Γιορτή Τσίπουρου 2012

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 16 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Ερυμάνθου, αλλά και με την συνεργασία επίσης 16 Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας,  οργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 30 Σεπτεμβρίου,  τη Γιορτή Τσίπουρου 2012.

Σκοπός της εκδήλωσης η ενημέρωση των παραγωγών και των καταναλωτών, πρώτον για την ποιοτική παραγωγή του τσίπουρου και δεύτερον για τα υγιή και ασφαλή μέτρα μεταφοράς και αποθήκευσής του, αυτά δηλαδή που διασφαλίζουν την υγεία των καταναλωτών. Δεύτερος στόχος, εξίσου σημαντικός η ανάδειξη και η προώθηση του παραδοσιακού μας ποτού, το οποίο χρόνο με το χρόνο κερδίζει έδαφος, εις βάρος των ξενόφερτων αλκοολούχων ποτών.

Στο κάλεσμα του Συλλόγου και των συμμετεχόντων Πολιτιστικών Συλλόγων ανταποκρίθηκαν τόσο οι φορείς και οι παραγωγοί όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι, με την παρουσία τους  γέμισαν για άλλη μια φορά την αίθουσα του ¨ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ¨, στη θέση Κουρλαμπά Ερυμάνθου.

Οι παραγωγοί και οι χορηγοί τσίπουρου συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης προσφέροντας στους προσερχόμενους το δικό τους παραδοσιακό προϊόν.

Η υποδοχή των προσερχομένων έγινε αυτή τη φορά κάτω από τους ήχους της πίπιζας και του νταουλιού με προσφορά αρχικά λουκουμιών (από τους  μικρούς του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τσίπουρου.

Μετά από αυτή την μικρή πρόγευση, το προεδρείο της εκδήλωσης, το οποίο  αποτελείτο από τον κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, τ. Διευθυντή του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, την κα Σιαμπάνη Μαρία, Οινολόγο, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταμόρφωσης Σωτήρος και τον κ. Αργίτη Ηλία, Γεν. Γραμματέα του ανωτέρω Συλλόγου, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τον διοργανωτή Σύλλογο ο πρώτος και τους συμμετέχοντας Πολιτιστικούς Συλλόγους οι άλλοι δύο, πήραν το λόγο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της γιορτής.

Στους χαιρετισμούς πρώτος μίλησε ο κ. Βασίλειος Κοτσώνης Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε :

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος σας καλωσορίζω στην σημερινή εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου μας την οποία πραγματοποιούμε  για δεύτερη φορά μαζί με άλλους 16 Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής δραστηριότητας του Συλλόγου μας.

Επιδίωξη μας είναι η Γιορτή του Τσίπουρου να γίνει θεσμός τόσο για τους σκοπούς τους οποίους εξυπηρετεί, δηλαδή της προστασίας, της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, όσο και για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών των Πολιτιστικών Συλλόγων και  όλων εσάς που τιμάται με την παρουσία σας αυτή την εκδήλωση.

Ευχαριστούμε τους ομιλητές, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, τους συνδιοργανωτές και όλους εσάς που ήλθατε να πληροφορηθείτε για την σωστή παραγωγή  του τσίπουρου και μαζί να διασκεδάσουμε.

Ευχαριστώ επίσης τους χορηγούς, τη Διεύθυνση του ¨Κτήματος Διαμαντή¨, τους παραγωγούς καθώς και τις κυρίες του Συλλόγου για τους προσφερόμενους μεζέδες, τους συνοδευτικούς του τσίπουρου.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Μηχανολόγο κ. Περικλή Κανελλάκη Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού ο οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος των συμμετεχόντων Πολιτιστικών Συλλόγων:

