Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας 2017

Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας 2017

            Η 16η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας πραγματοποιήθηκε, κατά γενική ομολογία, με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από πλευράς συμμετοχής των εκθετών, όσο και των φορέων και των επισκεπτών. Αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, οι οποίοι ήσαν εκτός από το Δήμο Ερυμάνθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλανδρίτσας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Ένωση Περιφέρειας Δήμων  κ.α. και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

            Η Έκθεση ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου στα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια της κωμόπολης και έκλεισε τις βραδινές ώρες της 3ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αγροτική Έκθεση, η οποία ξεκίνησε ελπιδοφόρα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλανδρίτσας, είναι πια ένας θεσμός για την Αχαΐα και κατάφερε χάρη στη συμμετοχή των εκθετών, στην ανταπόκριση του κόσμου να αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό γεγονός της Αχαΐας.

            Οι συμμετέχοντες στη φετινή Έκθεση, η οποία σημειωτέον ξεπέρασε κάθε προηγούμενη, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα δεκάδες περίπτερα, που είχαν αναπτυχθεί στον παραδοσιακό οικισμό, με τοπικά προϊόντα της περιοχής, αγροτικά και κτηνοτροφικά, με χειροποίητα αξεσουάρ, με είδη λαϊκής τέχνης, μέχρι ακόμα και βαριά γεωργικά και κτηνοτροφικά μηχανήματα.

Αυξημένη παρουσιάστηκε η συμμετοχή των Πολιτιστικών Φορέων της περιοχής. Εντυπωσίασαν τα περίπτερα των Πολιτιστικών Συλλόγων Σταροχωρίου, Λεοντίου & Δεμεστίχων και ανάμεσά τους και το περίπτερο του ‘’αδελφού’’ Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του ΚΥΧ, ο οποίος την ημέρα των εγκαινίων πραγματοποίησε μέσα στο χώρο της Έκθεσης εθελοντική αιμοδοσία και μάλιστα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου. Ξεχώρισε επίσης και η καλαίσθητη εμφάνιση του περιπτέρου του δικού μας Συλλόγου, το οποίο προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες χάρη στις επινοήσεις των μελών του ΔΣ, όπως με το ζύμωμα της παραδοσιακής κουλούρας, τη διανομή της σπιτικής μπουγάτσας καθώς και με τη διάθεση του παραδοσιακού μας ποτού του τσίπουρου. Στους προσερχόμενους διένειμαν έντυπα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προβάλλοντο μέσα από την τηλεοπτική οθόνη οι δράσεις του Συλλόγου.

            Επιπλέον οι επισκέπτες της Έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, που οργάνωσε με επιτυχία η Δημοτική Αρχή Ερυμάνθου.

            Στα εγκαίνια που τελέσθηκαν από τον Μητροπολίτη Πατρών κκ. Χρυσόστομο παρευράθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, οι Βουλευτές του Νομού, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Νικολάου, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Αντιδήμαρχοι Πατρών & Καλαβρύτων, οι εκπρόσωποι υπηρεσιών & συνεταιρισμών, αλλά και αρκετοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Μακρύς ο κατάλογος των εκπροσώπων. Το πλήθος των επισκεπτών κατέκλυσαν τον ανακαινισμένο λιθόκτιστο χώρο, όπου έγινε και η τελετή των εγκαινίων.

            Η έναρξη των εκδηλώσεων της Αγροτικής Έκθεσης έγινε με τη βράβευση αρχικά των αριστούχων μαθητών του Δήμου Ερυμάνθου και των εθελοντικών φορέων της περιοχής στη συνέχεια, για την πολυετή προσφορά τους στην περιοχή και για τις συνεχείς προσπάθειές των στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

            Μεταξύ των άλλων τιμήθηκαν και οι δύο Σύλλογοι ‘’δημιουργήματα του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας’’ , όπως του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος & του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, οι οποίοι είναι αγωνιστικά παρόντες από το 1989 στην περιοχή.

            Στην τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κα. Γεωργία Γκοτσοπούλου θα αποδώσει μεταξύ των άλλων ευχαριστίες προς το Δήμο Ερυμάνθου γι’ αυτή την ανέλπιστη βράβευση και η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε:

 ‘’ Εκ μέρους της Προέδρου, η οποία απουσιάζει σε εξαήμερη εκδρομή του Συλλόγου στη Σερβία, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου χαιρετίζουμε την παρούσα αγροτική έκθεση, η οποία έχει γίνει θεσμός κι ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Ερυμάνθου κο Αθανάσιο Καρπή αλλά και τους συνεργάτες του για την ξεχωριστή αποψινή τιμή στο Σύλλογό μας.

Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του άλλωστε είναι παρόντες όλα αυτά τα χρόνια στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας και τους ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράσταση.

Απόψε, όμως, τιμάται μια 26χρονη προσπάθεια πολλών ανθρώπων, που δεν αφορά μόνο την περιοχή της Χαλανδρίτσας αλλά και μια ευρύτερη περιοχή, όπως τους Δήμους Φαρρών και Μεσσάτιδος, την κοινότητα Λεοντίου, την περιοχή Υγειονομικής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, από όπου και ξεπήδησε ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας,  προκειμένου να υπηρετήσει την πρόληψη σε ζητήματα υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και να βρεθεί απέναντι σε νοοτροπίες και παγιωμένες συμπεριφορές, απέναντι σε καθημερινές παθογένειες. Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος, εξαιτίας των σκοπών που υπηρετεί, βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος προβλημάτων, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα ευθύνης ενώ παράλληλα χρειάζεται κάθε φορά τη συνδρομή της σύγχρονης νομικής ή επιστημονικής γνώσης. Κι όλα αυτά καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Συλλόγου, για όσους το αντιλαμβάνονται.

Δεν προτίθεμαι να μακρηγορήσω και να αναφερθώ λεπτομερειακά σε δράσεις του Συλλόγου μας γνωστές στις οικολογικές οργανώσεις στο Πανελλήνιο. Προτίθεμαι όμως να πω ότι στο Σύλλογό μας υπάρχει πάντα χώρος και για άλλους ανθρώπους, που αγαπούν τον εθελοντισμό, τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Θεωρούμε ότι απόψε τιμάται η πολύχρονη προσπάθεια αρκετών εθελοντών και ο Δήμος Ερυμάνθου κάνει τη διαφορά με αυτή την απονομή, εκεί που η Πολιτεία «κωφεύει», αφού οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες δεν είναι πάντα αρεστές στην εκάστοτε εξουσία. Σήμερα αναγνωρίζετε, κ Δήμαρχε, τους κόπους πολλών ατόμων που το μόνο που ζητούν ως αντάλλαγμα είναι το κοινό καλό.

Σας ευχαριστούμε πολύ.’’