Έντομα και Δημόσια Υγεία. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΥΠΟΥ στις 31/10/2015

Έντομα και Δημόσια Υγεία. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΥΠΟΥ στις 31/10/2015

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τύπου του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Σταδίου η ενημερωτική εκδήλωση «Έντομα και Δημόσια Υγεία» η οποία οργανώθηκε από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, κ. Απόστολος Βανταράκης και προλόγισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Δετοράκης, υγιεινολόγος.

Οι ομιλητές, Δρ. Παναγιώτης Μυλωνάς, ερευνητής του Τμήματος Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας, αναπληρωτής Δ/ντής του Ινστιτούτου μαζί με τον Δρ. Αντώνιο Μιχαηλάκη, επίσης ερευνητή του Τμήματος Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, κάλυψαν διεξοδικώς το ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο θέμα και δέχθηκαν στο τέλος των εισηγήσεών τους, πάρα πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Η συμμετοχή του κοινού κρίθηκε ικανοποιητική, με το δεδομένο των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το Σάββατο το απόγευμα.

Η ανάπτυξη των επιμέρους θεμάτων «Η συμβίωση του ανθρώπου με τα έντομα» και «Τα κουνούπια και η Δημόσια Υγεία και ποια η σημασία της εντομολογικής επιτήρησης», ήταν εξαιρετικές, από τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Αναφέρθηκαν τόσο στις ευεργετικές επιδράσεις στον άνθρωπο, όσο και για τις επιζήμιες. Τόνισαν ότι τα κουνούπια που μας ενοχλούν είναι μόνο τα θηλυκά. Υπάρχουν χιλιάδες είδη εντόμων σε όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στα νοσήματα που μεταδίδονται από αυτά με μοναδικά μέτρα πρόληψης (αφού δεν υπάρχουν εμβόλια), όλα εκείνα που αποτρέπουν την επαφή μαζί τους ατομικά και γενικά.

Η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών και η απουσία της πολιτείας από τα δραστικά μέτρα, μας απομακρύνει από τους στόχους της αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζεται.

Η χώρα μας και ειδικά το Ιόνιο μέχρι και τη Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι το πέρασμα των νέων εντόμων όπως του Τίγρη του Δυτικού Νείλου.

Αναφέρθηκαν επίσης στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση, την διασπορά και την εγκατάσταση των κουνουπιών (χωροκατακτητικών)  στην Ελλάδα και Ιταλία, καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία, κοινωνικές και οικονομικές.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του LIFE CONOPS παρακολουθείται ο πληθυσμός των χωροκατακτητικών κουνουπιών σε Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίες είναι περιοχές υψηλού κινδύνου, μελετώνται οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην εξάπλωση, αξιολογείται η τοξικότητα ευρέως χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων, διερευνώντας ακόμη και την πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα σημαντικότερα είδη κουνουπιών.

Το θέμα δεν εξαντλείται σε μία ενημερωτική εκδήλωση αφού χιλιάδες είναι τα είδη των κουνουπιών με διαφορετικό κύκλο ζωής και διαφορετικές συμπεριφορές στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Ωστόσο οι συνιστώμενοι εγκεκριμένοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ψεκασμοί έχουν ένδειξη να πραγματοποιούνται κατά το τέλος της χειμερινής περιόδου (Φεβρουάριο) και όχι τους θερινούς μήνες που συνηθίζεται έως τώρα να γίνονται.

Οι ομιλητές , τέλος, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και τα ατομικά μέτρα προστασίας , όπως παγίδες ηλεκτρονικές και μη, καθώς επίσης να κάνουν αναφορά για την εθελοντική προσφορά ατόμων και Συλλόγων στην επισήμανση του προβλήματος των κουνουπιών, ώστε να υπάρξει ένας γενικότερος στρατηγικός σχεδιασμός αντιμετώπισής των.

 

Προεδρείο Αριστερά κ. Βανταράκης, δεξιά κ. Δετοράκης Άποψη Κοινού 3