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΠΟΤΟ

«Εκ μέρους των Πολιτιστικών Συλλόγων που συμμετέχουμε σ’ αυτή την σημερινή γιορτή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που τιμάτε με την παρουσία σας την σημερινή μας εκδήλωση . Η Γιορτή του Τσίπουρου διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και όπως διαφαίνεται, σιγά –σιγά θα γίνει θεσμός για την περιοχή. Εκτός από το ψυχαγωγικό πρόγραμμα που θα σας χαρίσει κέφι και ευθυμία, θα υπάρξει αρχικά το ενημερωτικό μέρος το οποίο θα συμβάλει στο σωστό τρόπο της παρασκευής, της αποθήκευσης και της μεταφοράς αυτού του υπέροχου φυσικού μας εκχυλίσματος.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ.  του Συλλόγου για την τιμητική  πρόσκληση για από κοινού συνεργασία, που μας πρότεινε και εμείς προθύμως αποδεχθήκαμε. Είναι μια σημαντική εκδήλωση που προβάλει το παραδοσιακό μας ποτό, αλλά είναι και η μοναδική εκδήλωση εξ όσων  γνωρίζω, του Νομού Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής ».

Στον επίλογο των χαιρετισμών το βήμα παραχωρήθηκε στον Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Αθανάσιο Καρπή ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε :

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

«Χαιρετίζοντας την αποψινή εκδήλωση δεν έχω παρά να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον πρόεδρο, τα μέλη του Συλλόγου και όλους όσους συνέβαλαν, κόπιασαν και κοπιάζουν, για την διοργάνωση αυτής της πολύ όμορφης εκδήλωσης. Την εκδήλωση πέρυσι την υποδεχτήκαμε πολύ ζεστά και με ενθουσιασμό, ώστε ο Σύλλογος φέτος με καλύτερες προοπτικές και με καλύτερη προετοιμασία να την επαναλάβει. Όλα δείχνουν ότι θα έχει και φέτος την ίδια επιτυχία. Το ένα μέρος της εκδήλωσης είναι η διασκέδαση και το άλλο σκέλος εξίσου σημαντικό σχετίζεται με την ανάδειξη και την προβολή ενός παραδοσιακού μας ποτού. Ενός ποτού που συντρόφευε και συντροφεύει για εκατονταετίες τα γλέντια, τα πανηγύρια και την καθημερινότητα του κόσμου. Αυτή την δύσκολη περίοδο είναι ανάγκη ακόμη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή να το παρουσιάσουμε, να το αναδείξουμε, ώστε να συνεισφέρει και αυτό στην τοπική οικονομία.

Παρατηρούμε τελευταία πολύ κόσμο και ιδιαίτερα  οι νέοι της περιοχής μας να βρίσκονται μπροστά σε διλλήματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Μέσα σε αυτή την μεγάλη οικονομική κρίση οι νέοι μας ευτυχώς στρέφονται προς τις αγροτικές καλλιέργειες, στα τοπικά προϊόντα, προς την τοπική παραγωγή. Θέλουν όμως βοήθεια, θέλουν υποστήριξη, θέλουν να διαμορφωθεί  και να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο που θα τους διασφαλίζει ότι, ως απασχολούμενοι με παρόμοια παραδοσιακά προϊόντα θα μπορέσουν να βρουν ανταπόκριση στην αγορά.

Ο Δήμος Ερυμάνθου πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε όπως και τα προηγούμενα χρόνια την έκθεση των τοπικών και Αχαϊκών προϊόντων, στην Χαλανδρίτσα, με σκοπό να προβάλει, να προωθήσει και να αναδείξει τα τοπικά μας προϊόντα και προς αυτό οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερυμάνθου σε προχθεσινή συνεδρίασή του απεφάσισε να παραχωρήσει, ένα χώρο 18 στρεμμάτων στο τμήμα της παλιάς Εθνικής Οδού, με σκοπό να δημιουργήσει μια λαϊκή αγορά. Μια σύγχρονη λαϊκή αγορά, με μόνιμες εγκαταστάσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους ντόπιους παραγωγούς να προβάλουν και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους αλλά και για να δώσουμε στο καταναλωτικό κοινό της Πάτρας τη δυνατότητα να βρίσκει φτηνά, αγνά και φρέσκα προϊόντα.

