένους, καθώς και όσους εργάσθηκαν στην υλοποίηση του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.