Εύχομαι στον Σύλλογο και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετέχουν να έχουν πάντα επιτυχίες και όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ερύμανθου τους αγκαλιάζει, τους στηρίζει όλες αυτές τις προσπάθειες. Το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον στα πλαίσια  των οικονομικών του δυνατοτήτων ».

Στη συνέχεια το προεδρείο ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό του Καθηγητού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαρουτουνιάν Σέρκου ο οποίος με τις πολλαπλές  του επιστημονικές εργασίες και διακρίσεις, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον διεθνή, με τις πρωτότυπες για τη γεωργία μελέτες, κατάφερε να αποσπάσει Ευρωπαϊκά  βραβεία και να ενθαρρύνει τις ντόπιες καλλιέργειες, διάφορων περιοχών της χώρας. Ο κ. Χαρουτουνιάν με  απλό, γλαφυρό αλλά και κατανοητό τρόπο ανέπτυξε την πολύ σπουδαία εισήγηση του, η οποία είχε ως θέμα :

««Αξιοποίηση αποβλήτων οινοποίησης και απόσταξης για την παραγωγή επωφελών για την υγεία προϊόντων ».

Η διαδικασία της οινοποίησης θα πει ο κ. Χαρουτουνιάν παράγει μεγάλες ποσότητες στερεών οργανικών αποβλήτων που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα, βιοδραστικές πολυφαινόλες, (φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και στιλβένια) λιπίδια, ταννίνες κλπ. Οι πολυφαινόλες είναι διαπιστωμένο ότι διαθέτουν εκτός των άλλων αντιοξειδωτικές δράσεις παρεμποδίζοντας την οξείδωση της κακής (LDL)  χοληστερόλης η οποία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία της αθηροσκλήρωσης των αγγείων του ανθρώπου και υπεύθυνη για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Διαθέτουν επίσης αντι-μεταλλαξιογόνο, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Η εκμετάλλευση των στεμφύλων ως πλούσιας πηγής πολυφαινολών υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αφού συνδυάζει την κερδοφόρα επιχείρηση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπάρχει και έχει αρκετά μελετηθεί το ¨Γαλλικό παράδοξο¨ κατά το οποίο σε περιοχές της Γαλλίας,  όπου οι Γάλλοι καταναλώνουν κόκκινο κρασί, είχαν λιγότερη εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου και των εμφραγμάτων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 450 οινοποιεία τα οποία επεξεργάζονται ετησίως 550.000 τόνους σταφυλιών, αφήνοντας ως στερεό υπόλειμμα (τα στέμφυλα) το 14-16% της οινοποιούμενης βιομάζας.

Τα περισσότερα από αυτά τα οινοποιεία είναι μικρής κλίμακας επιχειρήσεις και δεν έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα απόβλητα, με μεθόδους περιβαλλοντικά αποδεκτές. Ορισμένα όμως από αυτά επεξεργάζονται, ένα μικρό ποσοστό με παραγωγή αιθανόλης, τσίπουρου, γιγαρτέλαιου, τρυγικού & κιτρικού οξέος καθώς και για παραγωγή διαφόρων χρωστικών, ενώ το υπόλοιπο εναποτίθεται στους αγρούς για να μετατραπεί σε λίπασμα, με την μέθοδο της αερόβιας βιοαποικοδόμησης.

ΤΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ο μεγάλος όγκος και το οργανικό φορτίο των αποβλήτων  (πολυφαινόλες, τανίνες, σάκχαρα, αμινοξέα και λοιπά οργανικά μόρια) αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος τα οποία και προκαλούν την ανάπτυξη φαινομένων φυτοτοξικότητας, αλλά και τον θάνατο ακόμη των ευαίσθητων υδρόβιων οργανισμών. Προκαλούν αυτά την μόλυνση επίσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Το οργανικό φορτίο των αποβλήτων διαθέτει δραστηριότητες οι οποίες περιορίζουν την δράση των μικροοργανισμών που συμμετέχουν στην βιοαποικοδόμηση με αποτέλεσμα αυτή να επιβραδύνεται. Από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των αποβλήτων έχουμε ως επακόλουθα την εμφάνιση των φαινομένων της φυτοτοξικότητας σε σημείο που να επηρεάζεται η ανάπτυξη των φυτών.

Στα πλαίσια της υλοποίησης ενός χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος με την Επωνυμία  ¨ΔΙΟΝΥΣΟΣ¨, αναπτύχθηκε σε πιλοτική κλίμακα ένα νέο σύστημα που επιτρέπει, την αποτελεσματική και οικονομικά βιώσιμη, επεξεργασία των στεμφύλων. Κύριος στόχος ήταν η απόκτηση των πολυφαινολών υψηλής προστιθέμενης αξίας από τα στέμφυλα και κατ’ επέκταση η μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί η απόρριψή τους.

Η διαδικασία της διαχείρισης των στέμφυλων, που αναπτύχθηκε βάσει του προγράμματος, ΔΙΟΝΥΣΟΣ ήταν απόλυτα ασφαλής για το περιβάλλον, αφού χρησιμοποιεί μόνο νερό και αλκοόλη τα οποία ανακυκλώνονται πλήρως .

Κατόπιν αυτού δημιουργήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης μιας βιώσιμης και οικονομικά συμφέρουσας διαδικασίας για την ανάκτηση των φυσικών πολυφαινολών που εμπεριέχονται στα απόβλητα της οινοποίησης και της απόσταξης.

Το πρόγραμμα ΔΙΟΝΥΣΟΣ:

α) είναι μια μικρή επένδυση της τάξεως 10-12.000 € και δύναται να εφαρμοσθεί από κάθε οινοποιείο και εάν μάλιστα συμπράξουν 4ή 5 οινοποιοί, το κόστος μειώνεται αισθητά.

β) παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η μονάδα αυτή και για την διαχείριση και άλλων γεωργικών αποβλήτων όπως ελαιουργίας, ντοματοποιίας κ.λ.π.

Οι πολυφαινόλες των στεμφύλων παρουσιάζουν επίσης μεγάλο εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον ( 1Kg πολυφαινολών κοστίζει 1100 ευρώ!)αφού θεωρούνται ότι διαθέτουν υψηλή βιολογική δραστικότητα.

Τα στέμφυλα επομένως είναι μέχρι σήμερα μια αναξιοποίητη πηγή βιοδραστικών ουσιών. Τα οργανικά απόβλητα στην μονάδα προ-κατεργασίας τα εκχυλίζουμε μέσα σε ζεστό νερό, τα περνάμε μετά μέσα από ρητίνες οι οποίες και κατακρατούν τις πολυφαινόλες και τελικά ότι περισσεύει το φτιάχνουμε ζωοτροφές και λιπάσματα. Το διάλυμα το οποίο παραλαμβάνουμε από τις ρητίνες, στην μονάδα επεξεργασίας είναι ένα άοσμο σακχαρούχο υγρό, κατάλληλο για άρδευση.

Με ειδική μονάδα πετυχαίνουμε την μέθοδο της θερμικής εξάτμισης του διαλύματος, την απομάκρυνση των πολυφαινόλων. ΦΩΤΟ

Η απομόνωση των πολυφαινολών με FCPC  όπως λέγεται παραλαμβάνουν με καθαρά συστατικά πολυφαινολών και ιδιαίτερα της Trans-ρεσβερατρόλης, η οποία αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής, κατά 50%, όπως απέδειξαν μελέτες σε πειραματόζωα . Αυτή την εποχή η ρεσβαρατρόλη είναι η βάση για πάρα πολλά φάρμακα και καλλυντικά. Από την όλη διεργασία με τις μονάδες επεξεργασίας μπορούμε να πάρουμε εκτός από το υποκίτρινο διάλυμα, ένα εκχύλισμα εκατό φορές πιο πολύ εμπλουτισμένο σε πολυφαινόλες. (Εκατό κιλά στέμφυλα δίνουν 1 kg διαλύματος πολυφαινολών). Ένα γραμμάριο ρεσβερατρόλης παράγεται από 100 κιλά στέμφυλα.

Πιστεύω ως εργαστήριο Χημείας του Γεωπονικού Παν/μίου της Αθήνας, ότι η Ελλάδα εάν κάποτε ξαναανανήψει και ξανααναπτυχθεί, ένας από τους βραχίονες στους οποίους θα μπορεί να σταθεί, όπως ανέφερε και ο κ. Δήμαρχος, είναι ο πρωτογενής τομέας δηλαδή ο αγροτικός, με τις πρωτοπόρες δράσεις του.

Είμαστε πάρα πολλοί ευχαριστημένοι γιατί με τις μελέτες που έχουμε κάνει στην Σαντορίνη ο κόσμος ξαναγύρισε, σε ένα μέρος που ήταν 100% εξαρτημένος, από τον τουρισμό. Έχουμε διαπιστώσει ότι, από διετίας μέχρι σήμερα, η παραγωγή στο ντοματάκι αυξήθηκε κατά 300%. Επίσης έχουμε αύξηση κατά 350% στην φάβα και πολύ μεγάλη αύξηση στα ντόπια κρασιά.  Έχουν ήδη φτιαχτεί συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικών, από τα απόβλητα  της οινοποίησης, τα οποία σύντομα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά , δίνοντας με αυτό το τρόποδουλειά σε πολλούς νέους, όπως αυτό συνέβη στον Τύρναβο, στην Κεφαλλονιά και σύντομα ξεκινάμε και στην Κύπρο.

Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής εάν μπορούμε να συνεργασθούμε και με τους παραγωγούς από την περιοχή των Πατρών από την οποία εγώ ξεκίνησα  ως φοιτητής του Παν/μίου Πατρών, ώστε να μπορέσω να συνεισφέρω σε κάποια θέματα, που δεν καλύπτει το τοπικό Πανεπιστήμιο.

Να συγχαρώ τον Δήμαρχο κ. Καρπή για την απόφασή του να δημιουργήσει μια Λαϊκή αγορά. Θα πρότεινα, μαζί να δημιουργηθεί και ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων της περιοχής, είναι κάτι  που λείπει από την χώρα μας και αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τους αγρότες».

Όπως σχολιάστηκε από το προεδρείο η ομιλία του κου Χαρουτουνιάν είχε πολλά και σημαντικά ενδιαφέροντα τόσο για την αποσταγματοποίηση όσο και για τα απόβλητα με σκοπό όχι μόνο την προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας αλλά και της οικονομίας, της κάθε τοπικής αγροτικής περιοχής, θέματα που ζωηρά απασχολούν και τον Σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κος Χαρουτουνιάν απεδέχθη επίσης κάθε δυνατή συνεργασία από την σκοπιά του, όχι μόνο με τον Σύλλογο μας αλλά και με τον Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Καρπή και υποσχέθηκε να ενισχύσει το έργο τους για την προώθηση και ανάδειξη των αγροτικών ( ελαιουργικών και αμπελουργικών) προϊόντων.

Αυτή η μελούμενη συνεργασία, που προέκυψε κατά την διάρκεια της Γιορτής Τσίπουρου, είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα και μια πρόσθετη επιτυχία της ημερίδας.

Μετά το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο κος Χαρουτουνιάν, ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση του κου Μπαμπατζιμόπουλου Ανέστη, ο οποίος αρέσκεται να δηλώνει αμπελουργός. Ώστοσο τον συνοδεύουν πλείστες όσες περγαμηνές όχι μόνο ως αποσταγματοποιού της Μακεδονίας απ’ όπου και ήλθε, αλλά και ως καταξιωμένου επιχειρηματία, ο οποίος χάρις στο μεράκι και το πάθος του, μετέφερε γνώσεις και εμπειρίες από την Κωνσταντινούπολη, από την οποία έλκει την καταγωγή του. Ο κ. Μπαμπατζιμόπουλος θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στην ποιοτική παραγωγή του οίνου και του τσίπουρου. Διαθέτει επίσης μια μοναδική άνεση στο να μεταφέρει τις απόψεις του γύρω από την οινοποίηση και από την σταγματοποίηση στο κοινό, όπου και εάν προσκληθεί να μιλήσει. Διαθέτει το χάρισμα της επικοινωνίας, χάρις στον φιλοσοφικό και ρητορικό του λόγο.

Ήλθε με πολύ διάθεση από την Θεσσαλονίκη αψηφώντας τον καιρό και τα χιλιόμετρα, με σκοπό να μεταδώσει όσα εκείνος είχε βιώσει στις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής του.

Ο κος Ανέστης με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μας είπε:« Έχω Καταλάβει ότι το κάθε προϊόν που δημιουργείται χρειάζεται εκτός των ποιοτικών δεδομένων και την ιστορία του. Έτσι άρχισα να ερευνώ γνωστές και άγνωστες πτυχές του υπέροχου επαγγέλματος ή μάλλον τις δραστηριότητες αυτού όπως η αμπελουργία, η οινοποιία και τέλος η ποτοποιία. Στην σημερινή αναφορά μου θα επικεντρωθώ στην αποσταγματοποιία, μια και στην χώρα μας έχουμε ιστορία αλλά και κατοχυρωμένα προϊόντα της Ε.Ε. όπως το ούζο, το τσίπουρο και το Raisin Brandy (απόσταγμα  σταφίδας). Η τέχνη της απόσταξης αναπτύχθηκε καθοριστικά εδώ και 3 αιώνες περίπου με την βοήθεια του άμβυκα της απόσταξης φτιαγμένης από χαλκό, ένα μέταλλο εξαιρετικής ποιότητας που σφυρηλατήθηκε από τους τεχνίτες της Αρμενίας. Πρώτη αναπτύχθηκε η Αλεξάνδρεια για να ακολουθήσουν μεγάλες πόλεις των παραλίων της Μικράς Ασίας με πρωταγωνίστρια την Σμύρνη και μετά την Κωνσταντινούπολη. Με την έλευση των Σελτζούκων Τούρκων ο Ελληνισμός, άρρηκτα συνδεδεμένος με την άμπελο και τον οίνο υπέστη και σε αυτόν τον τομέα βαρύτατο πλήγμα. Το Κοράνιο απαγόρευε στον υπόδουλο πληθυσμό την πόση του οίνου όπως και τη βρώση του χοιρινού κρέατος. Έτσι έπρεπε να βρεθεί λύση για τη διάθεση της παραγωγής των προϊόντων των στέμφυλων. Η λύση βρέθηκε με τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος που θα εβασίζοντο στο σταφύλι και την απόσταξή του. Το δε όνομα αυτού Ρακί.

Η Ρακή ή κατά άλλους Ρακί προέρχεται από τη λέξη Ραξ, που σημαίνει ρόγα. Και το νέο προϊόν προέρχεται από τη ζύμωση της σταφυλομάζας (τελειώσει η αλκοολική ζύμωση) η οποία οδηγείται προς απόσταξη κατά την οποία προσέθεταν σπόρους γλυκάνισο, μάραθο, σύκα και κόκκους μαστίχης Χίου. Το παραγόμενο προϊόν είναι το σημερινό τσίπουρο το οποίο προτιμάται περισσότερο γλυκάνισο στη Μακεδονία και στο νομό Λαρίσσης. Η εμπορική του πορεία ήταν λαμπρή και ο λόγος διότι προσέφερε, με την ποιότητά του, απόλαυση και ιδιαίτερες στιγμές στους καταναλωτές. Τα στοιχεία που συμμετείχαν, οινόπνευμα, μαστίχη, έλαια γλυκάνισου και έδιναν στον οργανισμό του ανθρώπου ποίκιλες αντιδράσεις όπως υγεία, ευεξία και απελευθέρωση από στενάχωρες σκέψεις. Όπως ήταν επόμενο, η κατανάλωση αυξήθηκε και δεν άργησε να παρουσιασθεί στην αγορά η έλλειψη του. Αυτή η συζήτηση δημιούργησε τη διάθεση για αύξηση της παραγωγής ποσοτήτων με τη συμμετοχή οινοπνεύματος το οποίο εισαγόταν από τη Γαλλία και την Οδησσό. Η διαφοροποίηση όμως της ποιότητας έγινε αμέσως αντιληπτή και οδήγησε στην ανάγκη διασφάλισης του προϊόντος αλλά και στην απαγόρευση της επιχειρούμενης νοθείας, βάφοντας το οινόπνευμα ώστε να μην είναι αδύνατη η ανάμειξή του, με το ρακί.

Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δαιμόνιο βρήκε τη λύση. Επαναπόσταξε το χρωματισμένο οινόπνευμα στον άμβυκα αραιώνοντας το με νερό για να παραλάβουν και πάλι καθαρό προϊόν για την ανάμειξη αυτού, με το ρακί. Στο στάδιο αυτό επικράτησε η ιδέα να συμμετέχουν στην επαναπόσταξη του οινοπνεύματος σπόροι μαστίχης, γλυκάνισος κλπ. Από το οποίο δημιουργήθηκε ένα νέο προϊόν που δεν είναι άλλο από το αγαπημένο μας ούζο. Τσίπουρο το ποτό που προέρχεται από την απόσταξη των στεμφύλων της σταφυλής κρασιού. Το ούζο είναι το ποτό που προέρχεται από την απόσταξη καθαρού οινοπνεύματος γεωργικής προέλευσης με τη συμμετοχή γλυκάνισου και μάραθου καθώς και αρωματικών βοτάνων, μυστικά του κάθε δημιουργού. Το ούζο θέλει μεζέδες θαλασσινούς, το τσίπουρο θέλει μεζέδες γήινους » .

Μετά την ομιλία

Το ακροατήριο είχε την δυνατότητα να απολαύσει μια ενδιαφέρουσα εισήγηση, το οποίο τον ευχαρίστησε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, μαγεμένο από την ομιλία του.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος συνεχίσθηκε με το σατυρικό θεατρικό δρώμενο σχετικό με το τσίπουρο  από τους Ηλία Αναστασόπουλο και Νίκο Παναγιωτακόπουλο  το οποίο ήταν μια προσφορά του Συλλόγου Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήνης  Πατρών ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ¨.

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα συνεχίσθηκε με τα χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων της Μεταμόρφωσης Σωτήρος, της Θέας και της Χαλανδρίτσας με την σειρά που εμφανίσθηκαν, τα οποία απέδωσαν δημοτικούς χορούς με την συνοδεία πίπιζας και ταβουλόβεργας.

Τα χορευτικά συμπλήρωσαν την γιορτινή ατμόσφαιρα και συνέβαλαν στη επιτυχία της Γιορτής του Τσίπουρου. Στο τέλος όλα μαζί ξεσήκωσαν το κοινό, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Καρπή.

Από την γιορταστική εκδήλωση δεν έλειψαν και τα συνοδευτικά του τσίπουρου εδέσματα, προσφορά των γυναικών του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος αλλά και αρκετών συμμετεχόντων Πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και των χορηγών, ενώ το τσίπουρο διετίθετο κι’ αυτό δωρεάν από τους παραγωγούς της περιοχής και τους χορηγούς .

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το Προεδρείο και η Οργανωτική Επιτροπή,  η οποία ειδικά είχε συγκροτηθεί για την αρτιότερη φετινή οργάνωση, ευχαρίστησαν:

α) την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Ερυμάνθου, β)τους Πολιτιστικούς Συλλόγους:

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εξής Πολιτιστικοί Σύλλογοι, 1. ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Δαφνούλας ¨Οι Άγιοι Θεόδωροι¨, 2. ο Εκπολ. Σύλ. Μεταμόρφωσης Σωτήρος, 3. ο Εκπολ Σύλ. Χαλανδρίτσας, 4. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Στεφάνου Σαραβαλίου, 5. ο Πολ. Σύλ.  Δεμενίκων ¨Οι Άγιοι Πάντες¨, 6. ο Πολ. Σύλ. Ελληνικού, 7. ο Πολ. Σύλ. Θέας ¨Η Ζωοδόχος Πηγή, 8. ο Πολ. Σύλ. Καλλιθέας ¨Η Πρόοδος¨, 9. ο Πολ. Σύλ. Κρυσταλόβρυσης, 10. ο  Πολ. Σύλ. Μαυρομανδήλας- Πετρωτού,  11. ο Πολ. Σύλ. Μιραλίου, 12. ο Πολ. Σύλλ. Σταροχωρίου, 13. ο Πολ. Σύλ. Χρυσοπηγής, 14. ο Σύλλογος Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κρήνης ¨Ο Άγιος  Αθανάσιος¨, 15. ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών ¨Ο Άγιος Χαράλαμπος¨ Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, 16. ο Φιλοδασικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Σαραβαλίου ¨Ο Άγιος Νικόλαος¨

γ) τους χορηγούς και τους παραγωγούς

1.Ποτοποία Χάχαλη, 2.Ποτοποία Chris, 3.Ποτοποία Vantana,4. Γαλατοβιομηχανία ΑΒΙΓΑΛ, 5.Το Κατάστημα Coffee Island ,6. Το κατάστημα ¨Σιδέρης για τους ξηρούς καρπούς¨, 7.Το Κατάστημα Σκιαδαρέσης για την προσφορά λουκουμιών.

δ) Τα Ηχητικά: Ιωάννης Κομνηνός, ε) Τις κυρίες του Συλλόγου για την προσφορά των συνοδευτικών του τσίπουρου μεζέδων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλανδρίτσας αξίζει να αναφέρουμε μετέφερε στην αίθουσα έναν από τους παλιούς αποστακτήρες (καζάνι) με το οποίο είχαν στο παρελθόν παραχθεί δεκάδες τόνοι τσίπουρου, με σκοπό να το γνωρίσουν όσοι συμμετείχαν στην γιορτή .

ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ- ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟ

Ανάμεσα στους τοπικούς παραγωγούς που προσέφεραν τσίπουρο ήταν και η συμμετοχή του  αξέχαστου φίλου και συμπατριώτη μας Αλέξη Μπουρή, ο οποίος ένα μήνα μετά την γιορτή του τσίπουρου έφυγε ξαφνικά από αυτή την ζωή, σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Ο Αλέξης είχε παντρευτεί την Χριστίνα Αγγελετοπούλου και είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

  Η είδηση του θανάτου του μας γέμισε πόνο και θλίψη όχι μόνον την οικογένειά του αλλά και όσους έτυχε να τον γνωρίσουμε. Προικισμένος με ανθρώπινα αισθήματα σκορπούσε απλόχειρα το χαμόγελο του και τα περισσεύματα της καρδιάς του.

Ήταν χρόνια  εθελοντής Αιμοδότης στον αδελφό Σύλλογο Εθελοντών  Αιμοδοτών και πρόσφατα ήταν χορηγός στην γιορτή του τσίπουρου για δεύτερη χρόνια.

Το πλήθος του κόσμου που τον συνόδευσε από τα γύρω χωριά στην εξόδιο ακολουθία του δεν μπορούσε να πιστέψει όσα συνέβησαν στον Αλέξη αλλά και στην απαρηγόρητη οικογένειά του.

Βουβοί και συντριμμένοι παρευρεθήκαμε εκ μέρους του Συλλόγου μας στην νεκρώσιμη ακολουθία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ισώματος, όπου παρέστη και ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος. Στα παρηγορητικά του λόγια προσθέτουμε και εμείς ταπεινά τα δικά μας μέσα από την  εφημερίδα μας. Ευχόμαστε ο θεός να τον δεχθεί στα δεξιά του και να χαρίζει υπομονή και υγεία στην αγαπημένη του οικογένεια.

Ο Αλέξης θα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας μαζί με τόσους άλλους αξέχαστους φίλους που αναχώρησαν πρόωρα από αυτό το μάταιο κόσμο .

Αγαπητέ μας Αλέξη, ας είναι ελαφρύ το χώμα της Φαρραϊκής γης που σε δέχθηκε.